Rusza największa fabryka żywności 3D. Będzie produkowała 60 ton sztucznego łososia miesięcznie!
Firma Revo Foods oficjalnie otworzyła „największy na świecie” zakład przemysłowy do produkcji żywności drukowanej w technologii 3D, w którym stworzyła swój nowy filet z łososia z mykoproteiną.

Zakład o nazwie TASTE FACTORY będzie korzystał z opracowanej wewnętrznie technologii 3D Structuring firmy Revo Foods. Będzie produkował do 60 ton produktu miesięcznie przy pełnej wydajności; według firmy jest to pierwszy zakład produkcyjny na świecie, w którym zastosowano technologię druku żywności 3D na dużą skalę.
Technologia strukturyzacji 3D umożliwia również złożone kombinacje tłuszczu i białka w celu odtworzenia delikatnych, soczystych i odżywczych warstw “mięsa” roślinnego. Nowy łosoś roślinny Revo Foods, nazwany The Filet, otrzymał ocenę Nutri-Score „A”. Jest bogaty w białko i wzbogacony o kwasy omega-3 oraz witaminy B6, B9 i B12. The Filet jest również bogaty w błonnik, ale nie zawiera cholesterolu, cukru ani glutenu. Według Revo Foods składa się z „delikatnych warstw”, które łatwo się rozdzielają podczas pieczenia lub smażenia, jak w przypadku prawdziwej ryby.
W przeciwieństwie do wielu przemysłowych metod produkcji, które obejmują wysokie temperatury i ciśnienie, technologia Revo Foods wykorzystuje łagodniejsze warunki. Pomaga to zachować mikroelementy odżywcze w naturalnych surowcach takich jak mykoproteina. Technologia ta zapewnia również większą elastyczność iteracji produktu, ponieważ złożone procesy można zautomatyzować. W rezultacie szereg produktów spożywczych można produkować przy użyciu tej samej maszyny, bez konieczności wprowadzania znaczących zmian sprzętowych.
Firma koncentruje się na grzybni, ponieważ jest ona bogata w składniki odżywcze, a jej konsystencja wymaga minimalnego przetwarzania. Składnik wymaga również bardzo niewielu zasobów i rośnie niezwykle szybko – jego masa może podwoić się w ciągu zaledwie kilku godzin.

THE FILET pojawił się w sprzedaży 3 października 2024 r. w supermarketach w Europie i sklepach internetowych. Fot. Revo Food
„Uważamy, że aby osiągnąć prawdziwą zmianę, zrównoważony rozwój i przyjemność kulinarna muszą iść ręka w rękę” – powiedział Niccolo Galizzi, szef technologii żywności w Revo Foods. „Pracujemy już nad kolejnymi innowacjami z mykoproteiną, co jest świetną zabawą przy użyciu technologii 3D Structuring, ponieważ oferuje wiele możliwości zaprojektowania produktu dokładnie według upodobań konsumentów”
Rada Miasta Wiednia wniosła sprawę przeciwko Revo Foods na początku tego roku za „wprowadzanie w błąd” klientów pierwszym produktem z łososia na bazie białka grochu, ale sąd ją odrzucił. „Uważamy to za zwycięstwo innowacji roślinnych w ogóle” — powiedział wówczas w oświadczeniu dla Plant Based News (PBN) dyrektor generalny Revo Foods, dr Robin Simsa. „Trwające procesy sądowe przeciwko firmom produkującym produkty roślinne pokazują, że produkty wegańskie są już poważnymi konkurentami dla swoich odpowiedników pochodzenia zwierzęcego na rynku żywności”. Według Revo Foods, ich nowa wegańska ryba na bazie mykoproteiny jest po prostu „inspirowana” łososiem. Filet jest dostępny w europejskich supermarketach od 3 października 2024 r., w tym w ponad 1200 lokalizacjach REWE. Produkt jest również dostępny online w Revo Foods.

Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych
Opublikowany: 4 października, 2024 | Zaktualizowany: 29 lipca, 2025