GROŹNE BAKTERIE. Ostrzeżenie przed skażonymi warzywami
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Ostrzeżenie przed spożywaniem niebezpiecznych warzyw

Ostrzeżenie przed spożywaniem niebezpiecznych warzyw

Źródło: sxc.hu
Źródło: sxc.hu

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w nawiązaniu do opinii renomowanego instytutu im. Roberta Kocha (RKI) ostrzega przed spożywaniem warzyw pochodzących z północnych Niemiec oraz Hiszpanii – pomidorów, ogórków i sałat.

Jest to związane z prawdopodobieństwem źródła, z którego pochodzą bakterie Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC) na terenie Niemiec.

Bakterie te mogą powodować krwotoczne zapalenia jelita grubego i inne objawy chorób układowych u ludzi. Dawka infekcyjna jest bardzo niska. Okres inkubacji wynosi od 3 do 8 dni. Typowe objawy zakażenia to ostre zapalenie jelit, czasami połączone z gorączką i wymiotami. Typowy objaw – krwawa biegunka – w większości przypadków ma średnie natężenie i ustępuje samoistnie. Groźnym powikłaniem może być zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), powodujący często ostrą niewydolność nerek.

W związku z powyższym Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności bezwzględnego mycia warzyw i owoców przed spożyciem (z użyciem bieżącej wody) oraz o przestrzeganiu elementarnej higieny osobistej i wielokrotnym myciu rąk w ciągu dnia.

Ekologia.pl

4.9/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments