Nutella znika, ale na razie tylko z włoskich sklepów – taka informacja obiegła polskie i zagraniczne media. Za taką decyzją miał stać raport sporządzony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, z którego wynika, że olej palmowy występujący m. in. w popularnym kremie może powodować raka.
Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Nic zatem dziwnego, że jest wszechobecny – występuje w ciastkach, paluszkach chlebowych, krakersach i dziesiątkach innych artykułów spożywczych i kosmetycznych.
Olej palmowy pierwotnie ma kolor pomarańczowoczerwony i zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po obróbce termicznej olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty i zapach na bardziej neutralny.
Jednocześnie, podczas rafinacji pozbawiany jest składników odżywczych. Dodatkowo wysoka temperatura sprawia, że olej palmowy ulega zanieczyszczeniu glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych.
W maju 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieją wystarczające dowody na to, by uznać, iż estry glicydowe kwasów tłuszczowych – są genotoksyczne i rakotwórcze. Najwyższy poziom estrów glicydowych kwasów tłuszczowych stwierdzono w oleju palmowym i tłuszczu palmowym. W swoim raporcie EFSA nie odniosła się jednak do żadnego konkretnego produktu spożywczego.
Dlaczego zatem cała afera rozkręca się wokół Nutelli? W słoiku Nutelli jest aż 32 procent oleju palmowego. To nie wszystko zaledwie 2 łyżeczki popularnego masła czekoladowego zawierają 22 gramy tłuszczów nasyconych. A jak wiemy tłuszcze nasycone są szkodliwe dla układu krwionośnego, mogą wywołać stany zapalne w organizmie. Poza tym importowany olej palmowy bezpośrednio przyczynia się do wylesiania i wyginięcia niektórych ssaków naczelnych.
Oświadczenie producenta
Producent Nutelli, firma Ferrero, natychmiast wystosowała oświadczenie, w którym wyjaśnia całą sytuację i przekonuje, że olej palmowy wykorzystywany w Nutelli nie jest rakotwórczy.
„Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP. (…) Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia. W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane. Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla konsumentów” – czytamy w oświadczeniu firmy Ferro.
Dlaczego nie jest już głośno o tej rakotwórczej Nutelli w telewizji, przedszkolach, szkołach ???????? Gdzie są dociekliwe media? Czemu tego nie nagłaśniają???????
M27
8 lat temu
Na szczęście JA nie jem tego świństwa, he, he, he! :P
Dlaczego nie jest już głośno o tej rakotwórczej Nutelli w telewizji, przedszkolach, szkołach ???????? Gdzie są dociekliwe media? Czemu tego nie nagłaśniają???????
Na szczęście JA nie jem tego świństwa, he, he, he! :P
hłehłehle