Pilaw – właściwości, skład i rodzaje pilawPilaw – właściwości, skład i rodzaje pilaw
W Europie pilaw zdecydowanie ustępuje w popularności włoskiemu rizotto. Jeśli jednak rozejrzeć się po świecie, okazuje się, że ...
Miechunka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze miechunkiMiechunka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze miechunki
W elegantszych restauracjach bywają ozdobnym dodatkiem do dań, który wciąż budzi konsternację wśród klientów. Wielu pozostawia ...
Ser manchego – właściwości, skład i zastosowanie sera manchego
Ser manchego – hiszpański smakołyk z La Manchy
Z czym najbardziej kojarzy się hiszpański region Kastylia La Mancha? Chyba każdy zna słynną powieść Cervantesa o dzielnym, ale z wybujałą wyobraźnią rycerzu Don Kichocie. To właśnie tam szlachcić ten walczył z wyimaginowanymi wiatrakami. Jednak z La Manchy pochodzi także inny hiszpański ...
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, skład i zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie z lasu
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek ten jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły.  Współcześnie roślina ta ceniona jest za niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.
Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ma swój własny, wyjątkowy przepis na ten przysmak. Mieszkańcy Genui, ojczyzny sosu pesto, tak bardzo uwielbiają swój sos, że co dwa lata organizują w swoim ...
Sos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remoulade
Sos remoulade ‒ pomysł na urozmaicenie przyjęć
Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach świata, w nieco innych wariantach. Wspólną ich cechą jest majonezowa baza; wyróżnikami są dodatki smakowe, które decydują zwykle o barwie i konsystencji. Serwowany na ...
Papryka jalapeño warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki jalapeño
Jalapeño - papryka, która działa cuda
Na świecie istnieje wiele odmian papryczek, jednak nie wszystkie mogą poszczycić się takimi właściwościami jak jalapeño. Z całą pewnością wzbudza ona wiele kontrowersji - jedni jej nienawidzą, zaś inni wręcz ubóstwiają. Jedno jest pewne – skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. ...
Lazania – właściwości, skład i rodzaje lazanii
Lazania – włoski sposób na sycący obiad
Lazania to danie o włoskim rodowodzie, które na stałe zagościło również w kuchni polskiej. Przyrządzana z płatów makaronu zwanego także lazanią przekładanego warstwą mięsa oraz sosu i dodatku warzyw jest świetnym pomysłem na sycący obiad lub kolację. W tradycyjnej lazanii znajduje się duża ...
Ratatouille – właściwości, skład i wykorzystanie ratatouille
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne francuskie danie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale także stosunkowo łatwe w przyrządzeniu – tak ...
Kasza kukurydziana (polenta) – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana – międzynarodowa kasza dla każdego
Przetwory z kukurydzy i sama kukurydza sprawdzają się ostatnio w diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Chętnie sięgają po nie alergicy oraz rodzice małych dzieci. Wśród produktów powstających z kukurydzy, na szczególną uwagę zasługuje kasza kukurydziana. W Europie popularna jest przede wszystkim na ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jednak należy pamiętać, że mleko sojowe mimo swoich zalet, ...
Sos beszamelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu beszamelowego
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy jest tym dla kuchni francuskiej, czym sos pomidorowy dla Włochów. Nazwany przez Francuzów „Matką wszystkich sosów” stał się bazą dla dziesiątek przepisów, które dziś stanowią klasykę gastronomii w całej Europie. Co ciekawe, jest to wynalazek stosunkowo nowy, sięgający ...
Pasaż zakupowy