
AB (Agriculture Biologique) – znak ekologiczny stosowany we Francji. Co najmniej 95% składników produktu to składniki organiczne wyprodukowane na terenie Unii Europejskiej i są zgodne z normą EN 45011. Certyfikat ekologiczny AB przyznawany jest od roku 1985. Jest to symbol ekologiczny dotyczący żywności ekologicznej.

Ten symbol informuje konsumenta, że produkt nie zawiera freonów, które niszczą warstwę ozonową, a tym samym przyczyniają się do globalnego ocieplenia klimatu. Na produktach tego typu (często są nimi kosmetyki) można spotkać napisy: Ozon Friendly, ozon freundlich (Przyjazny dla ozonu) oraz CFC* free (bez chlorofluorowęglowodorów, CFC – chloro-fluoro-carbon), ohne fckw.Znak nie podlega żadnej organizacji. Firma…

Bio Hellas jest certyfikatem ekologicznym przyznawanym w Grecji. Dotyczy żywności ekologicznej – produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Znak ekologiczny Bio Hallas przyznaje niezależna strona trzecia. Akredytacją zajmuje się IFOAM oraz Program Organics w Unii Europejskiej. Wydawanie certyfikatu ekologicznego rozpoczęto w roku 2001.

Bio Suisse – znak ekologiczny przyznawany produktom, których surowce w 90% pochodzą ze Szwajcarii. Produkty te noszą miano ekologicznych. Ten symbol ekologiczny pojawia się na opakowaniach od roku 1981. Od tamtej pory przyznano 760 certyfikatów na produkty ekologiczne zgodne z wymaganiami Bio Suisse. Akredytacją zajmuje się Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM). Etykietę ekologiczną Bio spotkać…

Bio-Siegel – niemiecki certyfikat ekologicznego rolnictwa.Znak ekologiczny Bio-Siegel może być używane przez wszystkich producentów, przetwórców i sprzedawców, którzy poddali swoją działalność kontroli zgodności z normami określonymi w Rozporządzeniu EWG 2092/91 i przeszli ją pomyślnie. Pod koniec 2007 roku w informacji Bio-Siegel zgłoszonych było 42825 produktów. Jednolite logo wprowadzono w 2001 roku.

BIODAR – znak ekologiczny umieszczany jest na produktach spożywczych. Symbol ekologiczny w roku 1997 wprowadziła na rynek Słowenia. Żywność ekologiczna oznaczona BIODAR pochodzi z gospodarstw prowadzonych zgodnie ze standardami Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movements). Zarządcą etykiety ekologicznej jest Stowarzyszenie Słoweńskich Rolników Ekologicznych (ISOFA).

Błękitny Anioł (Der Blaue Engel), to jeden z najstarszych, funkcjonujących znaków ekologicznych. Ten symbol ekologiczny został wymyślony w 1978 roku przez niemieckie Ministerstwo Środowiska. Etykietę ekologiczną można spotkać w 75 grupach produktów (poza produktami spożywczymi i wyrobami medycznymi): materiały budowlane, farby i lakiery, tapety, wyroby z papieru, panele słoneczne, urządzenia o niskim poziomie hałasu, zegarki,…

BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection) – znak ekologiczny nadawany kosmetykom, których żaden ze składników użytych do produkcji nie był testowany na zwierzętach. Wybierając produkty ze skaczącym królikiem mamy pewność, ze nie zawiera on substancji pochodzących z martwych zwierząt (dotyczy to też firm dostarczających składniki i pośredników). Symbol ekologiczny BUAV nadawany jest przez…

Carbon Reduction Label (CRL) – znak ekologiczny, który można znaleźć na takich produktach jak: żywność, produkty leśne, wyroby włókiennicze i usługi turystyczne. Od powstania w 2007 roku przyznano 32 certyfikaty ekologiczne tego typu. Symbol ekologiczny CRL oznacza, że przy produkcji szczególnie zadbano o redukcję emisji dwutlenku węgla (redukcja emisji gazów cieplarnianych). Proces wydawania certyfikatu ekologicznego…

Znak ekologiczny – CCOF (California Certified Organic Farmers) nadawany jest przez akredytowaną jednostkę certyfikującą o tej samej nazwie, która należy do Departamentu Rolnictwa USA (USDA). Stworzona w 1973 roku, CCOF była pierwszą organiczną jednostką certyfikująca w Stanach Zjednoczonych. Co oznacza symbol ekologiczny CCOF na produkcie? Certyfikat California Certified Organic Farmers daje gwarancję, że produkt jest…

Znak ekologiczny – Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP (Protected Designation of Origin) charakteryzuje produkt rolny lub artykuł spożywczy, do opisania którego wykorzystuje się nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju. Symbol ekologiczny ChNP istnieje od 1992 roku i jest wzorowany na systemach oznaczeń, które stosowane są we Francji i Włoszech. Obecnie podstawą prawną funkcjonowania…

Znak ekologiczny – Chronione Oznaczenie Geograficzne ChOG (Protected Geographical Indications) do konkretnego produktu rolnego lub artykułu spożywczego przypisuje nazwę regionu, miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, z którego ten produkt pochodzi. Chronione oznaczenie geograficzne ChOG zostało wprowadzone w 1992 roku i nadaje je Komisja Europejska. Produkt z etykietą ekologiczną Chronione oznaczenie geograficzne musi charakteryzować się…