Roślinna żywność z laboratorium? Jak sztuczna inteligencja tworzy smaki przyszłości
Wyobraź sobie, że masz osobistego szefa kuchni, który nie tylko rozumie Twoje preferencje smakowe, ale także zna wartość odżywczą każdego składnika. To właśnie wnosi AI (dosłownie!). Technologia ta głęboko zanurza się w świat opracowywania wegańskich przepisów, oferując pomocną dłoń zarówno doświadczonym szefom kuchni, jak i nowicjuszom w kuchni.

Jak to wygląda w praktyce? Z perspektywy innowacji platformy oparte na sztucznej inteligencji mogą pomóc naukowcom zajmującym się żywnością w identyfikowaniu nowych składników, smaków i receptur na potrzeby rozwoju produktu. Analizując struktury molekularne, profile sensoryczne i preferencje konsumentów, algorytmy AI odkrywają nowe produkty spożywcze i optymalizują ich smak, konsystencję i zawartość odżywczą. Sprawdź, jak trzy wegańskie firmy wykorzystują nową technologię, aby pomóc wyżywić świat.
Climax Foods
Ich cel: stworzenie nowej generacji niedrogich, przyjaznych dla planety wegańskich produktów spożywczych
Co robią: hiperrealistyczny ser — już przyjęty przez weteranów branży spożywczej, takich jak szef kuchni Dominique Crenn, nagrodzony gwiazdką Michelin — z pomocą pierwszej na świecie kazeiny roślinnej
Jak to robią: Climax Foods jest jednym z kilku startupów, w tym Shiru z Alameda w Kalifornii i NotCo z Chile, które wykorzystały sztuczną inteligencję do projektowania żywności pochodzenia roślinnego. Firmy trenują algorytmy na zestawach danych składników o pożądanych cechach, takich jak smak, zapach lub rozciągliwość. Następnie wykorzystują sztuczną inteligencję do przeszukiwania zbiorów danych w celu opracowania nowych kombinacji tych składników, które działają podobnie. „Tradycyjne odkrywanie składników może zająć lata i kosztować dziesiątki milionów dolarów, a rezultaty są tylko nieznacznie lepsze od składników poprzedniej generacji” — mówi Jasmin Hume, dyrektor generalna Shiru, która napisała pracę doktorską na temat inżynierii białek. „[Teraz] możemy zacząć od zera, czyli od tego, co ma do zaoferowania natura; wybrać białka, które będą działać najlepiej; i stworzyć prototypy i przetestować je w ciągu około trzech miesięcy”.
Meati
Ich cel: wykorzystanie biotechnologicznej mocy grzybów w celu zaspokojenia światowych potrzeb w zakresie zrównoważonego rozwoju i odżywiania
Co robią: zdrowsze, smaczniejsze, bardziej odżywcze mięso roślinne
Jak to robią: wykonane z grzybni całe steki i kotlety z kurczaka Meati są uwielbiane za realistyczny smak i konsystencję. A teraz firma zwraca się do AI, aby to jeszcze lepiej. W związku z badaniami wykazującymi, że konsumenci chcą lepszych alternatyw mięsnych — w tym większej ilości białka i mniejszej ilości sodu — kolejnym etapem Meati będzie optymalizacja profilu odżywczego swojej gamy produktów. A nowe partnerstwo z firmą AI zajmującą się nauką o żywności PIPA — umożliwiające jej analizę ogromnych ilości danych na temat mocy grzybni — pomoże to właśnie zrobić. „Praca z unikalnymi możliwościami sztucznej inteligencji PIPA daje nam bezprecedensową okazję do poszerzenia naszej wiedzy naukowej na temat tego, w jaki sposób produkty na bazie grzybów, takie jak Meati, mogą zapewnić zrównoważone odżywianie, aby przynieść korzyści zdrowiu publicznemu” – powiedział dr Roberta Holt, członek Wydziału Żywienia Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
NotCo
Ich cel: stworzenie i wprowadzenie nowego przemysłu spożywczego pozbawionego produktów pochodzenia zwierzęcego
Co robią: co by było, gdyby istniała zrównoważona, roślinna wersja wszystkich twoich ulubionych produktów i zamówień w najpopularniejszych sieciach? Chilijska The Not Company (NotCo) urzeczywistnia tę fantazję za pomocą Giuseppe, swojej zastrzeżonej platformy, która wykorzystuje sztuczną inteligencję do odtwarzania produktów zwierzęcych z biblioteki ponad 300 000 składników roślinnych.
Jak to robią: Giuseppe analizuje strukturę molekularną produktów pochodzenia zwierzęcego i odtwarza je, używając wyłącznie składników niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego — proces, który zaowocował unikalnymi recepturami i niemal identycznymi alternatywami (pomyśl o ananasie i kapuście, aby odtworzyć smak i konsystencję mleka krowiego). Następnie sztuczna inteligencja generuje przepisy dla szefów kuchni i naukowców NotCo, którzy testują je i przekazują im swoją opinię, pomagając Giuseppe uczyć się, pracować szybciej i jeszcze bardziej się doskonalić.
Nie wszyscy w branży są entuzjastycznie nastawieni do odkrywania składników wspomaganego przez sztuczną inteligencję. Jonathan McIntyre, konsultant ds. żywności, który wcześniej kierował zespołami badawczo-rozwojowymi w napojach i przekąskach w Pepsi, uważa, że technologia ta jest „znacznie” przereklamowana jako narzędzie w jego dziedzinie. „Sztuczna inteligencja jest tak dobra, jak dane, którymi ją karmisz” — mówi. A biorąc pod uwagę, jak firmy spożywcze strzegą receptur i zastrzeżonych informacji, dodaje, że niekoniecznie będzie wystarczająco dużo danych, aby uzyskać produktywne wyniki.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 9 września, 2024 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025
- Jocelyn Martinez; "How AI is Powering the Next Generation of Plant-Based Food"; https://vegnews.com/ai-vegan-companies; 05-09-2024;
- Andrew Rosenblum; "This creamy vegan cheese was made with AI"; https://www.technologyreview.com/2024/04/24/1091118/climax-foods-vegan-blue-cheese-ai-dairy-free-machine-learning/; 05-09-2024;