Superjedzenie superfoods. Najzdrowsze warzywa, nasiona i owoce
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Superfood – Super żywność. Czy istnieje naprawdę?

Superfood – Super żywność. Czy istnieje naprawdę?

Fot. dreamstime
fot. dreamstime

„Super” ten przymiotnik intryguje bez względu na to, do czego się odnosi. Super brzmi elektryzująco, to po prostu musi być najlepsze. Rzeczywistość wygląda jednak nieco inaczej. Zwykle jest to zabieg marketingowy, który ma przekonać i utwierdzić konsumenta, że to co nabył ma atrakcyjną cenę, jest dobre, skuteczne i niepowtarzalne.
W ostatnich latach na rynku zdrowej żywności w USA i Kanadzie pojawiło się kilkanaście produktów, potocznie nazywanymi Superfood – super żywności, również i w Polsce oraz Europie Zachodniej coraz częściej można spotkać się z tym określeniem i kupić tego typu produkty.

Co tak naprawdę kryje się pod tą nazwą? Dlaczego część żywności należy do tej elitarnej grupy, a pozostała nie? Jakiego typu są to produkty? Czy to jest kolejne sztucznie wykreowane hasło przez speców od sprzedaży, czy może rzeczywiście żywność o niespotykanych walorach odżywczych i właściwościach zdrowotnych.

Na te pytania i wątpliwości znajdą Państwo odpowiedź w krótkiej charakterystyce wybranych produktów powszechnie uznawanych za Superfood.

Generalnie żywność uznawana za Superfood wyróżnia się od pozostałych produktów bardzo dużą ilością wybranych witamin, minerałów, aminokwasów, chlorofilu oraz ich wysoką absorpcją przez organizm. Wiele z nich  jest bardzo silnymi antyutleniaczami oraz ma działanie hipoglikemiczne To jest ich podstawowa zaleta, ale nie jedyna.

Regularne spożywanie wybranych produktów zaliczanych do super żywności ma szerokie spektrum działania na kondycję całego organizmu i jego narządów, dlatego dobrze jest, orientować się w rodzajach i podstawowych właściwościach wybranych produktów, aby w zależności od naszych potrzeb dobrać odpowiedni.

Przeglądając literaturę na temat żywności, strony producentów i oferty sklepów internetowych, możemy wyodrębnić kilka grup produktów spożywczych, którym przykleja się łatkę Superfood.

Green food – zielony pokarm, do którego zaliczamy wszystkie produkty z alg, młodych traw czy liści z zielonych warzyw.

Do tej grupy głównie należy: spirulina, chlorella, trawa pszeniczna i jęczmienna, świeże liście szpinaku i różnych odmian sałaty, liście cykorii, liście i łodygi mniszka, zielona pietruszka, kiełki brokułów. Wszystkie w postaci sproszkowanej.

Podstawową cechą zielonego jedzenie jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu oraz białka, beta- karotenu, wapnia i żelaza. W przypadku mikroalg dochodzi jeszcze obfitość w kwas gamma-linolenowy (GLA) oraz kwasy nukleinowe (RNA/DNA).

Regularne spożywanie zieleniny odnawia tkanki i komórki przez co opóźnia się proces starzenia. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości po lekach. Dezaktywuje wiele karcerogenów ( substancji powodujących raka). Stosowanie alg sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelit oraz hamuje wzrost grzybów i drożdży.

Nasiona i ziarna – bardzo szeroka grupa m. in. : nasiona Chia, surowe ziarna kakao, korzeń Maca, sezam, ziarna Sacha Inchi.

Cechuje je duża zawartość kwasów nienasyconych Omega 3-6-9. Są bogate w aminokwasy, minerały i witaminy, są również silnymi antyoksydantami.

Spożywanie wybranych nasion i ziaren poprawia głównie działanie układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza prawdopodobieństwo zatorów oraz udaru. Naturalne substancje chemiczne niektórych ziaren wzmacniają fizyczną wydolność i wytrzymałość organizmu. Część z nich pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie poprzez zwiększenie poziomu odczuwania szczęścia, jednocześnie ograniczając  stres i niepokój.

Korzeń Maca i regularne jego spożywanie doskonale reguluje gospodarkę hormonalną.

Jagody – do tej grupy super żywności zaliczamy amazońskie Acai, polinezyjskie owoce Noni oraz tybetańskie Goji.

Wszystkie trzy owoce są bardzo silnymi antyutleniaczami.. Obfitują w minerały i witaminy, szczególnie bogate są w witaminę C.

Owoce te są kompletnym źródłem białka. Spożywanie ich w postaci soku lub owoców przynosi wiele korzyści zdrowotnych m. in.: wzmacnia system immunologiczny, reguluje stężenie cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu. Jako antyoksydanty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)Fot. Silvio Pašmik (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Powyższa klasyfikacja jest umowna. Można swobodnie rozszerzyć ten podział o wiele innych suplementów, którym przypisuje się cechy żywności superfood. Nie ma to jednak sensu, ponieważ większość z nich oparta jest głównie na łączeniu kilku produktów z każdej wyżej wymienionej grupy w jeden gotowy produkt.

Celowo zostały pominięte niektóre przyprawy, warzywa i owoce, miody min. : czosnek, kurkuma, imbir, jarmuż, avocado, miód Manuka i wiele innych, które mogłyby otrzymać etykietę super żywności ze względu na swoje silne właściwości lecznicze.

W ten sposób jednak, rozmylibyśmy systematykę tego terminu przyjętego przez rynek amerykański i kanadyjski.

Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego produktu, oprócz jego właściwości zdrowotnych.

Według mnie przede wszystkim certyfikatem ekologicznym. Znaczek „Bio” da nam gwarancję czystości i jakości produktu. Na rynku żywności superfood, pojawiło się wiele ofert, często po bardzo niskiej, atrakcyjnej cenie. Pułapka, w którą wpada każdy kupujący. Pozornie oszczędzamy kilka czy kilkanaście złotych, a w zamian dostajemy produkt wątpliwej jakości, bez dokładnego źródła pochodzenia, często przechowywanego w niewłaściwych warunków.

Posłużmy się przykładem. Sproszkowany młody jęczmień. Tanie, konwencjonalne suplementy na bazie jęczmienia, produkowane są ze źdźbła jęczmienia, które w czasie produkcji opryskiwane są silnymi środkami chemicznymi, dodatkowo sprzedawca, który nie jest producentem, często sam konfekcjonuje i sprzedaje na wagę w opakowaniach papierowych. Kupujemy tanio, ale czy warto?

Oprócz znaczka „Bio”, warto zwrócić uwagę na opakowania. Najbezpieczniejszym i najlepszym opakowaniem dla super żywności jest opakowanie szklane, najlepiej ciemne. To gwarantuje nam, że składniki nie ulegają szybkiemu utlenianiu.

Na zakończenie przypomnę, że Superfood jest określeniem niemedycznym o charakterze marketingowym, używanym w różnych kontekstach. Żaden z produktów, zaliczanych do tej grupy nie powinien być traktowany jako cudowny środek leczniczy.

4.6/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!