Strach przed niezdrową żywnością
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Strach przed niezdrową żywnością

Strach przed niezdrową żywnością

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Jak donosi Rzeczpospolita, większość Polaków boi się żywności.

Leki dotyczą przeważnie barwników i konserwantów, pozostałości pestycydów na owocach, warzywach i zbożach, a także zanieczyszczeń, jak rtęć w rybach czy dioksyny w wieprzowinie. – Obawy Polaków są trochę wyolbrzymione – komentuje Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Niemniej trzeba uważać, na to, co kupujemy. GIS ocenia, że najpoważniejszym zagrożeniem dla zdrowia, z którym się spotyka w żywności są pleśnie i mikotoksyny. Sanepid znajduje je najczęściej w herbacie i suszonych owocach. W dużym stężeniu mogą powodować m.in. grzybice i alergie.

Źródło: Rzeczpospolita

4.7/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments