Mleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergikówMleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergików
Mleko z komosy ryżowej to stosunkowo rzadko spotykana alternatywa dla roślinnych mlek pozbawionych białka zwierzęcego oraz ...
Pięknie wygląda, kusząco pachnie, a jej właściwości są nie do przecenieniaPięknie wygląda, kusząco pachnie, a jej właściwości są nie do przecenienia
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. ...
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ...
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety?
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety?
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ...
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa!
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty
Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego korzenie sięgają jeszcze dalej. Napój ten znano już w starożytnym Egipcie! Z względu na sporą ...
Ostry japoński przysmak, który przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm
Ostry japoński przysmak, który przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten niezwykle ostry dodatek to jedno z najdroższych i najostrzejszych warzyw świata. Posiada nie tylko ...
 To szlachetne, zapomniane zboże wzmacnia odporność i łagodzi stres
To szlachetne, zapomniane zboże wzmacnia odporność i łagodzi stres
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ...
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ...
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to samo zdrowie! Naukowcy i dietetycy od dawna przekonują, że dieta bogata w brokuły chroni przed rakiem. Jest jednak jedno „ale”. To zielone warzywo, rzeczywiście stanowi doskonałą broń w walce chorobami nowotworowymi, ale tylko odpowiednio ugotowane.
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ...