Anyż gwiazdkowy – przeciw grzybom, bakteriom i wirusomAnyż gwiazdkowy – przeciw grzybom, bakteriom i wirusom
Niewiele przypraw doczekało się własnych łacińskich pseudonimów. Anyż przed wiekami okrzyknięto wszak zacnie brzmiącą nazwą ...
Dynia – boskie warzywoDynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na ...
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
 Jarzębina  pomaga, gdy szwankuje układ trawienny
Jarzębina pomaga, gdy szwankuje układ trawienny
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien się z nią zapoznać każdy, kto na co dzień narzeka na niedomagania układu trawiennego. ...
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Jak wykorzystać kasztany w kuchni?
Jak wykorzystać kasztany w kuchni?
Kasztany jadalne nie są wbrew powszechnej opinii po prostu jadalną wersją znanych nam dobrze symboli jesieni. Mowa bowiem o dwóch zupełnie różnych rodzajach botanicznych, nie będących nawet daleko spokrewnionymi, choć posiadającymi nieco podobne owoce. W Polsce wzdłuż alei spotykamy jednak ...
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomagają regenerację organizmu. Są powszechne i tanie, jedzmy ...
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane jako świeży przysmak i spektakularna dekoracja do tortów i deserów, ale rzadko służą do produkcji przetworów. ...
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Sezon na kiszenie ogórków  w pełni. Wystarczy poświęcić jeden dzień, by przez cały rok cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że dzięki  procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Jaki jest ...
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok, a nawet zapobiega cukrzycy
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok, a nawet zapobiega cukrzycy
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ...