Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus)

  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Środowisko życia
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć
Jeden z najmniejszych pingwinów. Skromnie ubawiony. Zasługuje na uwagę dzięki swym zdolnościom do adaptacji. Zamieszkuje bowiem w nietypowych, jak na te  ptaki, szerokościach geograficznych - w okolicach równika. Nie oznacza to jednak wcale, że przystosował się do tropikalnych warunków. Gatunek ten znalazł sobie niszę, gdzie może pływać spokojnie w chłodnych wodach. Przed gorącym słońcem musi tylko chronić swe nagie stopy, kiedy wyjdzie z wody na ląd.

Wygląd

Wszystkie pingwiny ubarwione są bardzo podobnie. Czarno-białe upierzenie ciała różni się detalami u poszczególnych gatunków, najwyraźniejsze różnice dotyczą piór na głowie. Ten gatunek posiada charakterystyczną czarną pręgę otaczającą biały brzuch i pierś. Czarne pióra występują nie tylko na głowie, grzbiecie i skrzydłach, ale także tworzą niewielkie cętki na brzuchu. U nasady dzioba rozpoczyna się pas białych piór, który biegnie ponad okiem i otacza cały policzek. Podgardle jest również białe. Blisko spokrewnione z pingwinem równikowym pingwiny należące do tego samego, co on rodzaju (Spheniscus) są wyjątkowo podobne i należy cierpliwie analizować wszystkie cechy upierzenia, aby właściwie je odróżnić.

Występowanie

Pingwin równikowy ma zasięg występowania ograniczony wyłącznie do niektórych z wysp Archipelagu Galapagos.

Czy wiesz, że...Wszystkie inne pingwiny zamieszkują chłodne wody półkuli południowej. Życie w wodach w pobliżu Wysp Galapagos jest możliwe dzięki występowaniu zimnych prądów z południa, które sprawiają, że wody wokół wysp są zimne, mimo że położone są na tak niewielkiej szerokości geograficznej.

Środowisko życia

Poluje na ryby w niezbyt głębokich wodach w bliskiej odległości od brzegu. Odpoczywa i gnieździ się na wybrzeżach wysp.

Lęgi

Pingwiny równikowe zakładają gniazda na trudno dostępnych, skalistych wybrzeżach. Wyszukują w tym celu płytkich zagłębień lub szczelin w skalnym podłożu. Samica składa tam najczęściej dwa jaja. Para opiekuje się razem swym potomstwem.

Pokarm

Głównym pożywieniem tego gatunku są ryby. Dodatkowo mogą one łowić większe organizmy bezkręgowe, ale nie stanowią one ważnego składnika ich diety. Pingwiny równikowe polują na ryby nurkując pod wodą w okolicach wybrzeży.
Pingwin równikowy, Spheniscus mendiculus, Galapagos Penguin Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Pingwin równikowy, Spheniscus mendiculus, Galapagos Penguin

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Pingwiny
Rodzina:Pingwinowate
Rodzaj:Spheniscus
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy