Europa zanotowała rekordową sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego. Ten skok widać także w Polsce | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Europa zanotowała rekordową sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego. Ten skok widać także w Polsce

Europa zanotowała rekordową sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego. Ten skok widać także w Polsce

Według raportu Good Food Institute Europe sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego w 13 krajach europejskich osiągnęła w ubiegłym roku rekordowy poziom 5,7 miliarda euro, co stanowi wzrost o 22 procent od 2020 roku.

Fot. Antonina Vlasova/Shutterstock

Fot. Antonina Vlasova/Shutterstock
Raport Good Food Institute Europe (GFI Europe) przeanalizował dane NielsenIQ i stwierdził, że sprzedaż mięsa pochodzenia roślinnego wzrosła do 2 miliardów euro w 2022 r., co stanowi sześć procent rynku mięsa paczkowanego, podczas gdy kategorie owoców morza i serów pochodzenia roślinnego zanotowały dwucyfrowy wzrost.

W analizie przeanalizowano dane dotyczące sprzedaży w Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Polsce, Portugalii, Rumunii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Najbardziej rozwiniętą kategorią żywności pochodzenia roślinnego było mleko roślinne, które obecnie stanowi 11 procent całego rynku mleka. Sprzedaż mleka roślinnego wzrosła o 19 procent w latach 2020-2022, osiągając 2,21 miliarda euro w 2022 roku – prawie dwa razy więcej niż mleko konwencjonalne. Sprzedaż sera pochodzenia roślinnego także znacznie wzrosła, podskakując o 102 procent w latach 2020-2022.

A jak ten rynek kształtuje się w Polsce? Mimo, iż jest jednym z najmniejszych w Europie, to roślinne alternatywy stanowią 10 proc. rynku mleka i 15 proc. paczkowanego mięsa. – informuje Rzeczpospolita.

Raport podkreśla wpływ inflacji na roślinny przemysł spożywczy, w którym ceny serów roślinnych spadły w ubiegłym roku o 3 procent, podczas gdy sery konwencjonalne wzrosły o 12 procent. Podobnie ceny mleka roślinnego wzrosły w zeszłym roku tylko o jeden procent, podczas gdy ceny mleka konwencjonalnego, aż o 17 procent.

Raport pokazuje również, że potrzebne są większe inwestycje w badania i infrastrukturę, aby zwiększyć skalę produkcji i obniżyć ceny.

„Europejskie firmy i rządy mają do odegrania kluczową rolę we wspieraniu konsumentów w dokonywaniu bardziej zrównoważonych wyborów” — powiedziała w oświadczeniu Charlotte Lucas, Senior Corporate Engagement Manager w GFI Europe. “

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Lauren Walker; "Record sales of plant-based food in Europe"; https://www.brusselstimes.com/450537/record-sales-of-plant-based-food-in-europe; 2023-04-17;
4.8/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments