Jak układać żywność w lodówce? – Prawidłowe rozmieszczenie | ekologia.pl
Ekologia.pl Dom i ogród Ekologiczny dom Jak układać żywność w lodówce? Prawidłowe rozmieszczenie

Jak układać żywność w lodówce? Prawidłowe rozmieszczenie

lodówka
fot. Dragon Images/ shutterstock.com
Spis treści

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia w lodówce. Przez niewłaściwy sposób przetrzymywania pozbawiamy je bowiem składników odżywczych. Źle przetrzymywana żywność wysycha, psuje się, jełczeje i pleśnieje, stąd nie należy wkładać jej w przypadkowy sposób. Właściwe rozmieszczenie żywności w lodówce sprzyja zdrowiu, bo popsute produkty mogą być przyczyną zatruć, a niepełnowartościowe jedzenie nie dostarczy nam potrzebnych składników odżywczych. Jak więc rozmieścić produkty w lodówce?

Jak układać żywność w lodówce? – Dlaczego warto zadbać o prawidłowe rozmieszczenie produktów w lodówce?

Odpowiednie ułożenie produktów w lodówce pomaga w ich segregacji i znalezieniu oraz ma znaczenie dla ich jakości. Dlatego też warto zadbać o przedłużenie trwałości produktów, co wpłynie na ich wartość oraz smak.Właściwie przechowywane produkty mogą zapobiegać także marnowaniu jedzenia, pozwalając mu zachować świeżość i wygląd. Warto także pamiętać, aby kłaść produkty z krótszym terminem ważności w takim miejscu, by były zawsze widoczne i łatwe do wyjęcia. Nie musimy ich wówczas wyrzucać, co powoduje, że mniej pieniędzy wydajemy na żywność.

Różnice w temperaturze w lodówce


Powodem, dla którego miejsce układania żywności ma znaczenie, jest różna temperatura panująca w różnych miejscach chłodziarki. Jak wiadomo, pewne artykuły spożywcze wymagają niższej temperatury w lodówce, a inne nieco wyższej. Mięso przechowywane tam, gdzie panuje wyższa temperatura, może się zepsuć i spowodować zatrucie. Z kolei niektóre warzywa przetrzymywane w zbyt zimnych strefach gniją, więdną i nie nadają się do użytku.

Ze względu na to, że poszczególne produkty potrzebują innych warunków przetrzymywania, komorę lodówki zbudowano tak, by można w niej było przechowywać wszystkie artykuły w optymalnej temperaturze.

Rozmieszczenie produktów w lodówce – zasady


Jeśli nie wiemy, jak układać żywność w lodówce, warto zwrócić uwagę na zamieszczone w niektórych sprzętach piktogramy. Choć obecne chłodziarki dzięki nowoczesnym technologiom chłodzą dość równomiernie, to mimo wszystko na dolnych półkach bywa zimniej.

Aby właściwie przechowywać żywność, trzeba znać zakres temperatur panujących w chłodziarce i stosować się do pewnych zasad dotyczących tego, jak układać jedzenie w lodówce. Wówczas zachowanie świeżości poszczególnych artykułów spożywczych stanie się dla nas proste.

Górne półki mają wyższą temperaturę niż niższe. Temperatura na nich osiąga bowiem około 8 stopni Celsjusza, podczas gdy na środkowych półkach ma ona od 4 do 5 stopni Celsjusza. Natomiast na półce dolnej, temperatura może mieć maksymalnie do maksymalnie 2 stopnie Celsjusza, o czym trzeba pamiętać przy rozmieszczaniu produktów w lodówce.

Półka górna


Jak układać produkty w lodówce? Otóż górna półka najlepiej sprawdza się do przechowywania żywności pakowanej i przyrządzonego już jedzenia. Może ono leżeć w lodówce 3 do 4 dni, a schowane w niej powinno zostać nie później niż 3 godziny po zrobieniu. Górna półka to także dobre miejsce do przetrzymywania produktów mlecznych, czyli mleka kefirów czy jogurtów oraz konfitur i dżemów.  W tych bowiem warunkach następuje rozwój baterii kwaszących, w przeciwieństwie do niższych zimniejszych, sprzyjających rozwijaniu się bakterii gnilnych.

