Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam ...
Może zdziałać cuda! Dodaje siły i odwagi
Może zdziałać cuda! Dodaje siły i odwagi
Czosnek wpisał się w mitologię słowiańską jako narzędzie do odstraszania wampirów. Mimo nieprzyjemnego zapachu, wspaniałe właściwości tego warzywa sprawiają, że ma ono rzeczywiście magiczne działanie. Naukowe badania potwierdzają, że dla naszego zdrowia czosnek może zdziałać cuda! W Polsce ...
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł zatem najwyższy czas, aby docenić rzodkiew białą!
Czy można pić sok z buraków zaraz po przyrządzeniu? Wyjaśniamy!
Czy można pić sok z buraków zaraz po przyrządzeniu? Wyjaśniamy!
Zagłębiając się w temat tych czerwonych, bulwiastych warzyw, zapewne wielokrotnie zadawaliście sobie pytanie: dlaczego sok z buraków musi odstać? A może wcale nie trzeba stosować tego zabiegu? Czy to sprawi, że napój będzie bardziej wartościowy? Skąd w ogóle wziął się taki pomysł? ...
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego.
Jak zrobić sok z buraka?
Jak zrobić sok z buraka?
Jak zrobić ekologiczny sok z buraka w domu na różne sposoby, czyli blenderem, sokowirówką czy wyciskarką? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Sok z buraka – jak i ile pić dziennie?
Sok z buraka – jak i ile pić dziennie?
Coraz większą popularnością cieszy się odżywczy i zdrowy sok z buraków. Wiele osób zastanawia się jednak, ile można pić dziennie ten zbawienny trunek, a także czy najlepiej robić to rano, czy wieczorem. Powszechnie wiadomo, że to warzywo mające w sobie dużo witamin, składników mineralnych i ...
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Poprawia trawienie i działa antybakteryjnie. Co jeszcze dobrego oferuje grejpfrut
Poprawia trawienie i działa antybakteryjnie. Co jeszcze dobrego oferuje grejpfrut
Grejpfruty wciąż pozostają w cieniu popularnych pomarańczy. Dzieje się tak zapewne ze względu na ich charakterystyczny słodko-kwaśno-gorzki smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Jednakże z racji tego, że owoce te zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, warto je włączyć ...
Uchroni nas przed przed infekcjami pęcherza czy wysokim ciśnieniem
Uchroni nas przed przed infekcjami pęcherza czy wysokim ciśnieniem
Sok z żurawiny jest najprawdopodobniej wynalazkiem amerykańskich kolonizatorów, którzy po przybyciu za ocean znaleźli na tamtejszych krzewach dziko rosnące, bardzo kwaśne owoce. Były one nieco mniejsze niż współczesne żurawiny hodowlane, ale dały się znakomicie przetwarzać, co skłoniło ...
Bezglutenowa i wysokotłuszczowa. Ta mąka jest cennym dodatkiem do diety
Bezglutenowa i wysokotłuszczowa. Ta mąka jest cennym dodatkiem do diety
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi próbujących walczyć z dominacją wysoce przetworzonych, małowartościowych ...