Koniec z „wegańską kiełbasą” czy „roślinną szynką”!
Czy będzie zakaz stosowania nazw produktów mięsnych dla odpowiedników roślinnych? 5 grudnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt zmiany rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Zaproponowane zmiany dotyczą nazewnictwa tzw. zamienników mięsa – informuje portalspozywczy.pl.
„Oznakowany jako szynka może być wyłącznie produkt wyprodukowany z uda zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu, zajęczaków, zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub zwierząt łownych lub z piersi drobiu” – czytamy w projekcie.
Według MRiRW nadawanie mięsnych nazw produktom, które z mięsem nie mają nic wspólnego wprowadza konsumentów w błąd. Proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nich żywności a także ochrony rynku produktów mięsnych.
Projekt został skierowany do konsultacji społecznych, ale już ten moment spotkał się z pozytywną oceną branży mięsnej. Z kolei środowisko producentów żywności roślinnej uważa, że cel takiej regulacji nie służy ochronie interesu konsumentów, a będzie wprowadzał niepotrzebne zamieszanie.
Dążenia do zmiany w legislacji dotyczących nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa bez możliwości konsultacji i zaangażowania kluczowych dla sprawy podmiotów wskazuje na to, że przedstawiony przez “dwutygodniowe” Ministerstwo Rolnictwa projekt ma niejasny cel, z pewnością daleki od ochrony interesu konsumentów. Polacy nie mają trudności w wyborze między roślinnym a mięsnym kabanosem, tak jak nie mają problemu z rozróżnieniem frytek ziemniaczanych z frytkami z kurczaka, co potwierdza chociażby badanie zlecone firmie badawczej Panel Ariadna przez RoślinnieJemy w 2022 roku na reprezentatywnej dla polskiej populacji grupie. Jego wyniki wskazują, że 96% konsumentów nie zdarzyło się przez pomyłkę kupić produktu roślinnego zamiast mięsa. – przekonuje Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w RoślinnieJemy, współzałożyciel Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej.