Błękitna babka wielkanocna
Najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole? Babka, to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Dobra babka powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, że każdy kawałek rozpływa się na języku. I taka właśnie jest babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy.
Błękitna babka wielkanocna może zrobić prawdziwą furorę na świątecznym spotkaniu. Szczególnie, gdy nietypowemu kolorowi towarzyszyć będzie wyśmienity smak.
Babka jagodowa z niebieskiej kukurydzy
Składniki:
- 150g mąki bluecorn
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 70g cukru
- 50g masła
- 4 jajka
- 3 łyżki soku z jagód
- 50 g jagód
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Oddzielamy żółtko od białka i białko ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy. Do ubitego białka dodajemy żółtko i chwilę mieszamy. Zawartość miski z mąką wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Rozpuszczamy masło i dolewamy sok z jagód. Przestudzone masło wlewamy do masy i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy i mieszamy. Smarujemy formę masłem i lekko posypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 170 st. C.