Jak wygląda niedźwiedź brunatny? | ekologia.pl
Ekologia.pl Środowisko Przyroda Jak wygląda niedźwiedź brunatny?

Jak wygląda niedźwiedź brunatny?

Każdy umie opisać wygląd większości zwierząt. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia czy podobizny, by je bez pudła rozpoznać. To często jednak szczegóły dotyczące konkretnych gatunków, w tym drapieżnych, pozwalają docenić w pełni cuda natury. A jak wygląda niedźwiedź brunatny? Myślisz, że odpowiedź na to pytanie jest łatwa? Zachęcamy zatem do zapoznania się z artykułem! Przekonasz się, jak pewne szczegóły fizjonomii wpływają na funkcjonowanie tego potężnego zwierzaka.

Poszczególne podgatunki niedźwiedzi mają różne odcienie futer, fot. Piotr Krzeslak/Shutterstock

Poszczególne podgatunki niedźwiedzi mają różne odcienie futer, fot. Piotr Krzeslak/Shutterstock
Spis treści

Jakie gabaryty mają niedźwiedzie brunatne?

Aby opowiedzieć więcej o tym, jak wygląda niedźwiedź brunatny, trzeba najpierw wspomnieć o tym, że gatunek ten dzieli się na szereg podgatunków, występujących na całym świecie. Wśród nich wyróżnia się m.in. typy:

  • europejskie,
  • kaukaskie,
  • wschodniosyberyjskie,
  • ussuri,
  • grizli,
  • kodiaka.

Występujące w niemal całej Europie, na Bliskim Wschodzie i części Kaukazu (co warto zaznaczyć – do wielu miejsc sprowadzono je w ramach reintrodukcji gatunku) niedźwiedzie brunatne należą do najmniejszej odmiany, gdyż mierzą około 150–250 cm długości, około 100 cm w kłębie i ważą od 150 do 300 kg. Mniejszy jest tylko typ kaukaski, którego rozmiary wahają się między 185 a 215 cm, a masa między 120 a 240 kg.

Dużo większe od nich są osobniki występujące we wschodniej Syberii i na Kamczatce. Ich masa sięga nawet 350 kg! Są też dłuższe – mogą mierzyć nawet do 280 cm. Ich kuzyni, Ussuri (nazywani także Amurami) może nie mają większej długości, ale ważą zdecydowanie więcej – rekordzista miał masę 650 kg!

Z drugiej strony globu mamy niedźwiedzie brunatne grizzly. W ich przypadku należy dokonać odpowiedniego rozróżnienia – te żyjące na wybrzeżu są znacznie większe od osobników występujących w środku lądu. Te drugie są mniejsze nawet od swoich europejskich krewniaków. Największe jednak mierzą od 180 do 250 cm długości i osiągają wagę około 180–360 kg. Niekwestionowanymi królami w obrębie tego gatunku jednak są kodiaki. To mieszkające na wyspach Alaski giganty, których długość sięga nawet 300 cm, a masa… 780 kg!

Futro niedźwiedzia brunatnego

Poszczególne podgatunki mają różne odcienie futer. Kolor może się też różnić w zależności od pory roku. Zwykle jednak włosie jest ciemnobrązowe. Zdarzają się jednak okazy o jaśniejszym lub niemal czarnym umaszczeniu, a także osobniki z jaśniejszymi plamami na różnych częściach ciała, w tym m.in. na pysku czy klatce piersiowej. Żyjące m.in. w Polsce niedźwiedzie brunatne mają bardzo gęste i długie futro (osiągające nawet 10 cm długości!). Dzięki temu są doskonale chronione przed chłodem i wilgocią.

Potężny tułów i niewielka głowa niedźwiedzia

Zwierzęta mają potężne tułowie i grube szyje. Praktycznie przy każdym kroku ich wielkie cielska drżą, co świadczy również o pokaźnej ilości tkanki tłuszczowej (jeśli mówimy o zdrowo odżywionych niedźwiedziach brunatnych). Charakterystyczny dla przedstawicieli tego gatunku jest też swojego rodzaju garb na grzbiecie. To dzięki m.in. tej masie mięśniowej prezentowane drapieżniki są tak silne.
W porównaniu z resztą ciała głowa niedźwiedzia brunatnego wygląda na relatywnie małą. Niech Cię to jednak nie zmyli. Jest dość szeroka, a sam pysk mocno wydatny. Pokrywa go nieco jaśniejsze futro. Zwierzęta te mają niewielkie, zaokrąglone uszy oraz niewielkie, ciemne oczy. Pysk wieńczy duży, czuły na zapachy nos, a w paszczy znajdują się 42 silne zęby, w skład których wchodzą kły oraz mocne trzonowce, idealne do rozcierania pokarmu roślinnego.

Łapy niedźwiedzia brunatnego

Drapieżniki te mają potężne łapy – tak przednie, jak i tylne. Każda kończyna ma 5 palców, na których znajdują się długie, niemal niezniszczalne pazury sięgające do 10 cm długości. Mają one sierpowaty kształt, co ułatwia łapanie i rozrywanie zdobyczy, ale też pozwala skuteczniej kopać w poszukiwaniu pożywienia oraz wdrapywać się na drzewa. Sama skóra na poduszkach jest dość miękka, co umożliwia zwierzętom stabilniejsze poruszanie się po śniegu i lodzie.

Niedźwiedź brunatny – król lasów i gór

Teraz już znasz też najważniejsze różnice między poszczególnymi podgatunkami tych zwierząt. Wiesz też, jak wygląda niedźwiedź brunatny. To bez wątpienia potężne i majestatyczne drapieżniki, które budzą respekt swoim wyglądem. Bez cienia wątpliwości są jeszcze bardziej imponujące, gdy staną na tylnych łapach. Chcesz dowiedzieć się o nich więcej? Z czego składa się ich dieta? Dlaczego mają tak krótkie ogony? Zajrzyj do innych artykułów na naszej stronie!

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Petit E., Valiere N. 2006. Estimating population size with noninvasive capture-mark-recapture data. Conservation Biology 20 (4): 1062–1073;;
  2. Monitoring gatunków i siedlisk przyrodniczych ze szczególnym uwzględnieniem obszarów ochrony siedlisk Natura 2000; © GIOŚ;
  3. Why Brown Bears Look Different: A Guide’s Photo Diary; https://www.nathab.com/blog/alaska-why-brown-bears-look-different-a-photo-diary/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=alaska-why-brown-bears-look-different-a-photo-diary; data dostępu: 15-12-2023;
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments