Jabłka łąckie z unijnym certyfikatem certyfikatem
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Kolejny produkt regionalny wyróżniony. Jabłka łąckie z unijnym certyfikatem

Kolejny produkt regionalny wyróżniony. Jabłka łąckie z unijnym certyfikatem

Jak informuje dziennik Rzeczpospolita, jabłka łąckie zyskały status chronionego oznaczenia geograficznego.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu


Od 2007 roku stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa zabiegała w Brukseli o promocję swoich produktów. Dziś gminy Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica mają powód do dumy. Decyzja Brukseli otwiera im furtkę na europejskie rynki konsumenckie. Szansę mamy dużą, ponieważ jabłka z Kotliny Łąckiej mają wyjątkowe walory smakowe. Wszystko przez łagodny klimat kotliny i doskonałe nasłonecznienie stoków. Nie bez przyczyny pozostaje także kwasowość tutejszej gleby.

Jak podaje Rzeczpospolita, jabłka łąckie to 23 polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych. Taki sam status mają między innymi: truskawka kaszubska czy krakowski obwarzanek.

Źródło: Rzeczpospolita

4.8/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments