Makaron – właściwości, skład i rodzaje makaronuMakaron – właściwości, skład i rodzaje makaronu
Choć makaron nieodłącznie kojarzy się dziś z Włochami – niekwestionowanym królestwem rurek, wstążek i muszelek  - jego ...
Papaja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papaiPapaja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papai
Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą ...
Ser pecorino – właściwości, skład i zastosowanie sera pecorino
Ser pecorino – owczy przysmak z Sardynii
Co roku z Włoch eksportuje się ponad 20 tysięcy ton sera Pecorino Romano. Ale pecorino ma również inne odmiany i to zarówno te uznane znakiem zastrzeżonym Unii Europejskiej (DOP), jak i te bardziej pospolite. Wszystkie je łączy jednak dość uniwersalny zestaw dwóch cech – są to sery bardzo ...
Mąka – właściwości, skład i rodzaje mąki
Mąka mące nierówna. Czym się kierować przy wyborze?
Mąka jest dziś produktem tak podstawowym i oczywistym, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Ale potrzeba było tysięcy lat, żeby ją wynaleźć. Wszystko zaczęło się prawdopodobnie ok. 10000 r. p.n.e., gdy człowiek nauczył się orać i tym samym podporządkowywać sobie zimię. Potem dużo czasu ...
Chleb – właściwości, skład i rodzaje chleba
Chleb – najzdrowszy jest ten domowy!
Chleb paradoksalnie jest jednym z największych wynalazków ludzkości. Jako łatwe do spakowania i porcjowania źródło węglowodanów nie ma sobie równych nawet w XXI-wiecznej gastronomii. Co ciekawe, zdaniem historyków pierwotny człowiek wypiekał chleb na długo przed wynalezieniem mąki! Jak to możliwe? ...
Wyrób seropodobny - jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?
Nie daj się nabrać na wyroby seropodne
Wchodzimy do sklepu, by kupić smaczny żółty ser. Wracamy do domu, otwieramy opakowanie, próbujemy, smakujemy, a jedyne co czujemy to rozczarowanie – zakupiony przez nas ser w smaku przypomina raczej zjełczały olej.
Longan owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze longanu
Longan, czyli skondensowana moc antyoksydantów
Nazwa “longan” w języku kantońskim oznacza smocze oko i odnosi się do charakterystycznego wyglądu owocu drzewa Dimocarpus longan. Obłupany ze skorupki przypomina bowiem gałkę oczną z czarną, okrągłą pestką wyróżniającą się na tle przeźroczystego, delikatnego miąższu. Starożytni Wietnamczycy ...
Liście kaffiru przyprawa – właściwości, działanie, zastosowanie liści kaffiru
Liście kaffiru – przyprawa, która zwalcza bakterie
Liście kaffiru to przede wszystkim fantastyczna przyprawa nadająca azjatyckim daniom niepowtarzalnego smaku. Niestety, w ostatnich czasach zrobiło się o niej głośno ze względu na polityczną poprawność. Oto bowiem popularna nazwa dla owoców drzewa Citrus hystrix wydaje się mieć bardzo silny ...
Graviola owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze gravioli
Graviola – potencjalne lekarstwo na raka!
Czym jest graviola? Pod obco brzmiącą nazwą kryją się owoce flaszowca miękkociernistego – niewielkiego zimozielonego drzewa liściastego, typowego dla Ameryki Środkowej. Mogą one osiągać wagę nawet do 6 kilogramów, a pojawiają się na gałęziach co miesiąc – non-stop przez cały rok. Do ...
Bambus – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie bambusa
Bambus – z lasów tropikalnych do naszych domów
Bambusy to najszybciej rosnące trawy na świecie. W tropikach stanowią główne pożywienie pand, które zamieszkują lasy bambusowe. Są ekologiczne i mają wszechstronne zastosowania, począwszy od kulinarnych, przez kosmetyczne, a kończąc na budowlanych. Posiadają też lepsze właściwości niż ...
Tapioka – właściwości, skład i zastosowanie tapioki
Tapioka – egzotyczna kasza z manioku
W Polsce na stołach królują ziemniaki, zaś w Ameryce Południowej tapioka jest podstawą każdego obiadu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest lekkostrawna, pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. W naszym kraju ten egzotyczny produkt nadal nie cieszy się popularnością – póki co doceniają ją ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...
Pasaż zakupowy