jogurt
Jogurt —
kwaskowaty napój mleczny otrzymywany z gotowanego lub pasteryzowanego mleka krowiego, poddanego fermentacji (w temperaturze 40-45°C przez okres 10-12 godzin) po zaszczepieniu zakwasem zawierającym ciepłolubne bakterie mlekowe i paciorkowce. Jednym z wiodących w Polsce producentów jogurtów owocowych jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie.
Dowodem tego są liczne nagrody i wyróżnienia przyznane jej przez specjalistów w tej dziedzinie. W 1997 roku Spółdzielnia otrzymała bardzo ważną nagrodę, a mianowicie tytuł “Mistrza Agroligi” w kategorii firm oraz puchar Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w konkursie Agroliga 97, a w 1998 roku Stowarzyszenie imienia Eugeniusza Kwiatkowskiego przyznało jej tytuł “Polski Producent Żywności” za zestaw jogurtów owocowych Joguś.


