Dla naszych kości jest lepszy niż mleko! Co jeszcze wiemy o jarmużu? |
Jarmuż jest rośliną, która zrobiła niesamowitą karierę w XXI wieku. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a słynne smoothie jarmużowe możemy zamówić w każdej kawiarni promującej zdrowy tryb życia. Popularność tego warzywa wynika z tego, że dla naszych kości jest ... |
Jak uprawiać mini kiwi? |
W rankingu najbardziej unikalnych owoców do przydomowej uprawy od kilku lat pojawia się mini kiwi. Jest to faktycznie kuzynka słynnych nowozelandzkich kiwi, o tyle ciekawa, że radząca sobie w strefie klimatu umiarkowanego. Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można więc i w Polsce ... |
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu |
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ... |
Słodycz, która pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów |
Egzotyczny ananas kojarzy się z błękitnym niebem, piaszczystą plaża i lazurową wodą. Do niedawna tylko niektórzy mogli posmakować świeżego owocu ananasa. Większość z nas kojarzy ananasa z super słodkim smakiem... syropu z puszki. Obecnie, świeżego ananasa można kupić nawet w małych ... |
Ma swoje miejsce na liście UNESCO oraz… własne muzeum! |
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną przystawką, którą możemy zignorować lub równie dobrze spałaszować bez zastanowienia w przypływie ... |
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię |
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ... |
Pomarańczowa dawka zdrowia i urody. Na co pomaga sok z rokitnika? |
Rokitnik to niezwykła roślina o równie niezwykłych właściwościach, a jej owoce zaliczane są do grona superfoods. Można z niej wytwarzać wiele cennych surowców zdrowotnych i upiększających. Jednym z nich jest niezwykle zdrowy sok z rokitnika, który posiada wiele cennych substancji odżywczych ... |
Czy warto pić cydr jabłkowy? |
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. ... |
Tę kawę można pić bez ograniczeń. Nie zawiera kofeiny, a dodaje energii |
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także ... |
Na intelekt, serce i urodę. Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? |
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ... |