Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwiMarchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być ...
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawekTruskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. ...
Tiramisu – właściwości i skład. Przepis na tiramisu
Tiramisu – słodka chwila zapomnienia
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż delikatna, kremowa i lekka konsystencja wręcz rozpływa się w ustach. Chociaż jest deserem o wysokiej kaloryczności, to zajadając się nim ...
Sos teriyaki – właściwości, skład i zastosowanie sosu teriyaki
Sos teriyaki – ciekawy pomysł na podawanie mięsa, ryb i warzyw
Teriyaki to tak naprawdę coś więcej niż sos - kuchnia międzynarodowa ma jednak skłonność do upraszczania egzotycznych smakołyków. W japońskiej tradycji gastronomicznej tymczasem to sposób przygotowywania dań, przede wszystkim mięsnych, który wiąże się z jednoczesnym otrzymaniem gęstego, ...
Fasola czerwona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czerwonej
Fasola czerwona – doskonała alternatywa dla mięsa
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o różnym zabarwieniu, w tym nawet nakrapiane. Klasyczną czerwoną fasolę należy jednak odróżnić od ...
Nugat – właściwości, skład i wykorzystanie nugatu
Nugat – przysmak warty grzechu
Nugat jest poniekąd krewnym marcepanu, choć oba słodycze wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Podstawą obu, w klasycznym wydaniu, są jednak te same składniki: cukier i migdały; oba też cieszą się długowieczną popularnością niemal na całym świecie. Do rodziny nugatów zalicza się dziś jednak ...
Chinkali – właściwości i skład. Przepis na chinkali
Chinkali – soczyste sakiewki z Gruzji
Kuchnia gruzińska nie ma sobie równych. Obok chaczapuri, na tamtejszych stołach królują soczyste pierożki chinkali. To jedno z najbardziej charakterystycznych, najsmaczniejszych, najpopularniejszych i najtańszych dań, którym bez końca można zajadać się w Gruzji. To sakiewki z ciasta ...
Maślanka – właściwości, skład i zastosowanie maślanki
Maślanka – poprawia trawienie i odporność
Czym maślanka różni się od kefiru i zsiadłego mleka? Wielu ludzi traktuje te produkty zamiennie, ale w rzeczywistości każdy z nich ma swój unikalny smak i właściwości odżywcze. Najłatwiej rozpoznać jest kefir, do produkcji którego oprócz mleka wykorzystuje się specyficzne szczepy bakterii, ...
Anchois – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie anchois
Anchois – mała rybka o wielkich właściwościach
Ryby królują na europejskich stołach. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Jedną z nich jest anchois - malutka sardela europejska, która nie tylko znakomicie podkręca i wyostrza smak potraw, a przy tym korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym zatem są te ...
Tempura – właściwości, skład i rodzaje tempury
Tempura – ciekawy sposób na warzywa i owoce morze
Tempura to tradycyjne japońskie danie, którego geneza paradoksalnie sięga Portugalii. Izolowane od świata wyspy Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI w. przeżyły bowiem najazd europejskich katolików i zetknęły się po raz pierwszy z ideą postu. Aby dostosować się do zakazu spożywania mięsa wymyślono ...
Falafel – właściwości, skład i wykorzystanie falafela
Falafel – wegański przysmak z Bliskiego Wschodu
Falafel, znany od pokoleń w kuchni Bliskiego Wschodu, staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Tradycyjnie w skład falafela wchodzi ciecierzyca. Ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, falafelem bardzo chętnie zajadają się weganie oraz wegetarianie. Jeśli nie jadłeś ...
Sos Sriracha – właściwości, skład i zastosowanie sosu Sriracha
Sos Sriracha – gratka dla miłośników chili
Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na Ziemi! Jak to możliwe, skoro prawdopodobnie nawet o nim nie słyszałeś? Fascynacja ognistym smakiem rozpowszechniona jest bardzo szeroko przede wszystkim w Azji, kontynencie wielu kultur i narodowości, które ...
Pasaż zakupowy