Kminek owoc (Carumcarvi Fructus)

Występowanie
Kminek stosowany był w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie, a także w średniowiecznej Europie. Roślina ta występuje w naturalnej postaci w afrykańskim kraju – Tunezji, wielu krajach w Azji, a także w licznych krajach w Europie.
Wygląd
Kminek to roślina dwuletnia, której łodyga może sięgać od 30 do nawet 100 cm. Na łodydze znajdują się kwiaty kminku, które są najczęściej białe, choć występują również kwiaty o zabarwieniu różowym. Kwiaty zebrane są w baldachy. Owoce kminku występują w formie rozłupni, która jest podzielona na rozłupki. Dojrzałe owoce kminku są brunatne. Korzeń kminku jest biały i mięsisty.
Zbiór
Kminek zbiera się w drugim roku od jego zasiania. Najlepszy czas na zbiory to połowa lipca, gdy owoce zaczynają dojrzewać i zmieniają swój kolor z zielonego na czerwono-brunatny. Zbiory przeprowadza się we wczesnych godzinach porannych.
Właściwości lecznicze
Kminek polecany jest osobom uskarżającym się na problemy w obrębie przewody pokarmowego. Działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, pomaga w nudnościach, zapobiega wzdęciom i przywraca ruchy perystaltyczne jelit. Ponadto doskonale poprawia trawienie, jest pomocny przy braku łaknienia oraz pomaga w bólach żołądka i innych bólach w obrębie jamy brzusznej. Kminek jest również stosowany w chorobach wątroby – działa żółciopędnie, a co najważniejsze ułatwia jej przepływ w dwunastnicy Działa również moczopędnie. Jest często stosowany w leczeniu kolki dziecięcej, jak również poprawia trawienie u małych dzieci. Dla mam karmiących polecany jest natomiast w celu zwiększenia laktacji. Polecany jest również kobietom cierpiącym na bolesne miesiączki oraz paniom, które mają nieregularne cykle miesiączkowe. Kminek posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Roślina ta, to także doskonały sprzymierzeniec diet odchudzających, dzięki swoim doskonałym właściwościom sprawia, że spożyty pokarm jest zdecydowanie szybciej trawiony. Kminek stosuje się również podczas przeziębień – pomaga pozbyć się kataru, działa wykrztuśnie, leczy stany zapalne gardła.
Praktyczne zastosowanie
Napar na wrzody żołądka, zaburzenia trawienia, wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego
Składniki:
1 łyżka owoców kminku
Woda
Kminek zmiażdżyć i zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem przez kilkanaście minut. Przecedzić wywar. Tak powstały wywar podzielić na kilka porcji, które należy wypić w ciągu dnia.


Kminek zwyczajny Carum carvi wzniesiona, bruzdkowana, podłużnie żeberkowana, rozgałęziona łodyga, dolne liście i rozety ogonkowe, górne siedzące, podwójnie lub potrójnie pierzastodzielne, ogonki przechodzą w pochwy z dwoma listkami, drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy, owoce to podłużne, brunatne rozłupnie z 2 rozłupek na jednej nici przymocowującej je do wspólnego wieszadła, białawy, wrzecionowaty i mięsisty, owoce poprawiają trawienie, działają wiatropędnie, bakteriobójczo, wspomagają wydzielanie soku żołądkowego i laktację, działają przeciwskurczowo na układ pokarmowy, przyprawa do sałatek, kapusty, zup, pieczonych jabłek, sera, kotletów zbożowych, omletów innych smażonych potraw, zupy grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku, chleba, paluszków i pasztecików, wódek i likierów. Jadalny korzeń po ugotowaniu jest podobny do marchwi.