Kiełki słonecznika wspomogą siły obronne organizmu!Kiełki słonecznika wspomogą siły obronne organizmu!
Kiełki słonecznika są wyjątkowe pod wieloma względami. Po pierwsze, pochodzą z nasion kwiatu, nie zaś z warzywa, jak większość ...
Mleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergikówMleko z komosy ryżowej idealne dla wegan i alergików
Mleko z komosy ryżowej to stosunkowo rzadko spotykana alternatywa dla roślinnych mlek pozbawionych białka zwierzęcego oraz ...
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając chrzan ...
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. francuski doktor i badacz, J.C. Truffier, opublikował zaskakujący artykuł dokumentujący proces ...
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś więcej, niż tylko dekorację świątecznych kanapek. Dlaczego? Bo jest rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, ...
Sok z kapusty kiszonej  - pomaga czy szkodzi?
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na odtruwanie organizmu z toksyn za pomocą napojów wyciskanych z warzyw i owoców, sok z kiszonej ...
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ascalonicum) nawiązuje do faktu, że szalotka z botanicznego puntu widzenia należy do rodzaju ...
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza się w dietach redukcyjnych oraz mających na celu oczyszczenie organizmu. Kryje w sobie również ...
Smoothie – lepsza alternatywa dla soku?
Smoothie – lepsza alternatywa dla soku?
Smoothie to modne określenie oznaczające ni mniej, więcej tylko polski koktajl. Jego bazą są przede wszystkim owoce i warzywa, z dodatkiem produktów nabiałowych, mlek roślinnych, a także substancji słodzących. Sama nazwa pochodzi od angielskiego słowa „smooth”, czyli gładki, i odnosi się do ...
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ...
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ...
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung, inaczej fasola złota (Vigna radiata), w świetle współczesnej nauki nie jest już uważana za gatunek należący do rodzaju fasoli, ale bobowatych. Przetasowania w taksonomii dokonano co prawda jeszcze w latach 70-tych ubiegłego stulecia, ale zwyczajowo o zielonych ziarenkach wciąż ...
Pasaż zakupowy