Zdrowa żywność a żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest terminem określającym wysokiej jakości żywność wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących. Bywa określana mianem zdrowej żywności, jednakże jest to nazewnictwo potoczne i nieprecyzyjne.
O ile bowiem żywność ekologiczna musi spełnić określone wymagania prawne i podlega kontroli i certyfikacji, „zdrowa żywność” nie wiąże się z żadnymi spójnie wyznaczonymi standardami i termin ten jest zazwyczaj stosowany ze względów marketingowych.
Wielu producentów nadużywa określeń „ekologiczny” albo „bio”, mimo że ich produkty nie spełniają wymagań tego nazewnictwa. Słowem, nie każda żywność określana mianem „zdrowej” jest ekologiczna, każda zaś certyfikowana żywność rolnictwa ekologicznego jest uznana za zdrową, spełnia bowiem surowe wymogi.
Przy okazji definicji należy zwrócić uwagę na brak logiki terminu „zdrowa żywność”. Określanie pewnej wąskiej grupy żywności mianem „zdrowa” kłóci się z założeniami żywienia, bowiem każda żywność powinna z natury być zdrowa.
Wymogiem dla gospodarstw wytwarzających ekologiczną żywność jest ich umiejscowienie w warunkach nieskażonego zanieczyszczeniami środowiska, z dala od ośrodków przemysłowych i dróg szybkiego ruchu.




