Wegański obiad na szybko - orzechowy makaron z dynią piżmowąWegański obiad na szybko - orzechowy makaron z dynią piżmową
Są szybkie, proste i smaczne – dania z makaronem  idealnie sprawdzają się wtedy, kiedy nie chcemy lub nie mamy ochoty ...
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, ...
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Obecnie, za sprawą badań naukowych, owsianka na śniadanie już ...
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po serii ważnych odkryć naukowych, przeprowadzonych w latach 1992-1997, dietetycy zainteresowali ...
Dodadzą Ci energii i poprawią urodę! Dlaczego jeszcze warto jeść płatki drożdżowe?
Dodadzą Ci energii i poprawią urodę! Dlaczego jeszcze warto jeść płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych formach bywają powszechnie konsumowane na całym świecie, same płatki drożdżowe są ich nieaktywną ...
Lidl wprowadza „mleko prosto od krowy”. Czy to przywoła wspomnienia z dzieciństwa?
Lidl wprowadza „mleko prosto od krowy”. Czy to przywoła wspomnienia z dzieciństwa?
W sklepach Lidl Polska znajdziemy świeże mleko prosto od krowy, które oferowane jest w szklanych butelkach.
Masło orzechowe – must have sportowców
Masło orzechowe – must have sportowców
Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło orzechowe w większości wariantów to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Doceniają ją sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jak wybrać ...
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach. Do gotowania chętnie wykorzystują je również Chińczycy, Japończycy, Tajowie, a także mieszkańcy Wietnamu, Kambodży, a nawet Filipin i Indonezji. W ...
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy?
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Z czego zrobione jest tofu?
Z czego zrobione jest tofu?
Diety oparte w większości na produktach pochodzenia roślinnego zyskują w Polsce i w Europie coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać, że dieta wegetariańska nie powinna polegać tylko na unikaniu mięsa. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich ...
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...