Co jedzą pszczoły?
Głównym pokarmem tych pożytecznych owadów jest oczywiście miód – jednak nie tylko. Nie możemy zapominać o produkowanej w mniejszych ilościach pierzdze, która jest połączeniem pyłku kwiatowego wymieszanego ze śliną i złotym nektarem. Jednak to nie wszystkie odpowiedzi na pytanie: co jedzą pszczoły? Więcej informacji na ten temat umieszczone zostało w tekście, który znajduje się poniżej.

Co oprócz miodu jest pokarmem pszczół?
Podczas wiosny i lata owady pszczoły głównie żywią się pyłkiem oraz nektarem kwiatowym, który zbierają i przenoszą do ula, by wyprodukować miód. To on obok wspomnianej pierzgi jest podstawową ich żywienia w okresie zimowym. Osobnym rodzajem pokarmu jest mleczko, podawane larwom w początkowej fazie rozwoju. Jedzą je też pszczoły matki przez cały okres życia, który może trwać nawet 6–7 lat.
Praktycznie każdy z tych produktów jest obecnie spożywany przez ludzi ze względu na niezwykle prozdrowotne właściwości oraz naturalny skład. W ostatnim czasie artykuły na bazie tych składników odżywczych są dostępne w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością.
Jakie znaczenie ma pierzga dla pszczół?
Jest ona podstawowym pokarmem w okresie wczesnej wiosny, późnej jesieni i początków zimy. Karmione nią są w szczególności młode osobniki ze względu na jej doskonałe właściwości odżywcze większe nawet od tych, jakie wykazuje miód. Jak już wspomniano, ten przetworzony pyłek kwiatowy nazywany również chlebkiem pszczelim jedzą nie tylko pszczoły. Stanowi bazę wielu produktów medycyny naturalnej i zawiera duże ilości białka, węglowodanów, tłuszczy nasyconych oraz nienasyconych, a także aminokwasów, witamin i składników mineralnych.
Owady bardzo skrupulatnie zabezpieczają pierzgę, ubijając ją w plastrach i zabezpieczając przed zepsuciem woskiem oraz miodem. Doświadczeni bartnicy zbierają ją bezpośrednia z ula, dlatego osoby chcące stosować pierzgę w swojej diecie powinny zaopatrzyć się w nią bezpośrednio u pszczelarza. Dobrym sposobem jest też kupowanie suplementów zawierających ten wartościowy składnik.
Czy można jeść mleczko pszczół?
Mleczko produkowane jest głownie przez młode owady i karmi się nim larwy przez kilka dni. Podstawowym odbiorcą jest pszczoła matka, dla której przez całe życie jest to wyłączny składnik pokarmowy. Można to wytłumaczyć faktem, że jej podstawowym zadaniem jest znoszenie jaj i zapewnienie odpowiedniej ilości robotnic, by rój mógł przetrwać.
Podobnie jak pierzga również ten produkt ma swoją dodatkową nazwę znaną już w starożytności. Zwane potocznie eliksirem młodości mleczko było od dawna szeroko stosowane w medycynie. Chętnie jedzą je także kobiety dbające o urodę. Od wieków uważa się, że ma właściwości regeneracyjne, stąd używano go po przebytych chorobach, w przypadku menopauzy czy by opóźnić starzenie się organizmu. Podobnie jak inne produkty pozyskiwane z uli jest również kopalnią witamin i pożytecznych kwasów, a także wykazuje cechy bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

Dlaczego ludzie, tak jak pszczoły, powinni jeść miód?
Warto zaznaczyć, że miód jest najdłużej znaną ludzkości substancją słodzącą, a jego wartości odżywcze, bakteriobójcze i uodparniające są znane w wielu krajach od pokoleń. Starożytni mawiali, że jest lekarstwem dla ciała i duszy, co nie jest bynajmniej stwierdzeniem na wyrost.
Można znaleźć mnóstwo artykułów i książek poświęconych jego prozdrowotnym właściwościom. Od wieków produkowany i jedzony przez pszczoły w okresie zimowym stał się z czasem przysmakiem człowieka. Właściciele uli nie zabierają nigdy całej produkcji, zostawiając owadom około jednej trzeciej, po to by pozwolić im przetrwać okresy największych chłodów.
Nie ma sensu rozwodzić się nad tym, który miód jest najzdrowszy – nektarowy, spadziowy czy nektarowo-spadziowy. Każdy z nich ma swoich zagorzałych zwolenników, wśród których oprócz specjalistów od medycyny naturalnej jest także grono uznanych lekarzy, dietetyków i innych specjalistów z zakresu żywienia. Podstawową zasadą jest źródło pochodzenia wyrobu. Choć nie każdy może sobie pozwolić na podróż do pasieki, to jednak bez trudu znajdzie sprawdzone źródła, gdzie można zakupić naturalnie wytwarzany produkt.
Dieta pszczół – pytania i odpowiedzi
Czy pszczoły jedzą miód?
Oczywiście, że tak. Lecz oprócz niego ich pokarmami są pierzga oraz mleczko. Opis każdej z tych substancji znajdziesz w artykule.
Czy inne produkty wytwarzane przez pszczoły również nadają się do jedzenia dla ludzi?
Zarówno mleczko, jak i pierzga pszczela to wartościowe i prozdrowotne środki odżywcze, które mają działanie nawet bardziej efektywne niż miód.
Czy jedzenie produktów pochodzących od pszczół jest bezpieczne?
Bezpieczeństwo zapewnia znajomość źródła pochodzenia produktu. Dotyczy to wszystkich artykułów spożywczych, a szczególnie tych wytwarzanych naturalnymi metodami.
- "What Do Bees Eat?"; https://www.terminix.com/blog/bug-facts/what-do-bees-eat/; data dostępu: 06-07-2023;
- "Pszczoła miodna jako alternatywny,bezkręgowy organizm modelowy"; ALEKSANDRA ŁOŚ, MAŁGORZATA BIEŃKOWSKA, ANETA STRACHECKA; Med. Weter. 2019, 75 (2), 93-106;