Lidl wprowadza „mleko prosto od krowy”. Czy to przywoła wspomnienia z dzieciństwa? Lidl wprowadza „mleko prosto od krowy”. Czy to przywoła wspomnienia z dzieciństwa?
W sklepach Lidl Polska znajdziemy świeże mleko prosto od krowy, które oferowane jest w szklanych butelkach.
Masło orzechowe – must have sportowcówMasło orzechowe – must have sportowców
Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło ...
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach. Do gotowania chętnie wykorzystują je również Chińczycy, Japończycy, Tajowie, a także mieszkańcy Wietnamu, Kambodży, a nawet Filipin i Indonezji. W ...
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Z czego zrobione jest tofu?
Z czego zrobione jest tofu?
Diety oparte w większości na produktach pochodzenia roślinnego zyskują w Polsce i w Europie coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać, że dieta wegetariańska nie powinna polegać tylko na unikaniu mięsa. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich ...
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...
Czy sok z kiszonych buraków obniża ciśnienie?
Czy sok z kiszonych buraków obniża ciśnienie?
Nadciśnienie tętnicze dotyczy sporej grupy osób w różnym wieku. To jedna z powszechniejszych chorób, która wpływa na codzienny styl życia. Dlatego poza jego zmianą, konieczne jest również wprowadzenie odpowiedniej diety. Co powinno się w niej znaleźć? Czy sok z kiszonych buraków obniża ciśnienie?
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, ...
Zdrowy, podwodny smakołyk. Dlaczego warto spróbować korzeń lotosu?
Zdrowy, podwodny smakołyk. Dlaczego warto spróbować korzeń lotosu?
Choć brzmi tak egzotycznie i ekskluzywnie, korzeń lotosu w rzeczywistości jest zwykłym warzywem wykorzystywanym dość powszechnie w kuchni wschodnio-azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach, Indiach i Japonii. Atrakcyjna forma oraz przyjemna dla podniebienia konsystencja idą w parze z walorami ...
Kiedy pić sok z buraków?
Kiedy pić sok z buraków?
Napój zarówno z z tych surowych, jak i kiszonych buraków zawiera wiele cennych wartości odżywczych i można go stosować na różne dolegliwości. Warto po niego sięgać nawet codziennie, z racji tego że stanowi bogate źródło m.in. witamin, minerałów i antyoksydantów. Komu szczególnie jest ...
Morszczuk – czy warto go jeść?
Morszczuk – czy warto go jeść?
Morszczuk, jak sama nazwa wskazuje, to ryba morska, bardzo popularna w Europie, zwłaszcza w Hiszpanii. Czy morszczuk jest zdrowy? Jakie ma zalety? Jak smakuje morszczuk?