Przepisy na zielone smoothie z pospolitych chwastów | ekologia.pl
Ekologia.pl Trendy Chwastowe smoothie, czyli zaskakujące przepisy spod płotu

Chwastowe smoothie, czyli zaskakujące przepisy spod płotu

Niewiele jest domów, w których na blacie kuchennym nie widać dziś miksera. Koktajle i smoothie podbiły szturmem diety, jadłospisy i rynek suplementów, a miksują wszyscy – sportowcy, gwiazdy i zwykli zjadacze chleba. Zielone smoothie, uważane za najzdrowsze, nie muszą jednak oznaczać zawsze kosztownej wycieczki do supermarketu. Surowce na nie znajdziesz za darmo… pod płotem!

Smoothie z pokrzywy i mniszka lekarskiego

Smoothie z pokrzywy i mniszka lekarskiego, fot. NatashaBreen/envato
Spis treści

Uzdrawiające smoothie z pokrzywy

Pokrzywy parzą i to intensywnie. Intuicja podpowiada jednak, że roślina o takiej sile musi posiadać wysoki potencjał zdrowotny. I faktycznie! Liście pokrzywy to skarbnica witamin A i C, a przede wszystkim doskonałe źródło polifenoli, karetonoidów oraz tanin, które łączy się z własnościami przeciwreumatycznymi, a nawet przeciwrakowymi.

Zielone smoothie z pokrzywy ma jeszcze jedną korzyść – w przeciwieństwie do warzyw liściastych takich jak szpinak nie zawiera dużych ilości szczawianów. Jest też wolne od typowych dla kapustowatych goitrogenów, które mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Sam proces miksowania pozbawia zaś liście pokrzywy zdolności do parzenia, więc nie trzeba obawiać się o własne podniebienie.

Składniki:

  • ¼ szklanki mleka kokosowego,
  • ½ banana.
  • ¼ małego ananasa,
  • 1 szklanka liści pokrzywy,
  • ½ awokado

Przygotowanie:

Umyte liście pokrzywy oddziel od pędów i przełóż do miksera. Dodaj owoce w kawałkach oraz mleko kokosowe i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Podawaj natychmiast.

Smoothie z pokrzywy

Smoothie z pokrzywy, fot. licsiren/envato

Smoothie z przytulii – niczym tonik dla ciała

Co to jest przytulia? Choć sama nazwa większości z nas nic nie mówi, ten rozpowszechniony po całym świecie chwast każdego chwycił kiedyś za nogę. Długie rozgałęzione pędy spotkać można na przydrożach i w zaroślach, a wyjątkowa zdolność czepiania się nogawek wynika z haczykowatych włosków porastających okółkowate liście.

Przytulia czepna to jednak coś więcej niż tylko uporczywy chwast. W jej tkankach zielonych kryją się duże ilości alkaloidów, glikozydów i organicznych kwasów, a zdaniem zielarzy jest to jedna z najbardziej korzystnych dla układów limfatycznego roślin. Serwowana w formie napojów (herbat, soków czy właśnie smoothie) przytulia ogranicza stany zapalne, dodaje energii, wspomaga funkcje pęcherza moczowego i poprawia wygląd cery. Aż szkoda nie spróbować!

Składniki:

  • garść pędów przytulii,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 500 ml soku jabłecznego

Przygotowanie:

Umytą przytulię pokrój jak kikucentymetrowe fragmenty i przełóż do miksera. Dodaj obrany i starty korzeń imbiru oraz pokrojony seler naciowy. Miksuj powoli dolewając sok.

Pospolite ziele przytulii czepnej

Pospolite ziele przytulii czepnej, źródło: Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kojące wnętrze smoothie z babki

Liście babki – zarówno zwyczajnej jak i lancetowatej – kojarzą się przede wszystkim z rozbitymi kolanami i syropem na kaszel. Pospolity przydrożny chwast to jednak skarbnica przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. W badaniach prowadzonych na zwierzętach okazuje się nawet skuteczna w leczeniu zapaleń wątroby!

