Seler warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze seleraSeler warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze selera
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za ...
Czosnek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czosnkuCzosnek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czosnku
Czosnek wpisał się w mitologię słowiańską jako narzędzie do odstraszania wampirów. Mimo nieprzyjemnego zapachu, wspaniałe ...
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie przekąski sylwestrowe
Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek ...
Czas na pieczone jabłka - przepis
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Sól cebulowa przyprawa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soli cebulowej
Sól cebulowa – niezastąpiona w wielu klasycznych daniach
Sól cebulowa należy do popularnych mieszanek przypraw, które nie mają jednak charakteru ziołowego. W daniach zastępuje popularny duet soli kuchennej i cebuli, ale rezultat smakowy jest nieco odmienny niż w przypadku zastosowania świeżego warzywa. Największą zaletą soli kuchennej jest ...
Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii
Aronia – mini owoc o wielkiej mocy
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Jak przyrządzić dynię? Przepis na danie z dynią Hokkaido
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.
Mleko owsiane – właściwości, skład i zastosowanie mleka owsianego
Mleko owsiane – najlepsze do kawy!
Mleko owsiane zostało wynalezione przez szwedzkich naukowców na Uniwersytecie w Lund. Było celną odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na alternatywy dla mleka krowiego, stanowiącego ważny element kuchni skandynawskiej, w obliczu coraz powszechniejszych problemów z tolerancją laktozy. Założona ...
Kasza gryczana - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza gryczana
Kasza gryczana – ziarenka pełne zdrowia
Starożytna medycyna chińska już od tysięcy lat upatruje w kaszy gryczanej lekarstwa na wewnętrzne zimno, biegunki oraz obfite miesiączki. Tymczasem, dla większości z nas te jasnobrązowe ziarenka są zaledwie wspomnieniem ze szkolnej stołówki, niekoniecznie w najlepszym gatunku. A szkoda, bo ...
Mąka kasztanowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa – najsmaczniejsza z mąk?
Mąka kasztanowa jest typowo włoskim specjałem gastronomicznym, choć owoce kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) są znanym i cenionym przysmakiem na różnych kontynentach. Jako produkt bezglutenowy, mąka kasztanowa należy do kategorii zdrowej żywności polecanej zwłaszcza alergikom, ale ...
Sałata rzymska warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty rzymskiej
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej podłużne główki dotarły jednak dzięki rozrostowi Imperium Rzymskiego, dlatego też w większej części ...
Pasaż zakupowy