Półka środkowa
Środkowa półka to dobre miejsce do przetrzymywania produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia np. białego sera lub wędlin. Ugotowane posiłki możemy na niej trzymać do dobrym przestudzeniu. Sprawdzi się ona również do położenia na niej kiełbas, jaj lub żółtego sera.

Półka dolna


Na dolnej półce trzymamy surowe mięso i ryby. Surowe jedzenie powinno być szczelnie zabezpieczone i trzymane w specjalnych pojemnikach lub w pergaminie albo folii aluminiowej.

Dolne szuflady


Jak układać żywność w lodówce w szufladach? Są one właściwym miejscem dla warzyw i owoców pod warunkiem, że będą one przechowywane oddzielnie. Sałatę wkładamy zawsze do szczelnego opakowania, by zapobiec przemianie azotanów w azotyny. Można też trzymać w szufladach twarde sery dojrzewające.

Półki na drzwiach


Na drzwiach lodówki nie przechowujemy jajek ani mleka, bo są one na nich narażone na wahania temperatury. Jednak możemy na nich trzymać oleje roślinne, soki, sosy chrzan, buraczki czy inne przetwory.

Jak układać produkty w lodówce? – O czym jeszcze pamiętać?


Aby mieć pełny ogląd problemu, jak układać rzeczy w lodówce warto zwrócić dodatkowo uwagę na następujące kwestie. Suche powietrze w nowoczesnych lodówkach posiadających system no frost zmniejsza wilgotność i wysusza żywność. Dobrze jest więc przechowywać ją w pojemnikach lub papierze albo folii.

Surowe jedzenie zawsze oddzielamy od przyrządzonego, a garnki i naczynia zawsze szczelnie przykrywamy. Gotowej żywności nie przechowujemy dłużej niż trzy dni. Aby stykające się wzajemnie produkty nie psuły się od siebie, powinniśmy unikać przeładowania półek, a wszystkim produktom należy zapewnić stały przepływ powietrza.

Nie wkładajmy też do chłodziarki ciepłego jedzenia, powinno zawsze ono zostać schłodzone. Ponadto latem ustawiajmy zawsze w lodówce niższą temperaturę niż zimą i pamiętajmy o regularnym myciu urządzenia, aby przeciwdziałać rozwojowi bakterii i zapachom nieświeżego jedzenia.
Przechowując owoce i warzywa wkładajmy je do oddzielnych szufladach lub pojemników. Niektóre z nich, takie jak brzoskwinie, morele, awokado czy banany, starajmy się trzymać osobno. Przyspieszają one bowiem więdnięcie oraz gnicie innych artykułów spożywczych. Nie zapominajmy też o układaniu bliżej drzwi starszego jedzenia lub produktów z krótszą datą przydatności, by zjeść je w pierwszej kolejności.

Jaka żywność nie powinna być przechowywana w lodówce?


Warto wiedzieć, iż niektóre produktów tracą jakość podczas przechowywania w lodówce. Do takich artykułów należą pewne owoce egzotyczne, rośliny strączkowe, a także pomidory, ogórki i cukinia. Do lodówki nie powinniśmy też składać żadnych niedojrzałych warzyw i owoców. Szczególnie banany, brzoskwinie lub gruszki wkładajmy do chłodziarki, dopiero gdy są już dojrzałe.  Z kolei cebula, czosnek, melony, ziemniaki oraz cytrusy pod wpływem zimna zmieniają swoją konsystencję i smak. Podobnie jest z chlebem, który w takich warunkach szybciej czerstwieje.

art. sponsorowany

4.6/5 - (12 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

WArzywa zawsze na dnie… Bardziej z przyzwyczajenia

Tylko nie folia aluminiowa.Tak nie wolno wam pisać.
Aluminium = alzhaimer.https://harmoniatwojezdrowie.com/pl/aktualnosci/konferencja-czego-ci-lekarz-nie-powie-15042023