Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie miała w ustach frytek. Smażone w głębokim tłuszczu frytki są najpowszechniej uwielbianym fast food`em zachodniej cywilizacji. Chrupkie i złociste z zewnątrz, w środku miękkie i puszyste skradły serca ludzi w każdym wieku. O to, skąd pochodzą frytki, kłócą się między sobą Francuzi i Belgowie, jednak najczęściej ten kaloryczny przysmak kojarzy się z amerykańskim stylem odżywiania. Niezależnie od proweniencji, wszyscy lubimy zajadać się frytkami. Przynajmniej do momentu, kiedy nie przypomnimy sobie o kaloriach i toksycznych akryloamidach.

- Frytki - pochodzenie i historia
- Wartości odżywcze frytek
- Jak przygotować idealne frytki?
- Z czym jeść frytki?
Wszyscy kochamy tę ziemniaczaną przekąskę, jednak nie warto włączać ją do codziennego jadłospisu. Grozi to nadwagą i innymi chorobami.
Frytki - pochodzenie i historia
Kłótnia o pochodzenie frytek rozgrywa się pomiędzy dwoma krajami: Francją i Belgią. Kiedy na początku XIX w. Thomas Jefferson w Białym Domu podawał słupki smażonych na złoto ziemniaków, mówił, że to na francuską modłę. Z tego powodu w języku angielskim na frytki mówi się french fries (french po ang. „francuski”). Z drugiej strony coraz więcej punktów gastronomicznych, chcąc podkreślić oryginalność i tradycyjność podawanych przez siebie frytek, reklamuje je jako frytki belgijskie. Jaka jest zatem prawda?Ci, których przekonuje wersja o belgijskim pochodzeniu frytek, twierdzą, że jedli je farmerzy przy rzece Moza, gdzie początkowo smażyli złowione przez siebie ryby. W trakcie zimy, kiedy o ryby było trudno, musieli zadowolić się smażonymi ziemniakami. Przysmak farmerów mieli polubić amerykańscy żołnierze w trakcie I Wojny Światowej, a ponieważ większość Belgów posługuje się językiem francuskim, Amerykanie mylnie zinterpretowali pochodzenie potrawy.
Skądinąd wiemy na pewno, że paryscy dostawcy sprzedawali frytki na Pont Neuf w latach 80` XVIII w. Francuski pisarz Curnonsky z XIX w. potwierdził paryskie pochodzenie frytek, wieszcząc, że największym wkładem Paryża w gastronomię będą pommes frites, czyli właśnie frytki.
Niezależnie od tego, która z historii jest prawdziwa, frytki stały się jednym z najbardziej popularnych i lubianych dodatków do dań w zachodniej części globu. Nie trzeba wiedzieć, skąd pochodzą, aby je uwielbiać.
Mimo że wywodzą się z Europy, frytki kojarzą się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi. To Ameryka uczyniła je kultową potrawą. Mimo że przygotowywał je już w Białym Domu Thomas Jefferson, to w amerykańskim społeczeństwie spopularyzowały się dopiero w XX w. Stało się to przede wszystkim za sprawą fast food`ów takich jak MacDonald`s, KFC, Burger King i innych, w Polsce mniej znanych. Statystki wskazują, że 7% uprawianych w Stanach Zjednoczonych ziemniaków trafia właśnie do McDonald`s. To za sprawą tego lokalu szybkiej obsługi frytki upowszechniły się w Polsce.

