Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiejKapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. ...
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów włoskichOrzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów włoskich
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że ...
Kapusta czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty czerwonej
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ...
Przegrzebki - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie przegrzebków
Przegrzebki - najsmaczniejsze i najzdrowsze owoce morza
Przegrzebki to jedne z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców morza. Nazywane także małżami świętego Jakuba, zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych. Chociaż nie należą do najtańszych potraw, to ze względu na ich właściwości prozdrowotne, czasem warto je zjeść. ...
Imbir przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie imbiru
Imbir - rozgrzewa i leczy
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...
Taro warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze taro
Taro – właściwości odżywcze i walory kulinarne
W czasie, gdy my na obiad przygotowujemy kartofle, mieszkańcy Azji, Hawajów i Polinezji sięgają po kolokazję jadalną, czyli taro. Taro to tropikalny kuzyn naszego ziemniaka, jednak jego walory smakowe pozwalają na szersze eksperymenty kulinarne. Taro wykorzystuje się na przykład do ...
Kotlety warzywne wzbogacone orzechami
Warzywne mielone wzbogacone orzechami
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Fasola mung warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli mung
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung, inaczej fasola złota (Vigna radiata), w świetle współczesnej nauki nie jest już uważana za gatunek należący do rodzaju fasoli, ale bobowatych. Przetasowania w taksonomii dokonano co prawda jeszcze w latach 70-tych ubiegłego stulecia, ale zwyczajowo o zielonych ziarenkach wciąż ...
Brukselka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brukselki
Brukselka - idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ominięcie tych przeszkód, a także pojawiają się nowe propozycje podania tego warzywa, tak aby nie ...
Kapusta kiszona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie kapusty kiszonej
Kapusta kiszona – najlepsza na osłabienie odporności
Polacy słyną z produkcji i zajadania kiszonek. Wśród nich, na równi z ogórkami, prym wiedzie kiszona kapusta – tradycyjna i zdrowa. Korzyści z jedzenia kiszonej kapusty są wielorakie, a przy tym ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Obiadowa surówka to dopiero początek całej listy ...
Roszponka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze roszponki
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. Jest ono jedną z najzdrowszych odmian sałaty – zawiera tyle witaminy C, co cytryna, zaś pod ...
Rzodkiew japońska (daikon) warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzodkwi japońskiej
Rzodkiew japońska – ostra zawodniczka z Azji
Mimo że naturalnie daikon nie pochodzi z Japonii, to określenie ‘’rzodkiew japońska’’ przylgnęło do niej na całe stulecia. W naturalnym środowisku rzodkiew japońska występuje w rejonach Morza Śródziemnego, skąd została sprowadzona około 500 roku p.n.e. do Chin, gdzie ma równie dobre warunki ...
Pasaż zakupowy