Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie |
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając chrzan ... |
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka? |
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. francuski doktor i badacz, J.C. Truffier, opublikował zaskakujący artykuł dokumentujący proces ... |
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę |
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś więcej, niż tylko dekorację świątecznych kanapek. Dlaczego? Bo jest rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, ... |
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi? |
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na odtruwanie organizmu z toksyn za pomocą napojów wyciskanych z warzyw i owoców, sok z kiszonej ... |
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? |
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ascalonicum) nawiązuje do faktu, że szalotka z botanicznego puntu widzenia należy do rodzaju ... |
Cykoria zamiast filiżanki kawy |
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza się w dietach redukcyjnych oraz mających na celu oczyszczenie organizmu. Kryje w sobie również ... |
Smoothie – lepsza alternatywa dla soku? |
Smoothie to modne określenie oznaczające ni mniej, więcej tylko polski koktajl. Jego bazą są przede wszystkim owoce i warzywa, z dodatkiem produktów nabiałowych, mlek roślinnych, a także substancji słodzących. Sama nazwa pochodzi od angielskiego słowa „smooth”, czyli gładki, i odnosi się do ... |
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę |
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ... |
Mleko konopne – najlepsze do kawy! |
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ... |
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych! |
Fasola mung, inaczej fasola złota (Vigna radiata), w świetle współczesnej nauki nie jest już uważana za gatunek należący do rodzaju fasoli, ale bobowatych. Przetasowania w taksonomii dokonano co prawda jeszcze w latach 70-tych ubiegłego stulecia, ale zwyczajowo o zielonych ziarenkach wciąż ... |