Pingwin maskowy (Pygoscelis antarctica)

Nazywany/a też: pingwin antarktyczny

Pingwiny, ze względu na swe charakterystyczne ubarwienie oraz wyprostowaną sylwetkę i długie wąskie opuszczone w dół skrzydła, są znane chyba każdemu. Pingwina maskowego łatwo odróżnić od innych gatunków ze względu na charakterystyczne ubarwienie głowy. Czarno-białych kontrastów nie mąci żaden inny kolor. Czarne pasmo piór od czoła, poprzez ciemię i kark przechodzi w dół na grzbiet i skrzydła. Biały jest cały spód ciała. Pasmo białych piór zaczyna się również już od dzioba – tuż ponad okiem. Białe są całe policzki i podgardle. Poniżej oka, policzek i gardło przecina cieniutki pas czarnych piór, biegnących aż z czarnego karku. Dziób jest ciemnej barwy. Tęczówki jasne, rdzawo-brunatne.
  1. Występowanie
  2. Środowisko życia
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Okolice Antarktydy. Spotykany na wielu wyspach w pasie zimnych wód otaczających Biegun Południowy i kontynent Antarktydy m.in. na Szetlandach Południowych.
Czy wiesz, że...Gładka, gęsta pokrywa z piór umożliwia wszystkim pingwinom długie przebywanie pod wodą, ponieważ pozostaje nieprzemakalna przez bardzo długi czas. Przed wychłodzeniem, jakie groziło by przemoczonemu pingwinowi chroni go warstwa podskórnego tłuszczu. Mokry ptak byłby szczególnie narażony na działanie niskiej temperatury – gdyby „przemakał”, skóra oddawałaby ciepło pokrywającej ciało ptaka wodzie, znacznie szybciej, niż otaczającemu go powietrzu. Pióra stanowią bowiem swego rodzaju pułapkę – zatrzymującą powietrze pod swą pokrywą. Ciepłe powietrze jest gorszym odbiornikiem ciepła, dlatego ptaki nie ulegają łatwo wychłodzeniu.

Środowisko życia

Morskie wybrzeża. Pingwiny to typowo morskie ptaki. Wodne organizmy stanowią ich jedyne źródło pożywienia. Są świetnymi pływakami, odpoczywają na skalistym lub pokrytym lodem lądzie. Lęgi prowadzą na pustych, skalistych wybrzeżach. Gromadzą się licznie na dogodnych przybrzeżnych obszarach, praktycznie niespotykane pojedynczo.

Lęgi

Para pingwinów maskowych buduje na ziemi osobliwe gniazdo z materiałów dostępnych na bezludnych antarktycznych wybrzeżach. Oboje partnerów zbiera do budowy gniazda kamienie. Zaobserwowano, że nierzadko kamienie są podkradane sąsiadom. Samica składa jedno, a czasem dwa jaja. Niekiedy parze pingwinów maskowych udaje się wychować oba, a czasem tylko jedno młode.

Pokarm

Ptaki te, jak wielu przedstawicieli swej rodziny, wyspecjalizowały się w poszukiwaniu niewielkich morskich bezkręgowców, które w chłodnych wodach występują bardzo obficie. Organizmy te występują gromadnie, często w ogromnych ilościach w głębszych, chłodnych wodach oceanu. Pingwiny w poszukiwaniu zdobyczy potrafią długo nurkować. Pingwiny maskowe to wytrwali łowcy, pożywienia szukają kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilometrów od brzegu.
Pingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap Penguin Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Pingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap Penguin
Pingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap PenguinPingwin maskowy, Pygoscelis antarctica, Chinstrap Penguin

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Pingwiny
Rodzina:Pingwinowate
Rodzaj:Pygoscelis
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy