Pyszna zupa wiosenna – lekka i sycąca

Rozgrzewające i jednocześnie mocno sycące zupy, które jeszcze kilka miesięcy temu podawaliśmy w formie gęstych kremów czas zamienić na te lekkostrawne i wiosenne. Polecamy przepis na smaczną zupę z pomidorami i brokułem.
Zupa to smak dzieciństwa, który kojarzy się z rodzinnymi obiadami przy wspólnym stole. Niestety zupy coraz rzadziej pojawiają się w naszym menu, a szkoda. Bo prawidłowo przygotowana zupa dostarczy nam cennych składników odżywczych, uzupełni płyny i co ważne – nie utuczy nas. Przeciętna porcja zupy, dostarcza ok. 100 – 125 kcal. Taka ilość kalorii pokrywa 5-6 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.
Przepis na smaczną zupę z pomidorami i brokułem
Składniki:
- Makaron kolanko – 250g
- Pomidory w puszcze – 400 ml
- Wywar mięsny lub warzywny – 400 ml
- Cebula – 1 szt.
- Marchew – 2 szt.
- Brokuł – 1 szt.
- Olej – 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
- 2 marchewki
Sposób przygotowania:
Makaron kolanko gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Równocześnie przygotowujemy wywar warzywny. Brokułowe różyczki gotujemy w osolonej wodzie, by zrobiły się miękkie. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy podgotowane brokuły, przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem.
Smacznego!







