Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszyGruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszy
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej ...
Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekoladyCiasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady
Zbawienny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest znany od dawna – obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i ...
Ser mozzarella - właściwości, skład i zastosowanie sera mozzarellaozzarella – źródło zdrowia i witalności
Ser mozzarella – źródło zdrowia i witalności
Mozzarella kojarzona jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi  zapiekankami czy prostymi kanapkami. Na tle innych serów mozzarella wyróżnia się ...
Kapusta czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty czerwonej
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ...
Kapusta pekińska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska pochodzi z Chin, konkretnie z regionu rzeki Jangcy, gdzie uprawiana była już w XV wieku. Stamtąd powędrowała do Japonii oraz Korei, gdzie stała się szybko jednym z najważniejszych warzyw w codziennej kuchni. Dziś kapustę pekińską je i uprawia się ...
 Jak zrobić idealne ogórki kiszone?
Jak zrobić idealne ogórki kiszone?
Sezon na kiszenie ogórków  w pełni. Wystarczy poświęcić jeden dzień, by przez cały rok cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że dzięki  procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Jaki jest ...
Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki – sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej Italii, Francji i Szwajcarii, w alpejskim regionie Savoy, od którego pochodzi zresztą ...
Ocet spirytusowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu spirytusowego
Ocet spirytusowy – do sprzątania i nie tylko
Odstraszający swoim nieprzyjemnym zapachem ocet spirytusowy to produkt, który znajduje wieloaspektowe zastosowanie nie tylko w przemyśle, lecz także w gospodarstwie domowym. Z jego pomocą możemy przyprawić potrawy i przedłużyć ich trwałość, zdezynfekować ranę czy odkamienić pralkę. Istnieją ...
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Latem, zwłaszcza w czasie upałów, zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Napoje, owoce i lekkie posiłki pojawiają się w codziennej diecie częściej niż wysokokaloryczne potrawy czy słodycze. Co należy pić, aby jak najlepiej nawodnić organizm w czasie lata?
Papryka chili warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie papryki chili
Papryka chili – ostra papryka, która podbiła świat kuchni i medycyny
Papryczki chili, czyli Capsicum annuum, to drugie, po Ameryce, najważniejsze odkrycie Krzysztofa Kolumba. Gdy słynny żeglarz w 1492 r. dotarł na Karaiby znalazł tam zaskakująco ostre w smaku płody, które nazwał papryczkami i zabrał ze sobą do Europy. Co ciekawe, Kolumb marzył o tym, aby ...
Kimchi – właściwości, skład i zastosowanie kimchi
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną przystawką, którą możemy zignorować lub równie dobrze spałaszować bez zastanowienia w przypływie ...
Pasaż zakupowy