Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię |
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ... |
Pomarańczowa dawka zdrowia i urody. Na co pomaga sok z rokitnika? |
Rokitnik to niezwykła roślina o równie niezwykłych właściwościach, a jej owoce zaliczane są do grona superfoods. Można z niej wytwarzać wiele cennych surowców zdrowotnych i upiększających. Jednym z nich jest niezwykle zdrowy sok z rokitnika, który posiada wiele cennych substancji odżywczych ... |
Czy warto pić cydr jabłkowy? |
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. ... |
Tę kawę można pić bez ograniczeń. Nie zawiera kofeiny, a dodaje energii |
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także ... |
Na intelekt, serce i urodę. Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? |
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ... |
Wzmacnia serce i okiełzna rozstrojone nerwy |
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ... |
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką |
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomagają regenerację organizmu. Są powszechne i tanie, jedzmy ... |
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem? |
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane jako świeży przysmak i spektakularna dekoracja do tortów i deserów, ale rzadko służą do produkcji przetworów. ... |
Jarzębina pomaga, gdy szwankuje układ trawienny |
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien się z nią zapoznać każdy, kto na co dzień narzeka na niedomagania układu trawiennego. ... |
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw |
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie goszczące na naszych stołach od wieków. Bez kapusty nawet Święta Bożego Narodzenia nie ... |