Błękitna babka wielkanocna
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Błękitna babka wielkanocna

Błękitna babka wielkanocna

Najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole? Babka, to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Dobra babka powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, że każdy kawałek rozpływa się na języku. I taka właśnie jest babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy.

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy


Błękitna babka wielkanocna może zrobić prawdziwą furorę na świątecznym spotkaniu. Szczególnie, gdy nietypowemu kolorowi towarzyszyć będzie wyśmienity smak.

Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy

Składniki:

  • 150g mąki bluecorn
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 70g cukru
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki soku z jagód
  • 50 g jagód

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Oddzielamy żółtko od białka i białko ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy. Do ubitego białka dodajemy żółtko i chwilę mieszamy. Zawartość miski z mąką wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Przestudzone masło wlewamy do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy i mieszamy. Smarujemy formę masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 170 st. C.

Ekologia.pl (JSz)
4.7/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments