CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE. Znak ekologiczny - Chronione Oznaczenie Geograficzne

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Ekologia.pl Wiedza Znaki Chronione Oznaczenie Geograficzne
Szukaj znaku, etykiety lub symbolu ekologicznego
Chronione Oznaczenie Geograficzne

Znak ekologiczny – Chronione Oznaczenie Geograficzne ChOG (Protected Geographical Indications) do konkretnego produktu rolnego lub artykułu spożywczego przypisuje nazwę regionu, miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, z którego ten produkt pochodzi.

Chronione oznaczenie geograficzne ChOG zostało wprowadzone w 1992 roku i nadaje je Komisja Europejska.

Produkt z etykietą ekologiczną Chronione oznaczenie geograficzne musi charakteryzować się odpowiednia reputacją, uznaniem i jakością, które zawdzięczają pochodzeniu z konkretnych miejsc i regionów. Otrzymać go mogą produkty, które spełniają określone wymagania:

  • pochodzą z określonego miejsca, regionu lub kraju;
  • określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego;
  • którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.

Symbol ekologiczny ChOG jest mniej restrykcyjny niż Chroniona Nazwa Pochodzenia. Mogą go otrzymać produkty, których chociaż jeden z etapów powstawania przebiega na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.

Kto może ubiegać się o oznaczenie ekologiczne ChOG? Wytwórcy produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środków spożywczych (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna).

Jak uzyskać ChOG? By uzyskać możliwość korzystania z oznaczenia geograficznego trzeba za pośrednictwem Ministerstwa złożyć do Komisji Europejskiej wniosek. We wniosku musi być szczegółowa specyfikacja produktu razem z opisem geograficznym. Jeżeli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uzna zasadność i zgodność wniosku, to jest on przekazywany do Komisji Europejskiej w Brukseli. Komisja ma 12 miesięcy na rozpatrzenie wniosku. Opłata za dokonanie oceny wniosku o rejestrację produktu jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, wynosi 300 zł.

Jakie korzyści daje ekoznak ChOG na opakowaniu? Korzyścią jest fakt, że inni producenci nie mogą nazywać towaru w ten sam sposób.

Polskie produkty, które uzyskały ChOG to m. in.: andruty kaliskie, jabłka grójeckie, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, truskawka kaszubska, wielkopolski ser smażony, cebularz lubelski.

Informacje dotyczące znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne znajdziemy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

https://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Formularze-wnioskow

 

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!