Ser żółty - rodzaje, skład i wartości odżywczeSer żółty - rodzaje, skład i wartości odżywcze
Żółty ser wcale nie musi być żółty! Przyjęta u nas nazwa ma trafniejszy odpowiednik w języku angielskim: twardy ser. Wbrew ...
Rodzynki – jedz je codziennie i ciesz się doskonałym zdrowiem!Rodzynki – jedz je codziennie i ciesz się doskonałym zdrowiem!
W antycznym Rzymie za dwa słoiki rodzynek można było kupić niewolnika! Te słodkie suszone owoce cieszą się popularnością już od ...
Kalafior warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalafiora
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Biała rzodkiew - właściwości, witaminy i wartości odżywcze białej rzodkwi
Biała rzodkiew – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł zatem najwyższy czas, aby docenić rzodkiew białą!
Cukinia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii
Wszechstronna cukinia – smaczna i zdrowa
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z racji jej bogatych zalet dietetycznych i wszechstronnego zastosowania w kuchni.
Curry przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie curry
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w naszych supermarketach pod nazwą „curry” to  wielkie marketingowe nadużycie. Czym jest więc ...
Wiśnie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze wiśni
Wiśnie - odchudzają i chronią serce!
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji odżywczych. Wiśnie regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają ...
Porzeczki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze porzeczek
Porzeczka - reguluje poziom cukru we krwi i zbija cholesterol
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One również są zasobne w wiele witamin, minerałów oraz leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości. Do tego ...
Ketchup przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i rodzaje ketchupu
Czy ketchup jest zdrowy?
Statystycznie Polacy spożywają ok. 1 kg ketchupu rocznie, aż 80% z nas ma opakowanie tego produktu w swojej lodówce, a co trzeci Polak nie wyobraża sobie przynajmniej jednego posiłku dziennie bez dodatku ketchupu. To popularny dodatek do pizzy, zapiekanek, kanapek i wielu dań obiadowych. ...
Musztarda przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i rodzaje musztardy
Musztarda – uniwersalna i zdrowa przyprawa
Gorczyca i ocet – prosta kombinacja, a daje takie możliwości kulinarne. Bo właśnie na bazie mieszanki tych dwóch składników powstaje jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie – musztarda. Musztarda znana była już w starożytności, kiedy to gościła na greckich i rzymskich stołach. ...
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Latem, zwłaszcza w czasie upałów, zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Napoje, owoce i lekkie posiłki pojawiają się w codziennej diecie częściej niż wysokokaloryczne potrawy czy słodycze. Co należy pić, aby jak najlepiej nawodnić organizm w czasie lata?
Trawa cytrynowa (cytronela) – właściwości, działanie i zastosowanie trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa – coś więcej niż orientalna przyprawa
Większość z nas zna trawę cytrynową z przepisów na dania i napoje kuchni azjatyckiej. Roślina ta w wielu z nich pojawia się jako nieodzowny dodatek, nadający potrawom orzeźwiające, cytrusowe wykończenie. Cytronela to jednak coś więcej niż tylko kolejna orientalna przyprawa.
Pasaż zakupowy