Jemioła ziele (Viscialbi Herba)
Występowanie
Jemioła to roślina pasożytnicza rosnąca na drzewach, która występuje w nielicznej postaci na terenie Europy, Azji oraz Australii. Zdecydowana większość z pośród 70 gatunków występuje w Afryce.
Wygląd
Jemioła występuje pod postacią różnorodnych pędów, które wyrastają na drzewach, czyli roślinach odżywiających tego pasożyta. Liście ułożone są naprzeciwlegle, mogą przypominać łuski u niektórych gatunków. Kwiaty są rozdzielnopłciowe. Owoce to jagody. Korzeń znajduje się pod korą drzewa-żywiciela.
Zbiór
Ziele zbiera się w okresie od grudnia do marca. Najlepszym sposobem na zbiór surowca jest zbieranie ziela ze ściętych drzew. Po zebraniu surowca należy poddać go suszeniu, zaleca się, by temperatura nie przekraczała 25 stopni Celsjusza.
Właściwości lecznicze
Jemioła ma działanie moczopędne. Działa uspokajająco na organizm, obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz pomaga zwalczać przyspieszoną akcję serca. Ziele polecane jest do zwiększania odporności organizmu – posiada takie właściwości dzięki bogatemu składowi. Stosuje się je również do niszczenia komórek nowotworowych, ponieważ wykazuje działanie cytotoksyczne. Stosowane w bezpośrednim leczeniu nowotworów pozwalają na szybkie niszczenie komórek rakowych. Jemioła stosowana jest również pomocniczo w okresie przekwitania u kobiet, pozwala na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów związanych z kołotaniem serca. Pomocniczo wykorzystuje się ją również do leczenia miażdżycy. Ziele stosowane jest również w formie naparów do ogólnego oczyszczania organizmu. Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne, jemioła stosowana jest do poprawy obiegu krwi w organizmie. Ziele jemioły hamuje krwawienia, dlatego stosuje się je przy krwawieniach z nosa oraz zbyt obfitych krwawieniach miesięcznych. Wykorzystuje się je również profilaktycznie do hamowania wylewów krwi do mózgu.
Praktyczne zastosowanie
Macerat na obniżenie ciśnienia krwi oraz do łagodzenia objawów menopauzy
Składniki:
1 łyżka suszonego ziela jemioły
Woda
Ziele zalać szklanką letniej wody. Odstawić na 1 godzinę. Przecedzić. Spożywać w ilości 1/3 szklanki maceratu, 2-3 razy na dzień.
Napar na poprawę samopoczucia, uspokojenie
Składniki:
2 łyżki ziela jemioły
Woda
Ziele zalać szklanką wrzącej wody. Zostawić pod przykryciem na około 10 minut. Przecedzić.
Jemioła pospolita Viscum album zielona, rozgałęziona łodyga, podłużne, zaokrąglone, odwrotnie jajowate liście, ulistnienie nakrzyżległe, ma przyssawki, którymi podpina się do gospodarza, wytwarza haustoria, którymi podpina się do wiązek przewodzących gospodarza, żółte kwiaty z 4 zrośniętych języczków-okwiat niezróżnicowany, owoce to białe nibyjagody, wyciąg z liści i łodyg (ziele) obniża ciśnienie tętnicza i podnosi płodność.