Młoda kapusta na 3 sposobyMłoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! ...
Szczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorkuSzczypiorek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczypiorku
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w niej beta-karotenu sprawia, że (chyba) ...
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ...
Tiramisu – właściwości i skład. Przepis na tiramisu
Tiramisu – słodka chwila zapomnienia
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych deserów. Ten włoski przysmak robi furorę na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż delikatna, kremowa i lekka konsystencja wręcz rozpływa się w ustach. Chociaż jest deserem o wysokiej kaloryczności, to zajadając się nim ...
Sos teriyaki – właściwości, skład i zastosowanie sosu teriyaki
Sos teriyaki – ciekawy pomysł na podawanie mięsa, ryb i warzyw
Teriyaki to tak naprawdę coś więcej niż sos - kuchnia międzynarodowa ma jednak skłonność do upraszczania egzotycznych smakołyków. W japońskiej tradycji gastronomicznej tymczasem to sposób przygotowywania dań, przede wszystkim mięsnych, który wiąże się z jednoczesnym otrzymaniem gęstego, ...
Fasola czerwona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czerwonej
Fasola czerwona – doskonała alternatywa dla mięsa
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o różnym zabarwieniu, w tym nawet nakrapiane. Klasyczną czerwoną fasolę należy jednak odróżnić od ...
Nugat – właściwości, skład i wykorzystanie nugatu
Nugat – przysmak warty grzechu
Nugat jest poniekąd krewnym marcepanu, choć oba słodycze wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Podstawą obu, w klasycznym wydaniu, są jednak te same składniki: cukier i migdały; oba też cieszą się długowieczną popularnością niemal na całym świecie. Do rodziny nugatów zalicza się dziś jednak ...
Chinkali – właściwości i skład. Przepis na chinkali
Chinkali – soczyste sakiewki z Gruzji
Kuchnia gruzińska nie ma sobie równych. Obok chaczapuri, na tamtejszych stołach królują soczyste pierożki chinkali. To jedno z najbardziej charakterystycznych, najsmaczniejszych, najpopularniejszych i najtańszych dań, którym bez końca można zajadać się w Gruzji. To sakiewki z ciasta ...
Maślanka – właściwości, skład i zastosowanie maślanki
Maślanka – poprawia trawienie i odporność
Czym maślanka różni się od kefiru i zsiadłego mleka? Wielu ludzi traktuje te produkty zamiennie, ale w rzeczywistości każdy z nich ma swój unikalny smak i właściwości odżywcze. Najłatwiej rozpoznać jest kefir, do produkcji którego oprócz mleka wykorzystuje się specyficzne szczepy bakterii, ...
Anchois – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie anchois
Anchois – mała rybka o wielkich właściwościach
Ryby królują na europejskich stołach. Nic dziwnego, bo są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Jedną z nich jest anchois - malutka sardela europejska, która nie tylko znakomicie podkręca i wyostrza smak potraw, a przy tym korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym zatem są te ...
Tempura – właściwości, skład i rodzaje tempury
Tempura – ciekawy sposób na warzywa i owoce morze
Tempura to tradycyjne japońskie danie, którego geneza paradoksalnie sięga Portugalii. Izolowane od świata wyspy Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI w. przeżyły bowiem najazd europejskich katolików i zetknęły się po raz pierwszy z ideą postu. Aby dostosować się do zakazu spożywania mięsa wymyślono ...
Pasaż zakupowy