Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i zdrowy element dietyOlej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i zdrowy element diety
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i bardzo zdrowy element diety, szeroko rozpowszechniony w Europie, ale także ...
Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!
Mąką grochowa uważana jest za poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy, choć ta druga wciąż w wyraźny sposób dominuje w ...
Syrop z agawy – smaczny, słodki i niekoniecznie najzdrowszy
Syrop z agawy – smaczny, słodki i niekoniecznie najzdrowszy
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym kwitnieniem są szczególnie bogate w węglowodany. Zebrane w czas wykorzystywane są powszechnie do produkcji ...
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, ...
Jeśli nie chleb, to co? Poznajcie zdrowsze zamienniki chleba!
Jeśli nie chleb, to co? Poznajcie zdrowsze zamienniki chleba!
Można by spytać, po co nam w ogóle zamienniki dla chleba, produktu bądź co bądź powszedniego. Odpowiedzi jest co najmniej kilka, mniej i bardziej racjonalnych. Najważniejsza z nich odnosi się do względów czysto zdrowotnych – wiele osób musi po prostu ograniczyć ilość glutenu lub ...
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Kulinarne triki: jak gotować kaszę jaglaną i pęczak?
Jeżeli dopiero wprowadzamy do naszej codziennej diety takie produkty, jak kasza jaglana czy (modny ostatnio) pęczak, mogą nam się zdarzać drobne, acz istotne błędy podczas gotowania. Nieodpowiednie przygotowanie kaszy wpłynie nie tylko na jej konsystencję, lecz także smak i wartości ...
Obniża poziom cholesterolu, dobrze wpływa na cerę i wzrok
Obniża poziom cholesterolu, dobrze wpływa na cerę i wzrok
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest rośliną rzadko występującą i pomijaną w uprawie. A powinniśmy ją docenić chociażby ze względu na ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z racji tego, że wybór między kefirem, maślanką i jogurtem może nieraz przyprawić o zawrót głowy, ...
Ten sok wiedzie prym pod względem zawartości witaminy C
Ten sok wiedzie prym pod względem zawartości witaminy C
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można przyrównać do intensywnej suplementacji, której efekty mają dalekosiężny wpływ na ludzkie zdrowie. Przekonaj ...
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...
Z czego zrobione jest tofu?
Z czego zrobione jest tofu?
Diety oparte w większości na produktach pochodzenia roślinnego zyskują w Polsce i w Europie coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać, że dieta wegetariańska nie powinna polegać tylko na unikaniu mięsa. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich ...