Jak wykorzystać kasztany w kuchni? Jak wykorzystać kasztany w kuchni?
Kasztany jadalne nie są wbrew powszechnej opinii po prostu jadalną wersją znanych nam dobrze symboli jesieni. Mowa bowiem o ...
Wzmacnia serce i okiełzna rozstrojone nerwyWzmacnia serce i okiełzna rozstrojone nerwy
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić ...
10 pomysłów na dania z łososia
10 pomysłów na dania z łososia
Łosoś gości dziś w polskich supermarketach na porządku dziennym. Można dyskutować czy słusznie wybieramy go ponad krajowe pstrągi, dorsze i halibuty, ale z ogromną popularnością trudno jest walczyć. A nie da się ukryć, że jest to ryba bardzo smaczna, łatwa do oczyszczenia z ości i wyjątkowo zdrowa. ...
Sok z aronii – wyjątkowy składnik domowej apteczki
Sok z aronii – wyjątkowy składnik domowej apteczki
Sok z aronii od lat już cieszy się renomą specyfiku, który pije się przede wszystkim dla zdrowia, podobnie jak sok z czarnego bzu czy rokitnika. Trudno się dziwić, że ciemny napój spotykać można przede wszystkim na półkach ze zdrową żywnością, zwykle ozdobiony symbolami atestów dotyczących ...
Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby
Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby
Berberys jest krzewem, który znamy z parków i przydomowych ogrodów. Chętnie sadzimy go w naszym klimacie, gdyż jego liście wraz z nadejściem jesieni przebarwiają się na piękny, ciemno bordowy kolor. Berberys, oprócz walorów estetycznych, ma także liczne właściwości zdrowotne znane od ...
10 pomysłów na dania z ogórków
10 pomysłów na dania z ogórków
Ogórek jest jednym ze skromniejszych i pozornie mało uniwersalnych warzyw. Można go po prostu schrupać lub zetrzeć do mizerii. W sezonie, gdy szklarnie są pełne zielonych owoców, warto jednak wykorzystać je i na inne sposoby, a zwłaszcza utrwalić na zimę. Sprawdź jakiem jeszcze dania z ...
Dynia – boskie warzywo
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Jak uprawiać mini kiwi?
Jak uprawiać mini kiwi?
W rankingu najbardziej unikalnych owoców do przydomowej uprawy od kilku lat pojawia się mini kiwi. Jest to faktycznie kuzynka słynnych nowozelandzkich kiwi, o tyle ciekawa, że radząca sobie w strefie klimatu umiarkowanego. Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości można więc i w Polsce ...
Zupa cebulowa – najtańszy sposób na wirusy i infekcje
Zupa cebulowa – najtańszy sposób na wirusy i infekcje
Zupa cebulowa to rarytas kuchni francuskiej. Jednak coraz częściej gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej jesteśmy podatni na różne infekcje. Zupa cebulowa ma nie tylko oryginalny i ciekawy smak, jest lekka i niskokaloryczna, ale przede ...
Tę kawę można pić bez ograniczeń. Nie zawiera kofeiny, a dodaje energii
Tę kawę można pić bez ograniczeń. Nie zawiera kofeiny, a dodaje energii
Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także ...
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Aronia ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o uprawę tego owocu. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane jako świeży przysmak i spektakularna dekoracja do tortów i deserów, ale rzadko służą do produkcji przetworów. ...