„Operacja pusty talerz” ma nauczyć Chińczyków niemarnowania żywności
Chiński przywódca Xi Jinping rozpoczął kampanię wymierzoną w nowego wroga kraju: marnowanie żywności. „Marnotrawstwo jest haniebne, a oszczędność jest honorowa” – powiedział Xi w przemówieniu opublikowanym we wtorek, opisując ilość marnowanej żywności w kraju jako „szokującą i niepokojącą”.
„Kto wie, że nasz posiłek w naczyniu, każde ziarno przychodzi od ciężkiej pracy?” ‒ powiedział chiński przywódca Xi Jinping. Dodał: „Powinniśmy nadal mieć poczucie kryzysu związanego z bezpieczeństwem żywnościowym. Wpływ tegorocznej pandemii Covid-19 wywołał alarm ”.
Skupienie się na marnowaniu żywności pojawiło się po tygodniach masowych powodzi w całym kraju, które spowodowały zniszczenie upraw, przyczyniając się do wzrostu cen żywności.
W obliczu napięć handlowych z USA i innymi krajami bezpieczeństwo żywnościowe – zawsze priorytet dla Chin ‒ stało się jeszcze ważniejsze. Według szacunków od 20% do 30% zbóż w Chinach pochodzi z importu.
Lokalne władze natychmiast przystąpiły do działania z propozycjami skierowanymi przeciwko pladze marnotrawienia żywności, czyli „operacją pustego talerza”.
Stowarzyszenie Przemysłu Kateringowego Wuhan wezwało restauracje w mieście do wdrożenia systemu o nazwie „Zamawianie N-1”, zgodnie z którym goście zamawiają jedno danie mniej niż liczba osób.
Restauracje mają też oferować mniejsze porcje jedzenia, a także pudełka na wynos do pakowania resztek posiłków.
W kraju, w którym uprzejme jest zamawianie większej ilości jedzenia niż rzeczywiście jest potrzebna „operacja pustego talerza” może napotkać trudności. Posiłki są często podawane w stylu rodzinnym ze wspólnymi potrawami, a gospodarze zazwyczaj zamawiają więcej dań niż liczba osób w grupie.
W swoim przemówieniu Xi wezwał do wzmocnienia ustawodawstwa, nadzoru i środków długoterminowych, a także lepszej edukacji publicznej, aby „zdecydowanie powstrzymać marnotrawienie żywności”. Raport opublikowany w 2015 roku przez China Academy Science i jej partnerów wykazał, że w dużych miastach marnuje się do 18 milionów ton żywności rocznie, co wystarcza do wykarmienia 30 do 50 milionów ludzi każdego roku.
- https://www.theguardian.com/world/2020/aug/13/operation-empty-plate-xi-jinping-makes-food-waste-his-next-target; 2020-08-13;