Konsumpcja liści babki, np. w formie pysznego smoothie, to również doskonały lek na zaparcia i inne dolegliwości układu pokarmowego. Ulgę mogą poczuć osoby cierpiące na zespół drażliwego jelita, a także alergicy – mimo że pył babki sam w sobie powoduje u niektórych ludzi uczulenie, zawarta w liściach aukubina ma działanie antyhistaminowe, a na dodatek skutecznie zwalcza wiele szczepów bakterii chorobotwórczych.

Składniki:

  • 50 g świeżych liści babki,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki,
  • 2 jabłka,
  • 2 miękkie gruszki,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżki migdałów mielonych,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Umyte liście zmiksuj w mikserze z pietruszką. Dodaj pokrojone w kawałki jabłko i gruszkę. Miksuj dalej, powoli dolewając wody. Na koniec dodaj migdały i sok z cytryny i jeszcze raz porządnie zamieszaj.

Babka zwyczajna

Babka zwyczajna, źródło; Michel Langeveld, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Smoothie z koniczyny – ideał dla kobiet

Dobrze wychowani mężczyźni noszą kobietom kwiatki. Ci najtroskliwsi powinni zamiast róż czy tulipanów wybierać raczej bukiety czerwonej koniczyny. Niby mniej eleganckie i słabo pachnące, zamiast więdnąć powoli w wazonie mogą jednak skończyć… w mikserze. Z korzyścią dla zdrowia ukochanej.

Czerwona koniczyna to jedno z najbardziej przyjaznych kobietom ziół, a zarazem pospolity chwast łąkowy. Wysoka zawartość izoflawonów, czyli związków imitujących działanie estrogenu w ludzkim ciele, sprawia, że ekstrakty z różowych kwiatów polecane są przede wszystkim w trudnym okresie menopauzy jako lek na niesławne uderzenia gorąca. Dodatkowo okazują się również wzmacniać kondycję kości i układu krwionośnego, a zdaniem wielu źródeł pomagają też w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Składniki:

  • ½ szklanki kwiatów czerwonej koniczyny
  • 1 szklanka dowolnych liści (np. szpinak, mniszek lekarski, jarmuż)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka truskawek
  • 5 kiwi
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Umyte kwiaty z liśćmi rozdrobnij w mikserze. Dodaj pokrojone owoce i szklankę wody. Miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Kwiaty czerwonej koniczyny

Kwiaty czerwonej koniczyny, fot. baliukhpavlo/envato

Tak naprawdę do przyrządzania smoothie nie potrzeba żadnych przepisów. Wybrane jadalne liście możesz swobodnie łączyć z ulubionymi owocami, mlekiem krowim lub roślinnym, a także dodatkowymi wkładkami typy masło orzechowe, proteiny w proszku czy nawet nasiona chia. Oprócz wspomnianych wyżej chwastów do miksera wrzuć możesz również liście mniszka lekarskiego, gwiazdnicy pospolitej, komosy białej, fiołka czy szczawiu. Proporcje i kombinacje zależą tylko od Twojego gustu!


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. “Foraged, Tropical, Stinging Nettle Smoothie” Tracy Ariza, https://thethingswellmake.com/foraged-tropical-stinging-nettle-smoothie/, 1/08/2025;
  2. “6 Evidence-Based Benefits of Stinging Nettle” Amy Richter, https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle, 1/08/2025;
  3. “Cleavers smoothie” Kate Humble, https://www.katehumble.com/escape-to-the-farm/recipes/cleavers-smoothie/, 1/08/2025;
  4. “Cleavers's therapeutic uses” EBSCO, https://www.ebsco.com/research-starters/complementary-and-alternative-medicine/cleaverss-therapeutic-uses, 1/08/2025;
  5. “What Is Plantain Weed, and What Are Its Health Benefits?” Rachael Ajmera, https://www.healthline.com/nutrition/plantain-weed, 1/08/2025;
  6. „This Red Clover Blossom Smoothie Improves Bone Health and Manages Hot Flashes” Carly Fraser, https://livelovefruit.com/red-clover-blossom-smoothie-improves-bone-health/, 1/08/2025;
  7. “Pharmacological and therapeutic properties of the Red Clover (Trifolium pratense L.): an overview of the new finding” Akbaribazm Mohsen i in., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34392659/, 1/08/2025;
5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!