Myrmekochoria, mrówkosiewność » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia myrmekochoria, mrówkosiewność
Definicja pojęcia:

myrmekochoria, mrówkosiewność

Myrmekochoria, mrówkosiewność — rozsiewanie owoców lub nasion roślin przez mrówki. Nasiona niektórych gatunków roślin mają niewielkie wyrostki, tzw. elajosomy, które obfitują w cukier, tłuszcz lub białko. Najważniejszym składnikiem jest wabiący mrówki kwas rycynolowy.Mrówki przynoszą do mrowiska nasiona, po zjedzeniu elajosomów wynoszą je na zewnątrz. Również podczas transportu do mrowiska zjadają elajosomy, a nasiona porzucają.Około 150 gatunków europejskich roślin posiada elajosomy, dzięki którym nasiona mogą być transportowane przez mrówki na odległość nawet do 70 metrów.Przykładami takich roślin są np.: fiołek, wilczomlecz, kokorycz, przylaszczka, miodunka i jaskółcze ziele).

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Fundacja Nasza Ziemia
Znaki ekologiczne
Dolphin Safe (USCD)
Dolphin Safe (USCD)
4.7/5 - (15 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!