Dobre garnki to zdrowe gotowanie
Co zrobić, by potrawy, które pojawiają się na naszym stole były nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Odpowiednie naczynia to połowa kulinarnego sukcesu, bo wiele zależy od tego w czym gotujemy. Zatem jakich garnków i patelni należy używać? Poniżej prezentujemy kilka rad dotyczących wyboru odpowiedniego naczynia kuchennego.
Miedziane, żeliwne, stalowe, emaliowane, aluminiowe − wybór odpowiedniego garnka czy patelni dostarcza wielu wątpliwości. Często też przy zakupie kierujemy się niestety ceną. Należy jednak pamiętać, iż garnki to zakup „na lata”, a im lepszej jakości naczynie tym większa gwarancja, że przygotowany w nim posiłek będzie zdrowy.
Co z tym poli(tetrafluoroetylenem)?
Naczynia kuchenne pokryte warstwą poli(tetrafluoroetylenu) umożliwiają gotowanie bez obawy przypalenia potrawy. Jednak uczeni alarmują, że polimery zawierające fluor po podgrzaniu do 360-500 stopni Celsjusza uwalniają do środowiska trudno rozkładające się substancje – głównie kwas trifluorooctowy, czyli TFA. Wprawdzie kwas wydaje się nieszkodliwy dla ludzi, ale niekorzystnie wpływa na rośliny i może pozostawać w środowisku przez dziesiątki lat.
Garnki aluminiowe
Garnki aluminiowe – najpopularniejsze na rynku. Ich największą wadą jest to, że trudno je utrzymać w czystości i nie nadają się do wszystkiego – nie można w nich gotować potraw kwaśnych (kapuśniak, bigos), bo w wyniku kontaktu naczynia z potrawą, do jedzenia może przedostawać się glin. Naukowcy podejrzewają, że pierwiastek ten ma związek z chorobami neurologicznymi, dlatego nie polecają aluminiowych naczyń do codziennego stosowania.
Garnki miedziane
W sklepach można też kupić naczynia miedziane. Mają one jednak wadę – są nieodporne na działanie kwasów zawartych w żywności.
Garnki emaliowane
Osoby uczulone na nikiel, powinny gotować w garnkach ze stali pokrytej wypalaną w wysokich temperaturach emalią ceramiczną. Ale uwaga, kiedy taki garnek się obije, a emalia odpryśnie, należy się go pozbyć. Podczas gotowania w miejscu obicia mogą zachodzić procesy chemiczne, które powodują uwalnianie pierwiastków z materiału znajdującego się pod emalią.
Naczynia żeliwne
Ostatnio krąży opinia, że do łask powinny wrócić naczynia żeliwne, które sprawdzają się w kuchni już od setek lat. Najlepsze są te czernione, czyli fabrycznie wypalane z użyciem tłuszczu, bo tylko takie nie będą rdzewiały.
Naczynia z nierdzewnej stali
Według naukowców najbezpieczniejsza dla zdrowia jest stal nierdzewna. Z jednym zastrzeżeniem: wszystkie naczynia ze stali zawierają śladowe ilości niklu i nie powinny ich używać osoby uczulone na ten pierwiastek.
Uwaga na atesty! Gwarancją bezpieczeństwa naczyń jest atest Państwowego Zakładu Higieny. Kopię dokumentu powinien mieć każdy sprzedawca.









Najzdrowiej jest bez garnka – tysiące lat temu nie było garnka i się gotowało!!!!
Pieprzona strona ekologia.pl a napierda…….cie reklamami – syf!!!!!!!!!
https://royaltyline.pl – Polecam wam te garnki.
dzisiaj garnki to padziewie!!!!!!
dobre garnki są wykonane z materiałów które podczas przygotowywania w nich żywności nie emitują żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji nawet gdy się je zarysuje…moim zdaniem wyłącznie szklane garnki można uznać za w pełni zdrowe. Mam jeden taki garnek kupiony w hucie Termisil o niewielkiej pojemności który używam do gotowania dla siebie lub odgrzewania sobie obiadów. Lubię w nim gotować, bo nigdy nic mi nie przywiera, potrawa nigdy nie ma żadnego dziwnego posmaku, nawet gdy korzystam z widelca, nigdy nie zdarzyło mi się zarysować szklanej powierzchni i bardzo łatwo można go umyć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce…
Najzdrowsze jest gotowanie w szklanych garnkach. Zupełnie inna jakość potraw. Żywność nie ma kontaktu z żadnym metalem ani powłokami zarówno podczas gotowania, jak i np. przechowywania w lodówce.
zgadzam sie z Karolem teflonowych naczyń już sobie w zyciu nie kupię i to samo radzę innym.
Teflon się przypala? Coś Ci się chyba pomyliło, właśnie po to produkowane są patelnie teflonowe, że teflon nie powoduje przywierania potraw już przy minimalnej ilości tłuszczu.
teflon potrafi się przypalać, szybko się niszczy,związki łączą się z jedzeniem, do gotowania mleka się nie nadaje, najlepsze naczynia stalowe
Tylko i wyłącznie Milano Classic. Garnki są świetnie wykonane i cieszą oko wyglądem. Dla niektórych na pewno zaletą będzie certyfikat profilaktyki cholesterolowej.
Ja dla siebie wybrałam garnki ze stali szlachetnej marki philipiak bo są bezpieczne przy gotowaniu i dają pewność że materiał z którego je wytworzono nie wchodzi w szkodliwą reakcję z gotowanym posiłkiem.
Fhilipiak ma nikiel