Te zielone liście obniżają ciśnienie, wzmacniają kości i dodają blasku skórzeTe zielone liście obniżają ciśnienie, wzmacniają kości i dodają blasku skórze
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku ...
Łodyga do kuchni, korzeń do domowej apteczkiŁodyga do kuchni, korzeń do domowej apteczki
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. ...
Pięknie wygląda, kusząco pachnie, a jej właściwości są nie do przecenienia
Pięknie wygląda, kusząco pachnie, a jej właściwości są nie do przecenienia
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ...
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ...
Sapodilla – owoc, który smakuje jak toffi?
Sapodilla – owoc, który smakuje jak toffi?
Pigwica właściwa, sączyniec właściwy, chico, sapodilla – to wszystko określenia jednego i tego samego gatunku drzewa owocowego o łacińskiej nazwie Manilkara zapota. Jego płody są cenionym specjałem kulinarnym, który warto wyszukiwać w czasie podróży po Ameryce Południowej i Azji. W polskich ...
Botwinka odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Botwinka odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Oferują zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa!
Wegańskie jajka, czyli czy człowiek potrafi przechytrzyć kurę?
Wegańskie jajka, czyli czy człowiek potrafi przechytrzyć kurę?
Weganie nie chcą żyć tylko i wyłącznie na kiełkach, nasionach oraz warzywach. Coraz więcej komercyjnych produktów zastępuje więc kuchenną klasykę – doskonałym przykładem jest zamiennik jaj kurzych w wersji roślinnej. Z czego się składa i czy faktycznie przysporzy nam więcej zdrowia? Dowiedz ...
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.
Fasola edamame – ulubiony japoński przysmak do piwa
Fasola edamame – ulubiony japoński przysmak do piwa
Zdaniem dietetyków społeczeństwa na całym świecie powinny spożywać więcej warzyw strączkowych – wyjdzie to na zdrowie nam i planecie Ziemi. Fasola edamame to kolejny pomysł na wzbogacenie niekoniecznie wegańskiej diety. Jest smaczna i zdrowa, a na dodatek wspaniale prezentuje się na talerzu ...
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby ...
To mleko jest idealne dla wegan i alergików
To mleko jest idealne dla wegan i alergików
Mleko z komosy ryżowej to stosunkowo rzadko spotykana alternatywa dla roślinnych mlek pozbawionych białka zwierzęcego oraz laktozy. Zdaniem analityków jego popularność będzie jednak rosła wraz z ogólnym zainteresowaniem zdrową żywnością i dietami na świecie; a także pod wpływem wzrostu ...