Len brązowy, złocisty (Linii Semen)

"Linum usitatissimum - Seeds" autorstwa BastienM - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.
Len to roślina uprawiana od 6000 lat, która pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Obecnie występuje on na wielu kontynentach. Len rośnie w klimacie umiarkowanym i w strefie subtropikalnej. Idealnym miejscem do wzrostu dla lnu są suche, nasłonecznione i kamieniste miejsca. Len spotkać można również na klifach, a także w zaroślach.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Len to roślina lnowata, która osiąga do 60 cm wysokości. Łodyga rośliny jest wyprostowana i pojedyncza. Liście ułożone są skrętolegle albo naprzeciwlegle, mają lancetowaty kształt. Kwiaty są jasnoniebieskie, białe, żółte, czerwone lub różowe i osiągają nawet do 4cm średnicy. Kwiaty lnu szybko opadają, zwykle w ciągu jednego dnia lub nawet szybciej. Owocem lnu jest torebka, która podzielona jest na 10 komór. Nasiona mają spłaszczony kształt i czarny lub brązowy kolor.

Czy wiesz, że...Len to nie tylko roślina lecznicza, jest on powszechnie wykorzystywany w branży tekstylnej, spożywczej a także ogrodniczej.

Z siemienia lnu wytwarza się wiele olejów – dla celów spożywczych, technicznych i pielęgnacyjnych.
Len to roślina, którą wykorzystuje się w całości. Jedynym odpadem jest pył produkcyjny.

Niedojrzałe nasiona lnu są silnie trujące, występuje w nich bowiem aminokwas, który rozkłada się na kwas cyjanowodorowy.

Olej z nasion lnu wykorzystywany jest nie tylko do leczenia ludzi, ale także zwierząt – działa przeczyszczająco na owce oraz konie.

Zbiór

Zbiory przeprowadza się zwykle 2 lub 3 tygodnie po kwitnieniu rośliny. Nasiona są jeszcze niedojrzałe, ale już wykształcone.

Właściwości lecznicze

Len posiada wspaniałe właściwości lecznicze. Roślina ta jest wyjątkowo przydatna w leczeniu schorzeń żołądka oraz jelit.  Działa osłonnie, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, pomaga w nadkwasocie żołądka i chorobie wrzodowej. Jest nieocenionym, naturalnym środkiem pomocnym w leczeniu podrażnień błony śluzowej, które wywołały między innymi leki. Działa przeciwbólowo w przypadku bólów żołądka. Jest pomocny w biegunkach i zaparciach. Jest również zalecany w chorobach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Działa z zewnątrz, stosuje się go leczenia stanów zapalnych skóry, problemów dermatologicznych, owrzodzeń czy oparzeń. Wykorzystywany jest również do leczenia chorób układu oddechowego - rozedmy płuc, zapalenia oskrzeli czy chronicznego kaszlu. Len posiada również wspaniałe właściwości, które są pomocne przy walce z nowotworami, działa wówczas wzmacniająco na organizm. Regularnie spożywane nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu we krwi. Roślina ta skutecznie zapobiega miażdżycy.

Praktyczne zastosowanie

Napar stosowany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
(Przepis prof. Ożarowskiego)

Składniki:
5-15 g siemienia lnu
Około 200 ml wody

Nasiona zalać wodą, gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po upływie określonego czasu należy przecedzić odwar. Do odwaru można opcjonalnie dodać łyżeczkę syropu owocowego. Pić pół szklanki odwaru 2 razy dziennie. Kurację należy stosować przez około 3 do 6 dni.

Napar oczyszczający oskrzela oraz pomocy przy zaparciach

Składniki:
1 łyżka siemienia lnianego
Szklanka wody

Siemię lniane zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Tak powstały napar należy przecedzić. Pić 2 razy dziennie.
Len "Linum usitatissimum - Seeds" autorstwa BastienM - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Len

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzina:inowate
Rodzaj:len
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź