Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera ...
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane są produktem ubocznym przetwórstwa kukurydzy (Zea mays), najczęściej produkowanego zboża na świecie, ...
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe frytki?  Niemożliwe?  A jednak!  Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków smażone na głębokim oleju, to  frytki z korzenia pasternaku  mogą stanowić smaczną, ale przede wszystkim  zdrowszą alternatywę dla tego popularnego dania.
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o różnym zabarwieniu, w tym nawet nakrapiane. Klasyczną czerwoną fasolę należy jednak odróżnić od ...
Co jest zdrowsze i smaczniejsze niż sama pszenica? Kiełki pszenicy!
Co jest zdrowsze i smaczniejsze niż sama pszenica? Kiełki pszenicy!
Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) zyskują na ogromnej popularności wśród dietetyków, choć tak naprawdę konsumowane są przez społeczeństwa Wschodu już od wielu stuleci. W latach 80-tych ubiegłego wieku, wraz z zainteresowaniem zdrową żywnością, stały się hitem także na Zachodzie, ...
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej prezentuje się na talerzu. Pomidorki doskonale sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, daniach ...
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Sok grejpfrutowy – wykwintny przysmak, ale nie dla wszystkich!
Sok grejpfrutowy – wykwintny przysmak, ale nie dla wszystkich!
Sok z grejpfruta należy do pięciu najpopularniejszych soków świata, rywalizując w rankingu globalnej produkcji o trzecią pozycję z sokiem ananasowym, a ustępując jedynie sokowi pomarańczowemu oraz jabłkowemu. Niewiele osób wie jednak, że specyficzny smak soku grejpfrutowego idzie w parze z ...
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, miasto Metz, staje się centrum wielkiego mirabelkowego festiwalu, w czasie którego można ...
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś specjalnym daniem na królewskich stołach, dzisiaj możemy korzystać do woli z jego prozdrowotnych ...
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Pasaż zakupowy