Raport „The EU Pesticide Blacklist”: https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/20160727_schwarze_liste_pestizide_greenpeace_final.pdf
Uwaga na te pestycydy! Są niebezpieczne dla zdrowia i środowiska
Niektóre z nich mogą powodować raka, negatywnie wpływać na płodność i układ nerwowy u ludzi, a także wyrządzić wiele szkód w środowisku: są toksyczne dla pszczół, ryb lub ptaków. Niemieckie biuro Greenpeace opublikowało zaktualizowaną czarną listę pestycydów legalnie stosowanych w Unii Europejskiej „The EU Pesticide Blacklist”.
Już po raz trzeci niemieckie biuro Greenpeace wzięło pod lupę substancje chemiczne, które zostały zatwierdzone w Unii Europejskiej do produkcji żywności. Powód? Niektóre z nich są niebezpieczne dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska.
Niezależni eksperci przyjrzeli się 520 pestycydom legalnym w UE. Aż 209 z nich trafiło na czarną listę, jako szczególnie niebezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska. 111 pestycydów trafiło na listę ze względu na spełnienie jednego lub więcej kryteriów związanych z zagrożeniem dla zdrowia ludzi – np. glifosat uznany przez ekspertów WHO jako potencjalnie rakotwórczy. Kolejne 62 pestycydy zostały wpisane na listę ze względu na spełnienie jednego lub więcej kryteriów związanych z zagrożeniem dla środowiska – np. imidaklopryd, pestycyd z grupy neonikotynoidów znany ze swojej toksyczności dla pszczół miodnych i dzikich owadów zapylających.
Pozostałe 36 pestycydy trafiły na listę ze względu na łączną wysoką ocenę toksyczności, łącząc różne kategorie szkodliwości – np. kaptan, fungicyd mający właściwości rakotwórcze i osłabiające odporność, a także szkodliwy dla ryb i innych organizmów.
– Musimy pozbyć się pestycydów szkodliwych dla zdrowia i środowiska z naszej żywności i z naszych pól. Nie możemy zastępować jednych substancji toksycznych innymi, jak miało to miejsce w przypadku zabójczych dla pszczół neonikotynoidów. Czarna Lista pokazuje, że najbardziej szkodliwe syntetyczne pestycydy powinny zostać zakazane i zastąpione ekologicznymi i bezpiecznymi metodami upraw – powiedziała Christiane Huxdorff, koordynatorka kampanii na rzecz rolnictwa ekologicznego w niemieckim Greenpeace.
Rolnictwo ekologiczne pokazuje, że możliwa jest wydajna produkcja owoców i warzyw bez syntetycznych pestycydów. Niestety rolnictwo ekologiczne w Polsce stanowi jedynie 4,3% areału wszystkich upraw. Jest to wynik poniżej średniej europejskiej (5,7%).
no tak… najlepiej wszystko gown… pryskać. A później wychodzą takie kwestie, jak ogórki z Niemiec z E. coli