Szwecja: Oznaczenia żywności przyjaznej dla klimatu
Szwecja opracowuje standardy etykietowania żywności, które ułatwiłyby kupującym dokonywanie świadomych decyzji konsumenckich w odniesieniu do wpływu produktów na globalne ocieplenie. Oznaczeniu mają podlegać produkty, przy których wytworzeniu udało się ograniczyć emisję CO2 o co najmniej 25 proc. w porównaniu z ich „nieekologicznymi” odpowiednikami.
Etykieta jest inicjatywą szwedzkich rolników oraz organizacji certyfikujących żywność. Produkty będą oznaczone w kilku kategoriach, poczynając od owoców i warzyw, nabiału oraz ryb.
Według szwedzkich badań, konsumenci są zainteresowani produktami przyjaznymi dla klimatu. 60 proc. chciałoby, aby produkty które kupują były zaopatrzone w tego typu etykiety.
Inicjatywa nawiązuje do zaprezentowanego kilka tygodni wcześniej w Szwecji dokumentu „Żywność przyjazna środowisku”, analizującego różne rodzaje żywności pod kątem ich wpływu na klimat i środowisko.