Zupy warzywne. Jarzynowe zupy. Lekkie zupy na wiosnę
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Pyszna zupa wiosenna – lekka i sycąca

Pyszna zupa wiosenna – lekka i sycąca

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Rozgrzewające i jednocześnie mocno sycące zupy, które jeszcze kilka miesięcy temu podawaliśmy w formie gęstych kremów czas zamienić na te lekkostrawne i wiosenne. Polecamy przepis na smaczną zupę z pomidorami i brokułem.

Zupa to smak dzieciństwa, który kojarzy się z rodzinnymi obiadami przy wspólnym stole. Niestety zupy coraz rzadziej pojawiają się w naszym menu, a szkoda. Bo prawidłowo przygotowana zupa dostarczy nam cennych składników odżywczych, uzupełni płyny i co ważne – nie utuczy nas. Przeciętna porcja zupy, dostarcza ok. 100 – 125 kcal. Taka ilość kalorii pokrywa 5-6 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.

Przepis na smaczną zupę z pomidorami i brokułem

Składniki:

  • Makaron kolanko – 250g
  • Pomidory w puszcze – 400 ml
  • Wywar mięsny lub warzywny – 400 ml
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchew – 2 szt.
  • Brokuł – 1 szt.
  • Olej – 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

Makaron kolanko gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Równocześnie przygotowujemy wywar warzywny. Brokułowe różyczki gotujemy w osolonej wodzie, by zrobiły się miękkie. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy podgotowane brokuły, przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem.

Smacznego!

Fot. Fotolia
4.9/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments