Śliwki – fioletowe królowe |
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, a z mirabelek najlepszy jest kompot. Śliwka to doskonały owoc na przetwory. Nasze babcie ... |
Co takiego kryje się w tych niepozornych owocach o tak wielkiej popularności...? |
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym ... |
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową? |
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa ... |
Pomidorki koktajlowe to nie tylko smaczny dodatek do potraw |
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej prezentuje się na talerzu. Pomidorki doskonale sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, daniach ... |
Regulują poziom cukru we krwi i zbijają cholesterol. Teraz jest ich czas! |
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One również są zasobne w wiele witamin, minerałów oraz leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości. Do tego ... |
Rosnąca konsumpcja glonów na świecie – czy czeka nas zmiana jadłospisu? |
Wodorosty uważane są powszechnie za przyszłość ludzkiej diety. Do ich produkcji nie potrzeba wielkich połaci lądu ani specjalnych wodnych akwenów, a zdaniem ekspertów mogą być racjonalną alternatywą dla mięsa. Z biologicznego punktu widzenia nie są to też wcale rośliny, mimo że wykorzystują ... |
Poziomki - poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd |
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym – wielkości. Te maleńkie owoce mają nam jednak bardzo wiele do zaoferowania. Poprawią nasze ... |
Wegańskie brownie z jagodami |
To flagowe danie kuchni amerykańskiej podbija podniebienia Polaków. Jest mocno czekoladowe, słodkie, kremowe w środku i chrupiące z wierzchu. Brownie na pierwszy rzut oka jest płaskie i kojarzy się z zakalcem. Ale takie właśnie ma być. Jedno jest pewne – brownie to ciasto o dużym potencjale, ... |
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze w o gruszkach? |
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ... |
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry |
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w niej beta-karotenu sprawia, że (chyba) ... |