Rewolucja w kuchni! Zobacz, jak startup tworzy masło z powietrza!
Ekologia.pl Wiadomości Rewolucja w kuchni! Zobacz, jak startup tworzy masło z powietrza!

Rewolucja w kuchni! Zobacz, jak startup tworzy masło z powietrza!

Masło z powietrza zamiast z mleka krów? Startup z Kalifornii twierdzi, że opracował złożony proces, który eliminuje potrzebę wykorzystania zwierząt, a jednocześnie sprawia, że ​​jego bezmleczna alternatywa smakuje równie dobrze, jak prawdziwe masło. 

masło z powietrza

Fot. envato

Firma Savor, wspierana przez miliardera Microsoftu Billa Gatesa, eksperymentuje z tworzeniem niezawierających nabiału alternatyw dla lodów, sera i mleka, wykorzystując proces termochemiczny, który pozwala budować cząsteczki tłuszczu, tworząc łańcuchy dwutlenku węgla, wodoru i tlenu. Firma przedstawiła teraz nową alternatywę dla masła. 

Kalifornijski start-up sięgnął do podstaw chemii, aby zbudować swój produkt. Według strony internetowej, jak każda cząsteczka, tłuszcz również ma ustalony wzór chemiczny. Wykorzystuje dwutlenek węgla jako punkt wyjścia do budowy cząsteczek tłuszczu za pomocą ciepła i wodoru.

Ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jeden z kluczowych sposobów, w jaki ludzkość może zmniejszyć swój wpływ na środowisko, ponieważ hodowla zwierząt jest znaczącym źródłem gazów cieplarnianych, a Savor twierdzi, że jej produkty będą miały znacznie niższy ślad węglowy niż produkty pochodzenia zwierzęcego.

„Masło” zawiera mniej niż 0,8 g ekwiwalentu CO2 na kg, podczas gdy prawdziwe niesolone masło o zawartości tłuszczu 80% ma standardowy ślad klimatyczny wynoszący 16,9 kg ekwiwalentu CO2 na kg. Kathleen Alexander, dyrektor naczelna Savor, powiedziała: „Obecnie jesteśmy w fazie przedkomercyjnej i pracujemy nad uzyskaniem zgód organów regulacyjnych, aby móc sprzedawać nasze masło. Nie spodziewamy się, że rozpoczniemy jakąkolwiek sprzedaż przynajmniej do 2025 roku”.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się zamienniki mięsa i nabiału, ale niektóre z nich nie smakują zbyt dobrze. Firma Savor twierdzi, że smak ich masła jest dokładniejszy. „Jak dotąd zorganizowaliśmy nieformalne panele degustacyjne z udziałem kilkudziesięciu osób” – powiedziała Alexander.

Pytaniem jest teraz, czy nabywcy przyjmą takie syntetyczne tłuszcze. Nakłonienie ludzi do rezygnacji z ulubionych produktów mlecznych i mięsnych na rzecz bardziej „eksperymentalnych” produktów może stanowić wyzwanie. Opowiadając się za tą inicjatywą w internetowym poście na blogu, Gates napisał: „Pomysł przejścia na tłuszcze i oleje wytwarzane w laboratorium może początkowo wydawać się dziwny. Jednak ich potencjał w zakresie znacznego zmniejszenia naszego śladu węglowego jest ogromny. Wykorzystując sprawdzone technologie i procesy, jesteśmy o krok bliżej osiągnięcia naszych celów klimatycznych. (…) Proces ten nie powoduje emisji gazów cieplarnianych, nie wykorzystuje pól uprawnych i zużywa mniej niż jedną tysięczną wody w porównaniu z tradycyjnym rolnictwem. A co najważniejsze, smakuje naprawdę dobrze.”

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa przemysł hodowlany, obejmujący całą hodowlę mleczną i mięsną, odpowiada za 14,5% światowych emisji gazów cieplarnianych.

 

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. Mariam Amini; "US startup claims lab-made, climate-friendly butter tastes ‘like real thing’"; https://www.theguardian.com/science/article/2024/jul/16/us-startup-lab-made-climate-friendly-butter-savor-bill-gates; 16-07-2024;
5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!