Kiełki – kompendium wiadomościKiełki – kompendium wiadomości
Już ponad 5 tysięcy lat temu starożytni Chińscy znachorzy zalecali swym pacjentom spożywanie kiełków jako lek na szereg ...
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazemGrzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ...
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Pomysł na płatki ryżowe przywędrował do nas z Indii, gdzie od tysięcy lat przetwarza się ziarenka trawy Oryza sativa na wiele różnych sposobów – od gniecenia po ekstrudowanie. Wszystko po to, aby wszechobecny na kontynencie azjatyckim ryż dało się wykorzystać możliwie jak najwygodniej, bez ...
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w naszych supermarketach pod nazwą „curry” to  wielkie marketingowe nadużycie. Czym jest więc ...
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu włoskich prowincji: Parma, Bolonia, Reggio Emilia, Modena i Mantua. Zgodnie z prawem ochrony znaków ...
Płatki kukurydziane – chrupać czy nie chrupać?
Płatki kukurydziane – chrupać czy nie chrupać?
Ponoć na świecie nie ma dwóch identycznych płatków kukurydzianych. Jest to fakt o tyle imponujący, że sama tylko marka Kellogg’s, której zawdzięczamy pomysł na chrupiące żółte śniadanie, produkuje w swojej angielskiej fabryce w Old Trafford 34 miliony kilogramów płatków rocznie! A to ...
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Zdaniem historyków chleb żytni w czasach średniowiecza był… chlebem powszednim. Polska należy przy tym do krajów bardzo silnie związanych z uprawą żyta ze względu na panujące w północno-wschodniej Europie warunki klimatyczne oraz występowanie uboższych gleb. Co ciekawe, w okresie swej ...
Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie!
Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie!
Płatki jaglane to swoisty mariaż między współczesnym wygodnictwem a tradycyjną, naturalną żywnością, konsumowaną przez ludzi od wieków. Badania archeologiczne wskazują, że ziarnami pozyskiwanymi ze zbóż należących do rodzaju prosa (Panicum) odżywiamy się już ponad 7 tysięcy lat, a zdaniem ...
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto sięgnąć po sprawdzone metody naszych babci, które wspomogą nasz organizm w walce z infekcją. O tym, ...
Imbir - rozgrzewa i leczy
Imbir - rozgrzewa i leczy
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...
Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z pieczywem z zakwasem chlebowym wiążą nadzieje osoby cierpiące na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że ...
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?
Pasaż zakupowy