Kiełki ryżu, czyli najzdrowszy i najsmaczniejszy pomysł na ryż!Kiełki ryżu, czyli najzdrowszy i najsmaczniejszy pomysł na ryż!
Kiełki ryżu często bywają trudne do rozpoznania. Jak to możliwe? Otóż ziarna Oryza sativa najczęściej konsumowane są zanim ...
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiemKalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. ...
Brukselka - idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka - idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ominięcie tych przeszkód, a także pojawiają się nowe propozycje podania tego warzywa, tak aby nie ...
Czas na buraczany zakwas!
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje właściwości, które uchronią nas nadciśnieniem, wirusami, a nawet rakiem!
Sok gruszkowy i jego niezwykły potencjał przeciwzapalny!
Sok gruszkowy i jego niezwykły potencjał przeciwzapalny!
Sok gruszkowy to jedyny sok dozwolony ludziom na diecie eliminacyjnej, mającej na celu zdiagnozowanie źródeł potencjalnych uczuleń pokarmowych. Wyciskany z owoców w zupełności hipoalergicznych, zyskał sobie status niezwykle łagodnego i korzystnego dla ludzi w każdym wieku. Korzyści z ...
Pasta gochujang ‒ koreański sposób na długie, zdrowe i szczęśliwe życie
Pasta gochujang ‒ koreański sposób na długie, zdrowe i szczęśliwe życie
Coraz częściej lubimy eksperymentować w kuchni i coraz ochoczo próbujemy potraw ze wszystkich stron świata. Kuchnia koreańska coraz bardziej zyskuje na popularności, a dania z tego kraju nie mogą obejść się bez bardzo ważnego składnika: pasty gochujang. Ta pikantna pasta paprykowa to ...
Na przeziębienie, grypę i piękną cerę. Na co jeszcze pomaga pigwa?
Na przeziębienie, grypę i piękną cerę. Na co jeszcze pomaga pigwa?
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze. Poznaj je i dowiedz się, jakie przetwory z pigwy są najsmaczniejsze.
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych składników odżywczych. Do mało popularnych grzybów zaliczają się pochodzące z Japonii shimeji. Czym ...
Sok z aronii – wyjątkowy składnik domowej apteczki
Sok z aronii – wyjątkowy składnik domowej apteczki
Sok z aronii od lat już cieszy się renomą specyfiku, który pije się przede wszystkim dla zdrowia, podobnie jak sok z czarnego bzu czy rokitnika. Trudno się dziwić, że ciemny napój spotykać można przede wszystkim na półkach ze zdrową żywnością, zwykle ozdobiony symbolami atestów dotyczących ...
Otręby gryczane dla zdrowego serca i szczupłej figury
Otręby gryczane dla zdrowego serca i szczupłej figury
Otręby gryczane cieszą się coraz większą popularnością w gronie miłośników zdrowej żywności. Nie wszystkim smakują, bowiem, w przeciwieństwie do otrąb pszennych czy owsianych, posiadają dość charakterystyczny, wyrazisty smak gryki, ale może być on zaletą przy przygotowaniu np. pieczywa. ...
Kalarepa - odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa - odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Zarodki pszenne – czyli najlepsze co pszenica ma do zaoferowania człowiekowi
Zarodki pszenne – czyli najlepsze co pszenica ma do zaoferowania człowiekowi
Zarodki pszenne bywają często mylone z otrębami. Faktycznie, oba są produktami ubocznymi powstającymi przy standardowej obróbce ziarna pszenicy, ale dość znacząco różnią się składem i właściwościami zdrowotnymi. O ile bowiem otręby to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, o tyle ...
Pasaż zakupowy