Czekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieśćCzekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieść
Pamięć smaków ociepla nasze wspomnienie o domu. Kto pamięta chrupkość domowych ciasteczek wypiekanych tylko kilka razy do roku, ...
Wegański pasztet bez pieczeniaWegański pasztet bez pieczenia
Przepisów na pasztet jest mnóstwo. Najczęściej i najchętniej wypiekamy go ze strączków. Wachlarz możliwości jest tu imponujący. ...
Szparagi warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szparagów
Szparagi – dla miłości i podniebienia
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ...
Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórka
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Wegański chłodnik na upalne dni
Wegański chłodnik ochłodzi w upalne dni
Kiedy robi się coraz cieplej, a temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza nie ma nic lepszego niż chłodnik. Chłodnik ma tę cenną właściwość, że syci i przyjemnie orzeźwia, a jak smakuje!
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawka - zadba o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jako naturalna antykoncepcja?
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Agrest – uprawa, odmiany i właściwości odżywcze agrestu
Agrest - owoc, który odpędza nieszczęście
Małe, kwaśne owoce kojarzą się z beztroskim latem z dzieciństwa. Całkiem słusznie! Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach, a krzaki agrestu znaleźć można było w niemal  każdym przydomowym ogródku. Choć obecnie odszedł troszkę do lamusa, nasze babcie ...
Botwinka nie jedno ma imię
Botwinka ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę. Botwinka nie jedno ma imię
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Krem z kiszonych ogórków
Orzeźwiający krem z kiszonych ogórków
Uwielbiamy kiszone ogórki. Czy to jako dodatek do sałatek, jako zagrycha pod mocniejsze trunki czy pod postacią klasycznej zupy ogórkowej. Okazuje się, że z tradycyjnych kiszonych ogórków można zrobić także bardziej nowoczesne danie. Krem z ogórków kiszonych odwołuje się do tradycji, a ...
Rabarbar – smak lata
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ciast z rabarbarem nauczył nas traktować go jako owoc. Poza tym to bylina – roślina wieloletnia. ...
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Maj i czerwiec to sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Dodanie tych składników do tarty stworzy wytrawną kompozycję.
Pasaż zakupowy