Druga edycja Kuchnia.tv Food Film Fest rusza w październiku
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Druga edycja Kuchnia.tv Food Film Fest rusza w październiku

Druga edycja Kuchnia.tv Food Film Fest rusza w październiku

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu
W piątek, 1 października 2010 roku rusza z 2. edycja Kuchnia.tv Food Film Fest. Przegląd filmów kulinarnych, organizowany przez stację Kuchnia.tv, odbędzie się w warszawskich kinach Kultura i Rejs i potrwa do niedzieli, 3 października.

W czasie tegorocznej edycji przeglądu Kuchnia.tv Food Film Fest zostanie pokazanych 9 filmów z Europy i Stanów Zjednoczonych. Podobnie jak w zeszłym roku, pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów.

Podczas przeglądu zostanie pokazany m.in. „Blood into Wine” (2010) w reżyserii Ryana Page’a (współtwórcy animacji do filmu „Alicja w Krainie Czarów”) i Christophera Pomerenke. Dokument ukazuje historię uprawy winorośli w Arizonie przez Maynarda Jamesa Keenana (frontmana zespołów Tool, A Perfect Circle i Puscifer) i jego winiarskiego mentora Erica Glomskiego. W filmie została wykorzystana muzyka zespołu Tool.
 
Miłośników wyrafinowanej kuchni zainteresuje z pewnością dokument Frédérica Laffonta „Tokio Blues & Sushi Confit” (2004) przedstawiający sylwetkę Fumiko Kono, Japonki uważanej obecnie za jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni na świecie.

„Zainteresowanie pierwszą edycją Kuchnia.tv Food Film Fest przerosło nasze oczekiwania. Przez 3 wieczory sala kina Kultura była wypełniona po brzegi. Widzom podobały się filmy i wydarzenia specjalne towarzyszące pokazom, dlatego zdecydowaliśmy się zorganizować drugą edycję przeglądu, jednak, biorąc pod uwagę zeszłoroczną frekwencję, tym razem pokazy będą odbywać się także w kinie Rejs. Mamy nadzieję, że nasi widzowie nie będą zawiedzeni tegoroczną selekcją filmów i dodatkowymi atrakcjami, które dla nich szykujemy”– mówi Małgorzata Seck, Dyrektor Zarządzająca Kuchni.tv.

W poprzednim roku, podczas Kuchnia.tv Food Film Fest kino Kultura było wypełnione po brzegi

Kuchnia.tv Food Film Fest ma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. Projekt wpisuje się w światowe trendy i jest reakcją na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną również w Polsce. Filmy poruszające tematy związane z żywnością znalazły się m.in. na festiwalach filmowych w Berlinie, Bolonii i Nowym Jorku. Pierwsza edycja Kuchnia.tv Food Film Fest odbyła się w 2009 roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem widzów. Pokazom 9 dokumentów z Europy i Stanów Zjednoczonych towarzyszyły rozmowy z gośćmi przeglądu. Specjalnie na zaproszenie Kuchni.tv do Polski przyjechali: Chris Taylor, reżyser filmu “Rewolucja smaku” (Food Fight), Pierre Deschamps, reżyser “Smakując Północ” (Looking North) oraz dyrektor artystyczny festiwalu Slow Food on Film w Bolonii, Stafano Sardo.

Kuchnia.tv Food Film Fest. Stefano Sardo, Chris Taylor, Pierre Deschamps – goście zeszłorocznej edycji festiwalu

W wydarzeniu uczestniczyli również m.in. Jacek Szklarek przewodniczący stowarzyszenia Slow Food Polska, Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, Agnieszka Kręglicka, restauratorka i dziennikarka oraz Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Szef Przyszłości”.

Informacje o Kuchnia.tv Food Film Fest znajdują się także na
https://www.kuchnia.tv/kuchnia_food-film-fest.html.

Źródło: Kuchnia.tv

4.7/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!