Kotlety warzywne wzbogacone orzechami
Kto nie jadł kotletów mielonych? Klasyczny mielony był często stałym punktem niedzielnych obiadów. Jeśli chcecie odmiany, to w mgnieniu oka przygotujecie proste, warzywne kotleciki i odkryjecie nowe, lepsze oblicze mielonych.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
- 1 opakowanie orzechów piniowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta curry
- duży pęczek świeżej natki pietruszki
- sezam do panierowania
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 100 g tartego parmezanu
- olej do smażenia
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- opcjonalne ostre papryczki marynowane
Wykonanie:
- Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
- Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy – całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy po-krojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
- Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
- Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
- Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 31 sierpnia, 2024 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025
- "Przepis pochodzi ze strony: www.vog.pl"; 2019-11-08;





