Yuzu owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze yuzuYuzu owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze yuzu
Chociaż ten niepozorny owoc swoim wyglądem przypomina cytrynę, yuzu to tak naprawdę skrzyżowanie innych cytrusów: mandarynki, ...
Romanesco warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze romanescoRomanesco warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze romanesco
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich ...
Mąka z zielonych bananów – właściwości, skład i zastosowanie mąki z zielonych bananów
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ...
Bataty warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batatów
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Mąka konopna – właściwości, skład i zastosowanie mąki konopnej
Mąka konopna – królowa wszystkich mąk
Każda mąka wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Mało znana do tej pory mąka konopna jest źródłem wielu cennych aminokwasów, niedostępnych w innych rodzajach mąk. Chociaż jej nazwa może budzić niepokój, ale nie ma ona nic wspólnego ze słynną rośliną psychoaktywną. Zwolennicy zdrowego ...
Mąka z żołędzi – właściwości, skład i zastosowanie mąki z żołędzi
Mąka z żołędzi – słodko-orzechowy smak na talerzu
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi próbujących walczyć z dominacją wysoce przetworzonych, małowartościowych ...
Mąka z ciecierzycy – właściwości, skład i zastosowanie mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ...
Roszponka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze roszponki
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. Jest ono jedną z najzdrowszych odmian sałaty – zawiera tyle witaminy C, co cytryna, zaś pod ...
Ocet z kombuchy – właściwości, skład i zastosowanie octu z kombuchy
Ocet z kombuchy – ekologiczny, łagodny i zdrowy!
Ocet z kombuchy to jeden z tych szczęśliwych przypadków kulinarnych, kiedy pożywienie się psuje, a dzięki temu nabiera dodatkowych walorów zdrowotnych. Surowcem podstawowym sama kombucha – herbaciany napój przygotowany na bazie galaretowatego „grzybka” japońskiego łączącego kultury bakterii ...
Ser oscypek – właściwości, skład i zastosowanie sera oscypka
Oscypek – polski skarb narodowy
Oscypek – my Polacy pękamy z dumy z racji posiadania tak niepowtarzalnego, górskiego przysmaku. Nie ma się co dziwić, ten unikatowy ser stanowi swoistą wizytówkę naszego kraju – zaklęty w nim jest aromat górskich łąk, pastwisk i hal. To chyba jeden z niewielu naszych produktów lokalnych, ...
Masło migdałowe – właściwości, skład i zastosowanie masła migdałowego
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od nich produkty również zaliczają się do tzw. superfoods. Jednym z nich jest masło migdałowe, ...
Sajgonki – właściwości, skład i rodzaje sajgonek
Sajgonki – fantastyczna przekąska inspirowana Azją
Swoją renomą sajgonki dorównują już sushi – wywołują jednak znacznie mniej kontrowersji z racji na dość konwencjonalne składniki. Przez wielu uważane za charakterystyczny specjał wietnamski – stąd też polska nazwa – w rzeczywistości powstały w Chinach i dopiero w przeciągu wieków ...
Pasaż zakupowy