Mniejszy popyt na ekologiczną żywność
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Mniejszy popyt na ekologiczną żywność

Mniejszy popyt na ekologiczną żywność

Fot.; sxc.hu
Fot.; sxc.hu

Kryzys ekonomiczny zagraża  europejskim producentom żywności ekologicznej. Klienci zaczynają ograniczać wydatki, także na żywność lepszej jakości.

Organiczne produkty są droższe od produkowanych masowo. Spadek popytu widać już na przykład zie Wielkiej Brytanii. Produkcja rosła tam nieprzerwanie nawet o kilkanaście procent roczne od 5 lat.

W ubiegłym roku wydatki na żywność ekologiczną zmniejszyły się o przeszło 7%, a może być jeszcze gorzej, gdyż wielu konsumentów zapowiada oszczędności w wydatkach.

Źródło: TVP Redakcja Rolna
4.8/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

W języku polskim nie ma czegoś takiego jak żywność organiczna. Jest to kalka z języka angielskiego, która może być szkodliwa. Nieuczciwi producenci żywności mogą wykorzystać wylansowane przez media określenie i bezkarnie wszystko co się spodoba nazywać żywnością organiczną. Z tego co wiem, w Polsce są prawne obostrzenia tylko na nazwę "żywność ekologiczna". Z powyższego wielkim amatorstwem dziennikarskim jest używać kalki "organiczna żywność"

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!