Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepyKalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej ...
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostkiBorowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. ...
Brzoskwinie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brzoskwiń
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym ...
Koperek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze koperku
Koperek – aromatyczny lek na problemy gastryczne
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ...
Śliwki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze śliwek
Śliwki – fioletowe królowe
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, a  z mirabelek najlepszy jest kompot. Śliwka to doskonały owoc na przetwory. Nasze babcie ...
Morele owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze moreli
Morele - na nerki, tętnice i dobre trawienie
Morele są bardzo smaczne, ale i zdrowe. Ten słodziutki, letni przysmak poza walorami smakowymi posiada bardzo dużą ilość substancji odżywczych, niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Jedna szklanka soku z moreli w pełni zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C! Morele ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Karob warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karobu
Karob – sposób na zdrowe słodkości
Słyszeliście o chlebie świętojańskim? Karob jest mączką produkowaną z tego warzywa. Tak, warzywa. Chleb świętojański to popularne określenie na strąki zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych. Skomplikowane? Może wyda się prostsze, jeśli od razu podamy najważniejszy fakt – karob to ...
Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Wegetariańskie danie jednogarnkowe, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie jednogarnkowe, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, ...
Kapusta czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty czerwonej
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ...
Sos mirin – właściwości, skład i zastosowanie sosu mirin
Mirin – japoński sos ryżowy
Mirin jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni japońskiej. Tak naprawdę jest bliskim krewnym sake, czyli ryżowego wina, ale zawiera znacznie mniej alkoholu, a za to wyraźnie więcej cukru. Uważa się, że głównym celem wykorzystania mirin w tradycyjnych recepturach była neutralizacja ...
Pasaż zakupowy