Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów |
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ... |
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety? |
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ... |
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez |
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ... |
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki! |
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa! |
Przepis na orzeźwiający kwas chlebowy domowej roboty |
Zakwas chlebowy to popularny w Europie Wschodniej napój wytwarzany w procesie fermentacji chleba. Mogłoby się wydawać, że wywodzi się on ze średniowiecznego Księstwa Kijowskiego, jednak jego korzenie sięgają jeszcze dalej. Napój ten znano już w starożytnym Egipcie! Z względu na sporą ... |
Ostry japoński przysmak, który przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm |
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten niezwykle ostry dodatek to jedno z najdroższych i najostrzejszych warzyw świata. Posiada nie tylko ... |
To szlachetne, zapomniane zboże wzmacnia odporność i łagodzi stres |
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ... |
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem |
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ... |
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane |
Brokuły to samo zdrowie! Naukowcy i dietetycy od dawna przekonują, że dieta bogata w brokuły chroni przed rakiem. Jest jednak jedno „ale”. To zielone warzywo, rzeczywiście stanowi doskonałą broń w walce chorobami nowotworowymi, ale tylko odpowiednio ugotowane. |
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi! |
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ... |