Pandan wonny, czyli atrakcyjnie zielona przyprawa o leczniczych właściwościachPandan wonny, czyli atrakcyjnie zielona przyprawa o leczniczych właściwościach
Pandan wonny (Pandanus odorifier), zwany również pochutnikiem, to niezwykła azjatycka roślina spotykana najczęściej wzdłuż ...
Cykoria zamiast filiżanki kawyCykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących ...
Mąka z miłki abisyńskiej urozmaici zdrowe wypieki
Mąka z miłki abisyńskiej urozmaici zdrowe wypieki
Mąka z miłki abisyńskiej jest jedną z atrakcyjniejszych propozycji na półce mąk bezglutenowych. Znana głównie jako produkt skierowany do alergików, stanowi jednak także surowiec do tradycyjnych wypieków, popularny zwłaszcza w krajach afrykańskich. Szacuje się na przykład, że w Etiopii sam ...
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ...
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane jako świeży przysmak i spektakularna dekoracja do tortów i deserów, ale rzadko służą do produkcji przetworów. ...
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z koncentracją, sennością oraz bólem stawów. Takie samopoczucie sprawia, że zamiast cieszyć się z wiosny, ...
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ceni się w Azji nie tyle ze względu na smak – są go wszak prawie pozbawione – ale unikalną galaretowatą konsystencję przyrównywaną często do wodorostów. Brzmi mało ...
Sok z granatu – panaceum do kuchni i domowej apteczki!
Sok z granatu – panaceum do kuchni i domowej apteczki!
Sok z granatu najprawdopodobniej towarzyszy ludzkości już od tysięcy lat i paradoksalnie jest dzisiaj mniej znany i popularny niż dawniej. Współcześnie znamy go przede wszystkim pod postacią grenadyny – słodkiego syropu wykorzystywanego do przygotowania koktajli. W świetle współczesnych ...
Mąka z komosy ryżowej – czemu warto dodawać ją do wszystkich wypieków?
Mąka z komosy ryżowej – czemu warto dodawać ją do wszystkich wypieków?
Mąka z komosy ryżowej nie jest produktem często widywanym na sklepowych półkach. Zdaniem ekspertów przemysłu spożywczego ma jednak niezwykły potencjał jako żywność funkcjonalna polepszająca walory zdrowotne codziennej diety współczesnego człowieka. Z mąki z komosy ryżowej da się przyrządzić ...
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Malina to owoc, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest aromatyczny, smaczny, odświeżający, a do tego bardzo zdrowy. Poza tym kojarzy się ze słonecznym latem i wakacjami. By zatrzymać smak tego owocu na dłużej, możemy zrobić z niego syrop malinowy. Taki owocowy zamiennik ...
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Makaron z płaskurki należy do popularnych ostatnio produktów spożywczych powstałych na bazie prastarych zbóż, nie poddawanych przez człowieka żadnym modyfikacjom. Ich naturalność, autentyczność i tradycyjność są szczególnie cenione w epoce masowej produkcji i powszechnego zaniżania jakości ...
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z czarnego bzu pozwolił opanować epidemię grypy, która wybuchła w 1995 r. w Panamie. Drobne fioletowo-czarne owoce cieszą się jednak leczniczą renomą od długich wieków, a ponieważ nie powinny być spożywane na surowo, sok z czarnego bzu jest już od pokoleń stałym bywalcem spiżarni w ...
Pasaż zakupowy