Ma swoje miejsce na liście UNESCO oraz… własne muzeum!Ma swoje miejsce na liście UNESCO oraz… własne muzeum!
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, ...
Mąka migdałowa – najzdrowsza z mąk bezglutenowychMąka migdałowa – najzdrowsza z mąk bezglutenowych
Mąka migdałowa należy do grona popularnych bezglutenowych produktów podbijających ostatnio półki ze zdrową żywnością. ...
Dodadzą Ci energii i poprawią urodę! Dlaczego jeszcze warto jeść płatki drożdżowe?
Dodadzą Ci energii i poprawią urodę! Dlaczego jeszcze warto jeść płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych formach bywają powszechnie konsumowane na całym świecie, same płatki drożdżowe są ich nieaktywną ...
Nie tylko zaspokoją głód, ale pomogą spalić tkankę tłuszczową
Nie tylko zaspokoją głód, ale pomogą spalić tkankę tłuszczową
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych, szalenie ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kwas chlebowy – nawadnia i gasi pragnienie
Kwas chlebowy – nawadnia i gasi pragnienie
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ...
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ...
Wspierają wzrok i wzmacniają skórę. Dlaczego jeszcze warto jeść bataty?
Wspierają wzrok i wzmacniają skórę. Dlaczego jeszcze warto jeść bataty?
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ...
Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Co tkwi w grzybku tybetańskim?
Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Co tkwi w grzybku tybetańskim?
Grzybek tybetański to dość egzotyczna nazwa będąca tak naprawdę synonimem ziaren kefirowych. Mowa o mieszance mikroorganizmów, które przyjmują postać białych grudek, a połączone z mlekiem dają najzdrowszy fermentowany napój na świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że grzybek tybetański można w łatwy ...
Masło klarowane (ghee) - zdrowy tłuszcz?
Masło klarowane (ghee) - zdrowy tłuszcz?
Od dawna mówi się o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi. Te drugie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu i są winne większości chorób cywilizacyjnych. Masło ghee stanowi wśród nich wyjątek. Jest nie tylko zdrowe, ale i nadaje się wyśmienicie do gotowania oraz smażenia. ...
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i zdrowy element diety
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i zdrowy element diety
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i bardzo zdrowy element diety, szeroko rozpowszechniony w Europie, ale także produkt o dobitnym znaczeniu artystycznym! Wielkim jego miłośnikiem był sam Leonardo da Vinci, który na bazie oleju z orzechów włoskich i naturalnych pigmentów tworzył ...
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Regularne spożywanie oleju lnianego ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I to wpływ pozytywny. Pod warunkiem, że wiemy, jaki olej lniany jest najlepszy i gdzie warto go kupować. Olej ten to skarbnica antyutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obowiązkowy produkt dla wszystkich, ...