Aby frytki były idealne, należy smażyć je dwukrotnie., fot. shutterstock
Wartości odżywcze frytek
Jak każde danie smażone w głębokim tłuszczu, frytki także są bardzo kaloryczne. 100 g zawiera ponad 300 kcal. Warto się zatem zastanowić zanim poprosimy o ich większą porcję. Osoby, które borykają się z nadprogramowymi kilogramami, powinny ich zdecydowanie unikać. Niestety jednak przy spożywaniu dużej ilości frytek, grozi nam nie tylko nadwaga.Poza niewielką ilością białka frytki składają się głównie z węglowodanów i tłuszczu. Niektóre z nich zawierają tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Tłuszcze trans są wyjątkowo niezdrowe, gdyż podwyższają ryzyko cukrzycy i chorób serca. W 100 g przygotowanych tradycyjnie frytek mieści się nawet 48 g węglowodanów, 17 g tłuszczy i skromne 4 g białka.
Wszystkie frytki są również obficie sypane solą, a nadmiar sodu w organizmie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego i może przyczyniać się do udaru mózgu. Zbyt duże ilości soli w organizmie zatrzymują także wodę, co skutkuje obrzękami i ogólnym poczuciem ciężkości.
Na szczęście są też dobre wiadomości: wszystkie frytki robione są z ziemniaków, a więc wykazują prozdrowotne właściwości tych bulw. Stanowią zatem źródło fosforu, potasu, witaminy B3 i kwasu foliowego. Trudno jednak nie zauważyć, że jedząc ziemniaki w mniej tłustej formie wprowadzamy do organizmu wszystkie wymienione witaminy i minerały, eliminując jednocześnie szkodliwe właściwości tłustych i słonych frytek.
Źródło: https://nutritiondata.self.com
Jak przygotować idealne frytki?
Nie musimy chodzić do fast food`ów ilekroć najdzie nas ochota na tę słoną przekąskę. Frytki możemy z powodzeniem zrobić sami w domu. Błędne jest jednak przekonanie, że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Wystarczy drobny błąd, aby zamiast chrupiących otrzymać słupki miękkie i „zwiędłe” lub przeciwnie – zupełnie spalone. Oto rzeczy, które trzeba wiedzieć zanim zaprosimy znajomych na idealne frytki:- Ziemniaki powinny mieć wysoką zawartość skrobi, dlatego najlepiej do frytek nadają się Russety Burbank. Ten typ ziemniaków zapewni chrupiącą teksturę i pomoże w równomiernym usmażeniu.
- Po pokrojeniu bulwy warto ją namoczyć, a później kilkakrotnie opłukać. Usuniemy w ten sposób nadmiar skrobi, który przy smażeniu może powodować zbyt szybkie brązowienie wierzchniej części ziemniaka.
- Najlepszym olejem do smażenia jest taki, który ma neutralny zapach. Może nim być olej z orzechów ziemnych lub, łatwiej nam dostępny i z pewnością tańszy, olej rzepakowy. Ma on ponadto wysoki punkt dymienia, a więc może osiągnąć bardzo wysoką temperaturę.
- Idealną teksturę frytek osiąga się przez podwójne smażenie. Najpierw należy wrzucić pokrojone ziemniaki do oleju rozgrzanego do 150°C, aby frytki były miękkie i puszyste w środku. Drugie smażenie powinno odbywać się w 170°C, aby nadać im złoty kolor i chrupiący wierzch.
Ekologia.pl poleca

Frytki najczęściej serwowane są z ketchupem i majonezem, fot. shutterstock
Z czym jeść frytki?
Upodobanie do jedzenia frytek jest powszechne, jednak na temat tego, z czym najlepiej smakują, nie ma już jednej opinii.Polacy za Amerykanami jedzą frytki najczęściej z ketchupem, chociaż coraz popularniejszy staje się również majonez, który z kolej uwielbiają Belgowie. Francuzi preferują musztardę, a Brytyjczycy ocet. Kanadyjczycy zjadają frytki polane serem i sosem pieczeniowym. Przekąskę tę nazywają poutine. Daleko na wschodzie z kolej, w Japonii, skrapia się je sosem sojowym lub podaje z zielonym curry. W Malezji wybierają ostry sos chili. W Pensylwanii frytki polane sosem serowym układane są na wierzchu sałatki, a we Włoszech często na pizzy.
Frytki można też jeść sauté jako samodzielnie danie lub, co bardziej popularne, jako dodatek do dania. Frytki oczywiście bezbłędnie pasują do burgera, ale coraz częściej w tradycyjnym polskim obiedzie zastępują ziemniaki. Dobrze pasują też do ryby, dlatego można je dostać we właściwie każdej smażalni.
Coraz częściej też można spotkać się z frytkami ze słodkich ziemniaków – batatów. W Internecie pełno jest również zachęt, aby frytki przygotowywać z innych warzyw: marchewki, dyni, cukinii. Niewątpliwie są to próby zamienienia niezdrowej przekąski w wartościowsze danie. Niektórzy też zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, wolą skropić frytki oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i ziołami oraz upiec. Jest to z pewnością zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa.
Aleksandra Fudalej
Bibliografia
- Rebecca Rupp; “Are french fries truly French? ”; ; 2019-08-13
- Erin Coleman; “French fries nutritional value”; data dostępu: 2019-08-13
- “Encyclopedia.com”; data dostępu: 2019-08-12
- Tony Rosenfeld; “How to make french fries”; data dostępu: 2019-08-13
- Dan Meyers; “6 surprising facts about french fries”; ; 2019-08-14