Mirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelekMirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelek
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich ...
Jak zrobić kefir wegański? Jak zrobić kefir wegański?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka ...
Figi owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fig
Figi - na obniżenie ciśnienia i zdrowe serce
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże jak i suszone, kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Mają też wszechstronne, zdrowotne ...
Dobre samopoczucie od natury
Dobre samopoczucie od natury
Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem szczęścia jest właśnie niesiony przez nią smak.
Mangostan – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mangostanu
Mangostan – prawdopodobnie najsmaczniejszy owoc świata
Mangostan to jeden z najbardziej cenionych tajskich owoców, który cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą i jest chętnie eksportowany. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma jednak nic wspólnego z dużymi owocami mango. Mangostan należy do rodziny roślin kluzjowatych, które spotkać ...
Śmietana – właściwości, skład i zastosowanie śmietany
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu oraz kaloryczności śmietany. Czy to jednak wystarczające powody, aby się jej wystrzegać?
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Pitaja – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pitai
Pitaja – owoc o smoczym pochodzeniu
Egzotyczne kraje słyną z nietypowych dla nas owoców, charakteryzujących się dziwnym kształtem, kolorem czy nawet zapachem. Jednym z nich jest właśnie pitaja, inaczej nazywany smoczym owocem lub też truskawkową gruszką. Jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także zachęca do jedzenia swoim ...
Hummus – właściwości, skład i wartości odżywcze humusu
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Stanowi ...
Czas na pieczone jabłka - przepis
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Dyniowo-orzechowe muffinki - przepis
Dyniowo-orzechowe muffinki
Dynia – królowa jesiennej, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest rośliną rzadko występującą i pomijaną w uprawie. A powinniśmy ją docenić chociażby ze względu na ...
Pasaż zakupowy