Żywność organiczna zdrowsza?
Zdaniem naukowców z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine, którzy przeprowadzili badania na zlecenie rządu brytyjskiego, żywność ekologiczna nie cechuje się wyższymi wartościami odżywczymi i walorami zdrowotnymi w porównaniu do zwykłej żywności.
Naukowcy poddali szczegółowej analizie 162 prace naukowe, jakie pojawiły w ciągu ostatnich 50 lat, nie znaleźli jednak istotnych różnic w zawartości witamin i substancji odżywczych obu rodzajów żywności.
– Stwierdziliśmy tylko niewielkie różnice w zawartości składników pokarmowych między ekologicznymi i zwykłymi artykułami spożywczymi, jest jednak mało prawdopodobne, aby miało to jakiekolwiek znaczenie dla zdrowia – powiedział Alan Dangour, jeden z autorów raportu.
Zdaniem prowadzących badania, skłonność do płacenia wyższych cen za ekologiczne produkty podyktowana jest wyłącznie przekonaniem konsumentów, że są to produktów zdrowsze. Napędza to rozwój tego rynku, który obecnie w skali globalnej szacowany jest na około 50 miliardów dolarów.
Oczywiście, że jest zdrowsza, choćby z tego względu, że zawiera o wiele mniej zanieczyszczeń chemicznych typu pestycydy, antybiotyki itp.
W substancje odżywcze wcale nie może być bogatsza, bo niby skąd?
Jest czystsza, bezpieczniejsza i przede wszystki smakuje lepiej.
Nie zgadzam się! A co naukowcy mówią o GMO? Jest dla nas zdrowe? Tak.. Następne pokolenia udowodnią nam to wszystko :)!