Jak zrobić idealną kawę bezkofeinową? Praktyczne wskazówki dla miłośników smaku bez kofeiny!
Dla wielu kawoszy kawa bezkofeinowa to oksymoron, jednak istnieje spora grupa konsumentów, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy, ale niekoniecznie zależy im na działaniu kofeiny lub nie mogą jej spożywać. Osoby cierpiące na bezsenność, nadciśnienie, a także wysoko wrażliwe na kofeinę, chcące cieszyć się smakiem dobrej kawy bez kofeiny, z całą pewnością zastanawiają się, jak zrobić dobrą bezkofeinową kawę?
Dobra bezkofeinowa kawa — o czym należy pamiętać?
Proces pozbawienia kawy kofeiny jest dość skomplikowany i kosztowny, dlatego kiedyś niewiele palarni decydowało się na ten zabieg. Najważniejsze jest to, aby pozbyć się z kawy pobudzającej substancji, ale pozostawić w niej smaki i aromaty. Obecnie coraz więcej dobrych palarni dostrzega potrzebę wprowadzenia do swojej oferty dobrą bezkofeinową kawę, dlatego jest w czym wybierać – szeroki wybór kaw bezkofeinowych znajdziecie na Coffeedesk.pl!
Przede wszystkim jakość!
Kawa bezkofeinowa nie powinna zachowywać się przy parzeniu inaczej niż ta z kofeiną. Dlatego pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, powinna być jakość ziaren. Chcąc pić najlepszą bezkofeinową kawę, należy szukać wśród palarni, które wypalają kawę specialty — czyli same wyselekcjonowane ziarna, bez defektów, wypalone jaśniej i dające niesamowite wrażenia smakowe w filiżance.
Jak rozpoznać kawę specialty? Zazwyczaj są to kawy z małych palarni, które na opakowaniu informują nas, skąd pochodzi kawa, kiedy została wypalona, ile punktów jakości otrzymała oraz w jakich metodach parzenia sprawdzi się najlepiej.
Odpowiednia kawa do ulubionej metody parzenia
Dobre kawy są wypalane w różnym stopniu, dlatego jedna kawa zazwyczaj nie sprawdzi się w wielu różnych metodach parzenia. Jak zatem dopasować kawę do sposobu jej przygotowania?
Kawa do espresso — szukajmy kawy wypalonej w średnim lub ciemnym stopniu. Parząc espresso, kawa ma styczność z wodą około 30 sekund, dlatego ciemniejsze palenie oznacza nieco intensywniejszy, harmonijny smak. Zbyt jasno wypalona kawa może być nieprzyjemnie kwaśna i płaska. Warto sięgnąć po kawy z palarni, które specjalizują się w kawach pod espresso takich jak Arcaffe lub Illy.
Kawa do metod przelewowych — szukając kawy bezkofeinowej do przelewu, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na jasno i średnio wypalone kawy z dobrych palarni takich jak Figa, Johan&Nystrom, LaCava, Audun czy Gardelli Specialty Coffees.
Omniroast czyli pośredni wypał, to najbardziej uniwersalna kawa, idealna na prezent, jeśli nie wiemy, w jakiej metodzie obdarowywany przygotowuje kawę. Nadaje się zarówno do espresso, jak i metod przelewowych.
Doza, mielenie, woda
Dobra kawa sama się nie zaparzy. Wystarczy kilka zasad, których będziemy się trzymać, a nasza kawa będzie smaczna jak z kawiarni. Przede wszystkim należy zachować odpowiednie proporcje w parzeniu. W przypadku metod przelewowych jest to złota zasada 6 gramów kawy na każde 100 ml wody. Parząc espresso, powinniśmy kierować się proporcją 1:2, czyli uzysk kawy (ilość espresso) powinien być 2 razy większy niż doza — 20 gramów kawy powinno dać nam 40 ml espresso.
Świeżo mielona kawa to także czynnik, którego nie powinniśmy pomijać, chcąc wypić smaczną kawę. Po zmieleniu kawa traci część swoich smaków i aromatów, dlatego zawsze najlepiej mielić ją bezpośrednio przed zaparzeniem.
Z której strony by nie spojrzeć — kawa składa się w większości z wody. Woda z kranu nie ma odpowiedniego profilu mineralnego dla kawy, dlatego warto do parzenia kawy używać wody przefiltrowanej lub źródlanej.
art. sponsorowany




