Gorzka czekolada dobra dla serca
Gorzka czekolada jest dobra dla serca! Według badań, spożywanie niewielkich ilości ciemnej czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu o około 40 procent.
Do takich wniosków doszli niemieccy naukowcy po przepadaniu grupy 20 tysięcy osób w wieku od 35 do 65 lat. Przez 8 lat monitorowano ich stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe i okazało się, że ci którzy spożywali kostkę czekolady dziennie mieli niższe ciśnienie krwi i aż o 39 procent mniejsze ryzyko ataku serca lub udaru mózgu w porównaniu z tymi, którzy spożywali czekoladę w mniejszych ilościach (do 1.7 grama). Wyniki zostały opublikowane 31 marca w European Heart Journal.
Zdaniem ekspertów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są flawanole zawarte w kakao (występują też w warzywach i w czerwonym winie). Związki te są świetnymi przeciwutleniaczami, które niszczą wolne rodniki, czyli jeden z głównym powodów raka i chorób serca. Czekolada, zawierająca flawanole jest bogata w tlenki azotu, które dobrze oddziałują na układ sercowo-naczyniowy i pomagają utrzymać właściwe ciśnienie krwi.
Sprawa wymaga jednak dalszych badań. ” – ostrzega naukowiec.
W dodatku jest smaczna:)