Żelatyna » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia żelatyna
Definicja pojęcia:

żelatyna

żelatyna —

substancja powstająca podczas długotrwałego gotowania kolagenu (zwierzęcego białka prostego występującego w skórze, chrząstce, w tkance łącznej). W temperaturze powyżej 45°C tworzy lepki roztwór, który po oziębieniu przyjmuje postać żelu. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale w niej pęcznieje. Ma powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i jako klej stolarski.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
ICEA
ICEA
4.6/5 - (7 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!