Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasuBorowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. ...
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w ...
Dynia – boskie warzywo
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zioła i przyprawy nie tylko nadają  smaku i aromatu naszym potrawom, ale także mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest trybula, która nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Jest łatwa w uprawie i powszechnie występuje, ale nadal jej nie doceniamy. Trybula ...
Sok z kapusty kiszonej  - pomaga czy szkodzi?
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na odtruwanie organizmu z toksyn za pomocą napojów wyciskanych z warzyw i owoców, sok z kiszonej ...
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane zyskały sobie największą sławę i popularność pośród wszystkich rodzajów otrąb. W uproszczeniu można powiedzieć, że zawierają wszystko, co w ziarnie owsa najlepsze i jeszcze odznaczają się bardzo przyjemnym, orzechowym smakiem. I choć, owszem, otrębów owsianych nie powinno się ...
Mini owoc o wielkiej mocy. Dldaczego warto jeść aronię?
Mini owoc o wielkiej mocy. Dldaczego warto jeść aronię?
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa ...
Zdrowszy niż czerwone wino! Jakie jeszcze właściwości ma sok z wiśni?
Zdrowszy niż czerwone wino! Jakie jeszcze właściwości ma sok z wiśni?
Sok z wiśni pojawia się w sprzedaży częściej jako zdrowy suplement diety niż popularny napój. Wynika to z faktu, że owoce drzewa Prunus cerasus od wieków słyną z licznych korzyści zdrowotnych, obejmujących zarówno ogólną poprawę samopoczucia, jak i przeciwdziałanie stanom zapalnym. Czy po ...
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Na przeziębienie, grypę i piękną cerę. Na co jeszcze pomaga pigwa?
Na przeziębienie, grypę i piękną cerę. Na co jeszcze pomaga pigwa?
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze. Poznaj je i dowiedz się, jakie przetwory z pigwy są najsmaczniejsze.
Pasaż zakupowy