GORZKA CZEKOLADA. Gorzka czekolada dobra dla serca człowieka
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Gorzka czekolada dobra dla serca

Gorzka czekolada dobra dla serca

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Gorzka czekolada jest dobra dla serca! Według badań, spożywanie niewielkich ilości ciemnej czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu o około 40 procent.
Do takich wniosków doszli niemieccy naukowcy po przepadaniu grupy 20 tysięcy osób w wieku od 35 do 65 lat. Przez 8 lat monitorowano ich stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe i okazało się, że ci którzy spożywali kostkę czekolady dziennie mieli niższe ciśnienie krwi i aż o 39 procent mniejsze ryzyko ataku serca lub udaru mózgu w porównaniu z tymi, którzy spożywali czekoladę w mniejszych ilościach (do 1.7 grama). Wyniki zostały opublikowane 31 marca w European Heart Journal.

Zdaniem ekspertów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są flawanole zawarte w kakao (występują też w warzywach i w czerwonym winie). Związki te są świetnymi przeciwutleniaczami, które niszczą wolne rodniki, czyli jeden z głównym powodów raka i chorób serca. Czekolada, zawierająca flawanole jest bogata w tlenki azotu, które dobrze oddziałują na układ sercowo-naczyniowy i pomagają utrzymać właściwe ciśnienie krwi.

Sprawa wymaga jednak dalszych badań. – ostrzega naukowiec.

Ekologia.pl
5/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

W dodatku jest smaczna:)