Przepis na masło orzechowo-sezamowe |
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę. |
Wegetariańskie danie, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym |
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, ... |
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów |
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ... |
Co zamiast klasycznego chleba? Zdrowe alternatywy dla pieczywa |
Można by spytać, po co nam w ogóle zamienniki dla chleba, produktu bądź co bądź powszedniego. Odpowiedzi jest co najmniej kilka, mniej i bardziej racjonalnych. Najważniejsza z nich odnosi się do względów czysto zdrowotnych – wiele osób musi po prostu ograniczyć ilość glutenu lub ... |
Zakwas chlebowy - sposób na domowe pieczywo |
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z pieczywem z zakwasem chlebowym wiążą nadzieje osoby cierpiące na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że ... |
Topinambur - ukryta w bulwie moc |
W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują naukowo udowodnione prozdrowotne działanie. Są ważnym elementem diety cukrzyków, anemików, ... |
Sok ze szpinaku, czyli zielony eliksir młodości i witalności |
Sok ze szpinaku stał się swego rodzaju symbolem współczesnej mody na zdrowe, ekologiczne i wolne od toksyn życie. W filmach, klubach fitness, barach wegetariańskich, a nawet kawiarniach postrzegany bywa wręcz jako atrybut odpowiedzialnego człowieka XXI w.: biegającego przed pracą, ... |
Syrop z agawy – smaczny, słodki i niekoniecznie najzdrowszy |
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym kwitnieniem są szczególnie bogate w węglowodany. Zebrane w czas wykorzystywane są powszechnie do produkcji ... |
Mąka migdałowa – najzdrowsza z mąk bezglutenowych |
Mąka migdałowa należy do grona popularnych bezglutenowych produktów podbijających ostatnio półki ze zdrową żywnością. Zainteresowanie nią jest blisko związane z modą na diety „paleo” oraz „keto” – systemy odżywiania odżegnujące się od przewagi węglowodanów w jadłospisie. Ale nie zapominajmy, ... |
Kiełki – kondensacja cennych składników odżywczych? |
Już ponad 5 tysięcy lat temu starożytni Chińscy znachorzy zalecali swym pacjentom spożywanie kiełków jako lek na szereg dolegliwości oraz formę ogólnej prewencji. Także inne dawne społeczeństwa, od Azji po Amerykę Północną, chętnie żywiły się kiełkami będącymi łatwiejszą do spożycia formą ... |
Zdrowa woda na co dzień - tak, jeśli nie wybierzesz tej w plastikowej butelce |
Jesteśmy tym, co jemy i tym, co pijemy. Coraz częściej zwracamy uwagę na opisy na etykietach, na to czy żywność jest bio i czy nie zawiera konserwantów. Jednocześnie, walczymy z czasem, by spowolnić wpływ człowieka na zmiany klimatu. Jest dla nas ważne, by żywność pochodziła z upraw oraz ... |