Żywność organiczna zdrowsza?
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Żywność organiczna zdrowsza?

Żywność organiczna zdrowsza?

Fot. sxc.hu
Fot. sxc.hu

Zdaniem naukowców z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine, którzy przeprowadzili badania na zlecenie rządu brytyjskiego, żywność ekologiczna nie cechuje się wyższymi wartościami odżywczymi i walorami zdrowotnymi w porównaniu do zwykłej żywności.

Naukowcy poddali szczegółowej analizie 162 prace naukowe, jakie pojawiły w ciągu ostatnich 50 lat, nie znaleźli jednak istotnych różnic w zawartości witamin i substancji odżywczych obu rodzajów żywności.

– Stwierdziliśmy tylko niewielkie różnice w zawartości składników pokarmowych między ekologicznymi i zwykłymi artykułami spożywczymi, jest jednak mało prawdopodobne, aby miało to jakiekolwiek znaczenie dla zdrowia – powiedział Alan Dangour, jeden z autorów raportu.

Zdaniem prowadzących badania, skłonność do płacenia wyższych cen za ekologiczne produkty podyktowana jest wyłącznie przekonaniem konsumentów, że są to produktów zdrowsze. Napędza to rozwój tego rynku, który obecnie w skali globalnej szacowany jest na około 50 miliardów dolarów.

ekologia.pl


4.9/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Oczywiście, że jest zdrowsza, choćby z tego względu, że zawiera o wiele mniej zanieczyszczeń chemicznych typu pestycydy, antybiotyki itp.
W substancje odżywcze wcale nie może być bogatsza, bo niby skąd?
Jest czystsza, bezpieczniejsza i przede wszystki smakuje lepiej.

Nie zgadzam się! A co naukowcy mówią o GMO? Jest dla nas zdrowe? Tak.. Następne pokolenia udowodnią nam to wszystko :)!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!