Miejscem pochodzenia jest Ameryka Północna, Azja Wschodnia oraz tereny południowo-wschodniej Europy.
Korę należy zbierać wiosną, suszyć natomiast w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
Składniki:
1 łyżka suszonej kory kasztanowca
Woda
Korę zalać 2 szklankami wody. Gotować przez około 8-10 minut. Przecedzić. Odwar pić 2-3 razy dziennie 15 minut przed planowanym posiłkiem.
Wygląd
Roślina ta występuje najczęściej w postaci drzew, czasami krzewów. Wyróżnia się około 25 gatunków kasztanowca. Najbardziej popularnym gatunkiem w Polsce jest kasztanowiec zwyczajny. Może on dorastać do 25 m wysokości. Korona drzewa ma kształt kopuły. Liście to 5-7 listków o kształcie odwrotnie jajowatym. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, wyróżniają się białą barwą płatków oraz czerwonymi lub żółtymi plamkami zlokalizowanymi u nasady. Owoce to kasztany.Zbiór
Zbiór owoców należy przeprowadzać jesienią. Po zebraniu kasztanów należy je wysuszyć w suszarni w temperaturze nie wyższej niż 60 stopni Celsjusza.Korę należy zbierać wiosną, suszyć natomiast w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza.
Właściwości lecznicze
Kasztanowiec posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, a także uszczelniające naczynia krwionośne. Dzięki tym ostatnim jest cenionym składnikiem wielu produktów kosmetycznych, które zalecane są dla cery naczynkowej. Sprawdza się w leczeniu wielu schorzeń związanych z naczyniami krwionośnymi, pomaga leczyć żylaki odbytu, żylaki w innych miejscach na ciele, sprawdza się także w leczeniu zakrzepic i zastojów żylnych. Z kasztanowca wytwarza sie wiele leków, które stosowane są na przykład do leczenia poooperacyjnego, wykorzystywany jest wówczas do przeciwdziałania zakrzepom żylnym. Kasztanowiec polecany jest do leczenia nieżytów przewodu pokarmowego – pomaga w biegunkach oraz skurczach jelitowych, regulowaniu flory bakteryjnej, łagodzeniu stanów zapalnych żołądka i jelit. Roślina ta działa również przeciwobrzękowo, dlatego poleca się ją stosować osobom, które uskarżają się na przykład na ciężkość nóg, bądź też spędzają zbyt wiele czasu w jednej pozycji. Stosuje się ją również do leczenia obrzęków związanych ze zwichnięciami czy stłuczeniami. Polecana jest także do leczenia oparzeń, odmrożeń oraz wielu innych uszkodzeń skóry. Kasztanowiec jest składnikiem wielu leczniczych preparatów, które pomagają niwelować nieżyty nosa i gardła, a także bóle związane z chorobami kręgosłupa. Wykorzystywany jest również pomocniczo do leczenia różnych zaburzeń w obrębie mózgu, między innymi do leczenia pacjentów po udarach czy wszelkich urazach.Praktyczne zastosowanie
Odwar polecany w nieżytach pokarmowychSkładniki:
1 łyżka suszonej kory kasztanowca
Woda
Korę zalać 2 szklankami wody. Gotować przez około 8-10 minut. Przecedzić. Odwar pić 2-3 razy dziennie 15 minut przed planowanym posiłkiem.