Strach przed niezdrową żywnością
Jak donosi Rzeczpospolita, większość Polaków boi się żywności.
Leki dotyczą przeważnie barwników i konserwantów, pozostałości pestycydów na owocach, warzywach i zbożach, a także zanieczyszczeń, jak rtęć w rybach czy dioksyny w wieprzowinie. – Obawy Polaków są trochę wyolbrzymione – komentuje Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Niemniej trzeba uważać, na to, co kupujemy. GIS ocenia, że najpoważniejszym zagrożeniem dla zdrowia, z którym się spotyka w żywności są pleśnie i mikotoksyny. Sanepid znajduje je najczęściej w herbacie i suszonych owocach. W dużym stężeniu mogą powodować m.in. grzybice i alergie.
Źródło: Rzeczpospolita
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ciekawostki przyrodnicze
Eko technologie
Ekologiczna żywność