Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności |
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ... |
Mąka z orzechów ziemnych zaskakująco pełna zdrowia! |
Mąka z orzechów ziemnych nie jest typową mąką porównywalną we właściwościach i wykorzystaniu do pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Posiada ona jednak swoje unikalne zalety, coraz częściej pojawiając się w zestawieniach funkcjonalnej żywności, która wzbogacić może współczesną dietę. Dowiedz ... |
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa |
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko na tej niewielkiej europejskiej wyspie producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. ... |
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować! |
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ... |
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa |
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi. Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh? |
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła |
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od nich produkty również zaliczają się do tzw. superfoods. Jednym z nich jest masło migdałowe, ... |
Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny? |
Czarny ryż zwyczajowo nazywany jest „ryżem Cesarza” lub „zakazanym ryżem”. Mowa bowiem o pokarmie, który przez długie wieki był zarezerwowane wyłącznie dla chińskiej rodziny cesarskiej oraz arystokracji i składano je władcy jako hołd. Dziś czarny ryż dostępny jest śmiertelnikom na całym ... |
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie |
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ... |
Fasola biała – klasyka wśród strączków |
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W pierwszej kolejności polecamy białą fasolę, gdyż jest ona prawdziwym skarbem polskich gruntów. |
Mandarynki – zdrowie w miniaturze |
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Substancje zawarte w mandarynkach pomogą oczyścić ... |