Cukier czy sól - co bardziej szkodzi?
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Cukier czy sól – co bardziej szkodzi?

Cukier czy sól – co bardziej szkodzi?

Co jest groźniejsze dla naszego zdrowia – cukier czy sól? Zdaniem amerykańskich naukowców to cukier stanowi większe zagrożenie dla zdrowia człowieka, wywołując podwyższone ciśnienie krwi i związane z tym choroby układu krążenia. – informuje czasopismo „Open Heart”.

Naukowcy z Saint Luke’s Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine (USA) w toku badań doszli do wniosku, że nadmierna konsumpcja przetworzonych produktów bogatych w cukry jest bardziej szkodliwa niż duże spożycie soli.

Zdaniem badaczy cukier –  z wysoko przetworzonej żywności i ukryty, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak i w dżemie i konfiturach – w dużym stopniu przyczynia się do chorób układu krążenia.

Badania, które pojawiły się w czasopiśmie „Open Heart” wykazały, że osoby, które spożywały 10-25 proc. kalorii z cukrów mają o 30 proc. zwiększone ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.

To nie wszystko. Fruktoza z wysoko przetworzonej żywności jest głównym winowajcą przewlekłej insulinooporności, odpowiada też za przewlekle podwyższony poziom insuliny, co ostatecznie zwiększa ciśnienie krwi

Ile w takim razie powinniśmy spożywać cukru, by sobie nie zaszkodzić? Według WHO z cukier w diecie dorosłych osób powinien dostarczać co najwyżej 10 proc. energii w ciągu dnia – czyli około 50 gramów, tyle ile zawiera półtorej puszki coca-coli. 

Niestety Polacy bardzo lubią cukier, który dostarcza nam 13 proc. energii w ciągu dnia – o 3 proc. więcej niż zalecają normy WHO.

Ekologia.pl

Bibliografia
  1. Czasopismo „Open Heart”;
4.7/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

-nie będe jeść soli i cukru następnego dnia : chipsy ,frytki ,napoje gazowane

Nie tylko cukier ale i sól podnosi ciśnienie tętnicze, sól nawet skuteczniej. Nie mi to stwierdzać (bo znam tylko podstawy dotyczące żwynośći), ale cukier dostał miano “podnosiciela” ciśnienia tętniczego, bo ludzie po prostu więcej go spożywają, niż soli. Tak czy inaczej >>>proszę ludzi nie wprowadzać w błąd<<< pisząc o cukrze, jako że podnosi tętno i nie wspominając o soli, a najlepiej by było gdyby autor najpierw poczytał trochę o czym pisze, a nie bezmyślnie ściąga informacje z jakiegoś innego źródła, prawdopodobnie angielskiego.

Znowu jakaś ściema jak zwykle sponsorowana nie wiadomo przez kogo i po co…..
Jak dla mnie to może niech autorzy tej teorii dla jej potwierdzenia lub nie spróbują zjeść:
1. codziennie 50 gramów cukru przez 3 miesiące..jak będzie wszystko ok. to następnie:
2. codziennie 50 gramów alkoholu przez 3 miesiące..i jak będzie ok. to:
3. codziennie 50 gramów soli prez 3 miesiące…jak nic nie boli to:
4. codziennie 50 gram kofeiny przez 3 miesiące
5. codziennie 50 gram nikotyny przez 3 miesiące
Po każdym teściwe proponuje zrobić dokładne badania krwi, nerek , watroby i układu krążenia.
P.S.
Uwaga: po teście nr 3 można już nie doczekać następnych testów więc lepiej ostrożnie. Amen.

Serio? już nie jem cukru!

Ja odstawiłem cukier już kilka miesięcy temu i widzę znaczącą poprawę zdrowia – czuję się żywszy, mam więcej energii :) Polecam miód – poza wspaniałym smakiem ma mnóstwo wartości – działa także antybakteryjnie. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga – przyrodniczo-środowiskowego. Adres: greenstersorg.blogspot.com :) Można tam wyrazić siebie!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!