Pomidory „krzyczą”, gdy obcinasz ich łodygi! Teraz możesz to usłyszeć | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Pomidory „krzyczą”, gdy obcinasz ich łodygi! Teraz możesz to usłyszeć

Pomidory „krzyczą”, gdy obcinasz ich łodygi! Teraz możesz to usłyszeć

Czy rośliny wydają dźwięki? Jak się okazuje – mogą! Nowe badanie ujawnia, że pomidory „krzyczą”, gdy ich łodyga zostaje odcięta. W rzeczywistości emitują dźwięki unoszące się w powietrzu, podobne do „przebijania folii bąbelkowej”.

Fot. unpict/Shutterstock

Fot. unpict/Shutterstock

Izraelscy naukowcy odkryli, że pomidory i tytoń, które znajdują się pod presją – z powodu odwodnienia lub odcięcia łodyg – wydają dźwięki o głośności porównywalnej z normalną ludzką rozmową. Częstotliwość dźwięków jest zbyt wysoka, aby ludzkie uszy mogły je wykryć, ale mogą je usłyszeć owady, inne ssaki, a być może nawet inne rośliny.

„Nawet w cichym polu istnieją dźwięki, których nie słyszymy, a te dźwięki niosą informacje” – mówi starszy autor Lilach Hadany, biolog ewolucyjny i teoretyk z Uniwersytetu w Tel Awiwie, w komunikacie prasowym. „Istnieją zwierzęta, które słyszą te dźwięki, więc istnieje możliwość, że zachodzi wiele interakcji akustycznych”.

Chociaż naukowcy rejestrowali wcześniej wibracje ultradźwiękowe pochodzące od roślin, prof. Hadany twierdzi, że nowe badanie jest pierwszym dowodem na to, że są one przenoszone przez powietrze, co czyni je bardziej istotnymi dla innych organizmów w środowisku.

„Rośliny cały czas wchodzą w interakcje z owadami i innymi zwierzętami, a wiele z tych organizmów używa dźwięku do komunikacji, więc byłoby bardzo nieoptymalnie, gdyby rośliny w ogóle nie używały dźwięku” – mówi Hadany.

Naukowcy wykorzystali mikrofony do zarejestrowania zdrowych i zestresowanych roślin pomidora i tytoniu, najpierw w dźwiękoszczelnej komorze akustycznej, a następnie w głośniejszym środowisku szklarniowym. Stresowali rośliny na dwa sposoby: nie podlewając ich przez kilka dni i obcinając łodygi.

Po zarejestrowaniu roślin naukowcy przeszkolili algorytm uczenia maszynowego, aby rozróżnić rośliny niestresowane, rośliny spragnione i rośliny cięte. Zespół odkrył, że zestresowane rośliny emitują więcej dźwięków niż rośliny niezestresowane.

Mówią, że dźwięki roślin przypominają trzaski lub kliknięcia, a pojedyncza zestresowana roślina emituje około 30 do 50 kliknięć na godzinę w pozornie przypadkowych odstępach czasu, ale zestresowane rośliny emitują znacznie mniej dźwięków. „Kiedy pomidory nie są w ogóle zestresowane, są bardzo ciche” – kontynuuje autor badania.

Chociaż badanie koncentrowało się na pomidorach i tytoniu ze względu na łatwość ich uprawy w laboratorium, zespół badawczy zarejestrował również wiele innych gatunków roślin.

„Odkryliśmy, że wiele roślin — na przykład kukurydza, pszenica, winogrona i kaktusy — emituje dźwięki, gdy są zestresowane” — donosi Hadany.

Dokładny mechanizm stojący za hałasami jest niejasny, ale naukowcy sugerują, że może to być spowodowane tworzeniem się i pękaniem pęcherzyków powietrza w układzie naczyniowym rośliny, procesem zwanym kawitacją. Nie jest również jasne, czy rośliny wydają te dźwięki w celu komunikowania się z innymi organizmami, ale naukowcy twierdzą, że fakt istnienia dźwięków ma duże implikacje ekologiczne i ewolucyjne.

Autor badania dodaje, że inne rośliny również mogą nasłuchiwać i czerpać korzyści z dźwięków. Prof. Hadany i inni członkowie zespołu wykazali wcześniej, że rośliny zwiększają stężenie cukru w swoim nektarze, gdy „słyszą” dźwięki wydawane przez zapylacze, podczas gdy inne badania wykazały, że rośliny zmieniają ekspresję genów w odpowiedzi na dźwięki.

Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie Cell.

 

Bibliografia
  1. by Study Finds; "Tomato plants ‘scream’ when you cut their stems! Now you can hear what it sounds like"; studyfinds.org; 2023-03-31;
4.9/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments