Pięknie wygląda, kusząco pachnie, a jej właściwości są nie do przecenienia |
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ... |
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem |
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ... |
Sapodilla – owoc, który smakuje jak toffi? |
Pigwica właściwa, sączyniec właściwy, chico, sapodilla – to wszystko określenia jednego i tego samego gatunku drzewa owocowego o łacińskiej nazwie Manilkara zapota. Jego płody są cenionym specjałem kulinarnym, który warto wyszukiwać w czasie podróży po Ameryce Południowej i Azji. W polskich ... |
Botwinka odkwasza organizm i dba o naszą skórę |
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety! |
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki! |
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa! |
Wegańskie jajka, czyli czy człowiek potrafi przechytrzyć kurę? |
Weganie nie chcą żyć tylko i wyłącznie na kiełkach, nasionach oraz warzywach. Coraz więcej komercyjnych produktów zastępuje więc kuchenną klasykę – doskonałym przykładem jest zamiennik jaj kurzych w wersji roślinnej. Z czego się składa i czy faktycznie przysporzy nam więcej zdrowia? Dowiedz ... |
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków |
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy. |
Fasola edamame – ulubiony japoński przysmak do piwa |
Zdaniem dietetyków społeczeństwa na całym świecie powinny spożywać więcej warzyw strączkowych – wyjdzie to na zdrowie nam i planecie Ziemi. Fasola edamame to kolejny pomysł na wzbogacenie niekoniecznie wegańskiej diety. Jest smaczna i zdrowa, a na dodatek wspaniale prezentuje się na talerzu ... |
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść |
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby ... |
To mleko jest idealne dla wegan i alergików |
Mleko z komosy ryżowej to stosunkowo rzadko spotykana alternatywa dla roślinnych mlek pozbawionych białka zwierzęcego oraz laktozy. Zdaniem analityków jego popularność będzie jednak rosła wraz z ogólnym zainteresowaniem zdrową żywnością i dietami na świecie; a także pod wpływem wzrostu ... |