Jogurt » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia jogurt
Definicja pojęcia:

jogurt

Jogurt —

kwaskowaty napój mleczny otrzymywany z gotowanego lub pasteryzowanego mleka krowiego, poddanego fermentacji (w temperaturze 40-45°C przez okres 10-12 godzin) po zaszczepieniu zakwasem zawierającym ciepłolubne bakterie mlekowe i paciorkowce. Jednym z wiodących w Polsce producentów jogurtów owocowych jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie.

Dowodem tego są liczne nagrody i wyróżnienia przyznane jej przez specjalistów w tej dziedzinie. W 1997 roku Spółdzielnia otrzymała bardzo ważną nagrodę, a mianowicie tytuł “Mistrza Agroligi” w kategorii firm oraz puchar Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w konkursie Agroliga 97, a w 1998 roku Stowarzyszenie imienia Eugeniusza Kwiatkowskiego przyznało jej tytuł “Polski Producent Żywności” za zestaw jogurtów owocowych Joguś.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Towarzystwo na rzecz Ziemi
Znaki ekologiczne
Dolphin Safe (USCD)
Dolphin Safe (USCD)
4.6/5 - (14 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!