Ogórki małosolne –  superfood w polskim wydaniuOgórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że ...
Mleko konopne – najlepsze do kawy!Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...
Śliwki – fioletowe królowe
Śliwki – fioletowe królowe
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, a  z mirabelek najlepszy jest kompot. Śliwka to doskonały owoc na przetwory. Nasze babcie ...
Co takiego kryje się w tych niepozornych owocach o tak wielkiej popularności...?
Co takiego kryje się w tych niepozornych owocach o tak wielkiej popularności...?
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym ...
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa ...
Pomidorki koktajlowe to nie tylko smaczny dodatek do potraw
Pomidorki koktajlowe to nie tylko smaczny dodatek do potraw
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej prezentuje się na talerzu. Pomidorki doskonale sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, daniach ...
Regulują poziom cukru we krwi i zbijają cholesterol. Teraz jest ich czas!
Regulują poziom cukru we krwi i zbijają cholesterol. Teraz jest ich czas!
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One również są zasobne w wiele witamin, minerałów oraz leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości. Do tego ...
Rosnąca konsumpcja glonów na świecie – czy czeka nas zmiana jadłospisu?
Rosnąca konsumpcja glonów na świecie – czy czeka nas zmiana jadłospisu?
Wodorosty uważane są powszechnie za przyszłość ludzkiej diety. Do ich produkcji nie potrzeba wielkich połaci lądu ani specjalnych wodnych akwenów, a zdaniem ekspertów mogą być racjonalną alternatywą dla mięsa. Z biologicznego punktu widzenia nie są to też wcale rośliny, mimo że wykorzystują ...
Poziomki - poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Poziomki - poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym – wielkości. Te maleńkie owoce mają nam jednak bardzo wiele do zaoferowania. Poprawią nasze ...
Wegańskie brownie z jagodami
Wegańskie brownie z jagodami
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy się z zakalcem. Ale takie właśnie ma być. Jedno jest pewne – brownie to ciasto o dużym potencjale, ...
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze w o gruszkach?
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze w o gruszkach?
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...