Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzywKapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma ...
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Kiełki rzodkiewki – odmładzają, wzmacniają i oczyszczają
Kiełki rzodkiewki – odmładzają, wzmacniają i oczyszczają
Kiełki to produkt znany już od czasów starożytnych. Ich cenne właściwości nie były wówczas tak znane i był to raczej produkt poboczny związany z uprawą różnego rodzaju roślin. Obecnie wiemy o nich już znacznie więcej. Przede wszystkim jesteśmy świadomi, że ten produkt to wyjątkowe źródło ...
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa jak wszystkie jej głowiaste siostry pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, a jej powszechność w Polsce sprawia, że często traktujemy ją obojętnie. Nie ma egzotycznego powabu, ani szczególnie atrakcyjnego kształtu, dlatego z reguły w ...
Urodziwy brat cebuli. Dlaczego warto włączyć szczypior do diety?
Urodziwy brat cebuli. Dlaczego warto włączyć szczypior do diety?
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak tyle cennych właściwości prozdrowotnych, że trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Na ...
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to samo zdrowie! Naukowcy i dietetycy od dawna przekonują, że dieta bogata w brokuły chroni przed rakiem. Jest jednak jedno „ale”. To zielone warzywo, rzeczywiście stanowi doskonałą broń w walce chorobami nowotworowymi, ale tylko odpowiednio ugotowane.
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i ...
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o zwyczajnej sałacie zielonej (inaczej masłowej, maślanej lub siewnej), kiedyś zdecydowanie ...
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Pasaż zakupowy