Znakowanie żywności. Wymagania dotyczące znakowanie żywności
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Opakowania produktów żywnościowych: bardziej czytelne i przejrzyste informacje dla konsumentów

Opakowania produktów żywnościowych: bardziej czytelne i przejrzyste informacje dla konsumentów

Na etykietach będą informacje o zawartości składników (np. tłuszczy, cukrów czy alergenów), a także użyciu substytutów, fot. dreamstime
Na etykietach będą informacje o zawartości składników (np. tłuszczy, cukrów czy alergenów), a także użyciu substytutów, fot. dreamstime

Zapewnienie konsumentom możliwości podejmowania bardziej świadomych i zdrowszych wyborów przy zakupie żywności – w lipcu deputowani przyjęli cały pakiet przepisów żywnościowych, m.in. dotyczący etykietowania żywności. Na etykietach będą informacje o zawartości składników (np. tłuszczy, cukrów czy alergenów), a także użyciu substytutów (np. sera pochodzenia roślinnego).

Informacje dotyczące zawartości energetycznej produktu, jak również zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli – od tej pory etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych mają zawierać bardziej czytelne i przejrzyste informacje dla konsumentów.

Jak zapewnia Parlament Europejski nowe zasady uproszczą i ujednolicą zasady etykietowania żywności w UE. Idące za tym ograniczenie biurokracji i uproszczenie przepisów w tej dziedzinie ma być dużym ułatwieniem dla producentów żywności oraz przedsiębiorstw sektora spożywczego.

„Pomimo politycznych różnic w PE i ideologicznych, narodowych przekonań, wypracowaliśmy dobry kompromis. (…) Nowe przepisy mają zapewnić, że konsumenci będą lepiej poinformowani, co pomoże im w dokonywaniu świadomych wyborów podczas zakupów. Są one pożyteczne również dla przemysłu spożywczego, przy zmniejszeniu biurokracji, wprowadzają lepsze uregulowania prawne. Jest to bardzo ważne dla MŚP, które stanowią ponad 80 proc. europejskiego sektora spożywczego” – powiedziała podczas debaty poprzedzającej glosowanie posłanka sprawozdawca, Renate Sommer (EPP, DE), która kierowała zakończonymi porozumieniem negocjacjami z Radą.

Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej produktu

Zgodnie z nowymi przepisami, zawartość energii, ilość tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białek i soli musi być podana na opakowaniu w formie czytelniej tabelki. Zawartość wymienionych składników musi być podana w przeliczeniu na 100 gr. lub 100 ml. Dodatkowo, zawartość tych składników może być przeliczona na jedną porcję produktu.

Alergeny

Już obecnie wszystkie składniki, w tym substancje uczulające, muszą być wymienione na opakowaniach jednostkowych wszystkich produktów spożywczych. Nowe przepisy ułatwią konsumentom stwierdzenie czy dany produkt zawiera substancje alergiczne, ponieważ będą one musiały być wyszczególnione w tabeli składników. Pozwoli to konsumentom na szybkie znalezienie potrzebnych informacji w jednym miejscu.

Nowe przepisy przewidują również, iż informacja o alergenach musi być podana także dla produktów sprzedawanych bez opakowania, np. żywności podawanej w restauracjach, czy stołówkach. W tym przypadku kraje członkowskie muszą zadecydować samodzielnie, w jaki sposób ta informacja powinna być przekazana konsumentom.

Oznaczenie kraju pochodzenia żywności

Kraj pochodzenia niektórych produktów żywnościowych, takich jak wołowina, miód, oliwa z oliwek czy świeże warzywa i owoce, musi być podany na etykiecie zgodnie z przepisami danego sektora. Brak takiej informacji mógłby wprowadzać konsumentów w błąd. Na wniosek Parlamentu wymóg ten zostanie rozszerzony na trzodę chlewną, mięso z owiec, kóz i drobiu. Po wejściu w życie nowych przepisów, Komisja Europejska będzie miała dwa lata na ich wprowadzenie.

W przyszłości może zostać podjętą decyzja o możliwości przesunięcia obowiązku etykietowania żywności z kraju pochodzenia do kraju, w którym jest ona przetwarzana. Może to dotyczyć np. mięsa używanego jako składnik lub mleka i żywności nieprzetworzonej. Wcześniej jednak Komisja będzie musiała ocenić skutki, wykonalność i potencjalne koszty takiej decyzji.

Przepisy utrudniające wprowadzanie konsumentów w błąd

Nowe przepisy mają również na celu zapewnienie, iż konsumenci nie będą wprowadzani w błąd poprzez opakowania zawierające motywy graficzne nie mające związku z produktem.

Również produkty wyglądające podobnie do innych, ale wykonane z zamiennych składników, np produkty sero-podobne wykonane z surowców roślinnych (tzw. produkty imitujące żywność), będą łatwe do rozpoznania. Jeśli składnik produktu, którego się spodziewamy, został zastąpiony innym, musi to być wyraźnie zaznaczone w przedniej części opakowania, przy użyciu odpowiedniego rozmiaru czcionki, obok nazwy marki.

Produkty mięsne i rybne składające się z małych kawałków muszą być opisane jako produkt „z połączenia kawałków mięsa” lub „z połączenia kawałków ryby”. Nowe przepisy oznaczają też koniec małego druku. Etykietki będą drukowane wyraźniejszą czcionką.
 
Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?

Poszczególne kraje członkowskie zachowają jednak prawo do wprowadzania dodatkowych przepisów dotyczących etykiet na produktach. Nowe przepisy mają wejść w życie w ciągu 3 lat, a w przypadku małych firm (o przychodach rocznych do 5 mln euro) – w ciągu 5 lat od ich zatwierdzenia.

Ekologia.pl/ www.europarl.europa.eu
4.7/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo dobrze, konsumenci powinni mieć szczegółowe dane na temat produktu, w który inwestują i dobrze, że producenci muszą umieszczać te dane. A chyba nie jest to problem, bo drukarki przemysłowe (np te, które mają opinię niezawodnych http://www.promarkserwis.net.pl/znakowanie/inkjet/ ) doskonale dają sobie z tym radę.