MARNOWANIE ŻYWNOŚCI. Marnowanie mięsa
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność „Nie rzucaj mięsem! …do kosza” – apeluje Federacja Polskich Banków Żywności

„Nie rzucaj mięsem! …do kosza” – apeluje Federacja Polskich Banków Żywności

fot. sxc.hu
fot. sxc.hu

W związku z obchodami Światowego Dnia Żywności (17 października) Federacja Polskich Banków Żywności podejmuje problem marnowania jedzenia, a w szczególności mięsa i jego przetworów. Dlaczego akurat mięso? Bo mięso i jego przetwory są jednym z najczęściej wyrzucanych i niepotrzebnie utylizowanych produktów.

W Europie marnuje się 25 procent produkowanego mięsa. Koszt wyprodukowania białka pochodzenia zwierzęcego wymaga znaczących nakładów związanych z użyciem wody i energii. Produkcja 1 kg wołowiny wiąże się z wykorzystaniem od 5 do 10 tys. litrów wody. Do produkcji jednego udka kurczaka zużywa się aż 650 litrów wody. Dlatego odpowiednie wykorzystanie oraz świadoma konsumpcja mięsa i wędlin, poprzez ograniczenie marnowania, przynosi znaczące korzyści dla środowiska. Dzielenie się jest po prostu opłacalne – zapobiega utylizacji i bezużytecznemu traceniu wody, energii oraz nakładów finansowych z tym związanych.

W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 6,7 proc. społeczeństwa, czyli ponad 2,5 mln obywateli. (GUS 2011). 28 Banków Żywności na terenie całej Polski, systematycznie dociera do 1,5 mln potrzebujących, m.in. do osób samotnie wychowujących dzieci, najuboższych rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, bezrobotnych, i niepełnosprawnych. W ubiegłym roku, Banki Żywności przekazały najuboższym Polakom ponad 68 tys. ton produktów, za pośrednictwem 3,5 tys. organizacji partnerskich. Marek Borowski – Prezes FPBŻ: „Niestety mięso i wędliny należą do najrzadziej przekazywanych Bankom Żywności produktów. Organizacje współpracujące z Bankami Żywności wskazują, że produkty mięsne są najbardziej pożądane, a jednocześnie najtrudniej jest im, je pozyskać. Dlatego właśnie Federacja Polskich Banków Żywności zachęca producentów i dystrybutorów do pomocy, ofiarności i stałej współpracy z Bankami.”

W celu przekazania darowizny należy skontaktować się z biurem Federacji Polskich Banków Żywności: pomagam@bankizywnosci.pl,  (22) 654-64-00, wew. 103. lub bezpośrednio z najbliższym Bankiem Żywności. Lista Banków Żywności znajduje się na stronie www.bankizywnosci.pl

4.6/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments