Rzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchyRzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchy
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, ...
Jajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczychJajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczych
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że ...
Gryka – bezglutenowa strażniczka naszego zdrowia
Gryka – bezglutenowa strażniczka naszego zdrowia
Na fali popularności egzotycznych zbóż, takich jak amarantus i quiona, wzrosło zainteresowanie także gryką zwyczajną. Powoli powszechna staje się świadomość jej prozdrowotnych wartości. Wszystko za sprawą badań, które wykazały, że roślina ta zawiera wiele związków bioaktywnych i substancji ...
Zakwas chlebowy -  sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy - sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z pieczywem z zakwasem chlebowym wiążą nadzieje osoby cierpiące na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że ...
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i ...
Romanesco – logarytm zdrowia
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. Na uwagę zasługuje nie tylko intrygująca geometria tej rośliny, lecz także szereg prozdrowotnych ...
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł zatem najwyższy czas, aby docenić rzodkiew białą!
Chleb razowy – najzdrowsza wersja chleba
Chleb razowy – najzdrowsza wersja chleba
Chleb to w naszej kulturze jeden z podstawowych składników diety. Jeśli jesteśmy wielbicielami chleba i nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania czy kolacji, warto przestawić się na jego zdrowszą wersję. Jedną z nich jest chleb razowy, który jest nie tylko idealny dla osób dbających o ...
Wafle ryżowe – czy faktycznie takie zdrowe?
Wafle ryżowe – czy faktycznie takie zdrowe?
Wafle ryżowe to popularna przekąska, która reklamowana jest jako zdrowy produkt zawierający składniki odżywcze i węglowodany złożone. Są podstawowym elementem osób będących na diecie – zastępują pieczywo, są łatwo dostępne i można nimi zaspokoić głód między posiłkami. Czy faktycznie jednak ...
Kasza kukurydziana – międzynarodowa kasza dla każdego
Kasza kukurydziana – międzynarodowa kasza dla każdego
Przetwory z kukurydzy i sama kukurydza sprawdzają się ostatnio w diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Chętnie sięgają po nie alergicy oraz rodzice małych dzieci. Wśród produktów powstających z kukurydzy, na szczególną uwagę zasługuje kasza kukurydziana. W Europie popularna jest przede wszystkim na ...
Kiełki soczewicy – jak przygotować i z czym podawać?
Kiełki soczewicy – jak przygotować i z czym podawać?
Kiełki soczewicy wydają się być zdrowsze niż sama soczewica, a nie jest to bynajmniej błahe porównanie. Nasiona bobowatej rośliny Lens culinaris uważane są wszak za jedno z najbardziej wartościowych, niemięsnych źródeł białka i produkowane są w ilości ponad 6 milionów ton rocznie! Kiełkami ...
Pasaż zakupowy