V LEBEL. Znak ekologiczny - V lebel

V lebel

Szukaj znaku, etykiety lub symbolu ekologicznego
V lebel

V lebel – znak ekologiczny. Współczesny znak „V” został stworzony przez włoskiego projektanta Bruno Nascimbena. Zaprezentowano go na kongresie European Vegetarian Union w 1985 roku. Wkrótce stał się znakiem wegetariańskiej żywności na całym świecie.

Rynek produktów nie zawierających składników zwierzęcych rósł bardzo szybko. Pojawiła się potrzeba rejestracji oznakowania, aby klienci mieli pewność, co do pochodzenia danych produktów spożywczych. Znak zarejestrowano w Szwajcarii w 1996 roku. Rok później „V” pojawił się na produktach w innych częściach Europy, w Austrii, Belgii, Norwegii, Polsce, Portugalii, Słowacji, Hiszpanii i innych.

Zanim jakikolwiek produkt otrzyma znak „V”, musi zostać sprawdzony. Podczas tej procedury muszą zostać ujawnione wszystkie składniki. Jest także przeprowadzana kontrola produkcji. Każda, późniejsza zmiana składu musi zostać odnotowana przez odpowiednią organizację wegetariańską.

O symbol ekologiczny mogą się starać także restauracje – „V” świadczy o wegetariańskim menu.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments