Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze burakaBurak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez ...
Jajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczychJajka przepiórcze – właściwości, skład i zastosowanie jajek przepiórczych
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że ...
Rok 2019 będzie należał do wegan!
Rok 2019 będzie należał do wegan!
Jadalne kwiaty, tofu, hummus, seitan ‒  te dania cieszą się największą popularnością wśród Europejczyków. A zainteresowanie kuchnią roślinną wciąż rośnie. Dlatego tok 2019 należeć będzie do wegan i wegetarian.
Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii
Aronia – mini owoc o wielkiej mocy
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Jajko kurze – właściwości, skład i zastosowanie jajka kurzego
Jaja kurze – nie wszystko, co o nich myślisz, jest prawdą!
Źródła naukowe wskazują, że jaja kurze żywią nas już od ponad 9 tysięcy lat! 7000 lat p.n.e. Chińczycy i Hindusi zaczęli udamawiać drób, aby oszczędzić sobie wysiłku związanego z codziennym poszukiwaniem dzikich ptasich jaj. Kury były powszechnie hodowane w starożytnej Sumerii i Egipcie, a ...
Ser gouda – właściwości, skład i zastosowanie sera gouda
Ser gouda – przysmak dzieci i miłośników wina
Ser gouda jest bez wątpienia jednym z najlepiej rozpoznawalnych i najchętniej kupowanych na świecie – szacunki mówią, że stanowi aż 50% globalnej sprzedaży serów! Sama nazwa odnosi się do holenderskiego miasta Gouda, które nie było wcale miejscem produkcji, ale pierwszym rynkiem zbytu ...
Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja
Z wizytą w kuchni u Świętego Mikołaja
Z filmów dowiadujemy się, że dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają Świętemu Mikołajowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co ten hojny staruszek je na co dzień?
Zakwas z buraków – właściwości lecznicze i zastosowanie zakwasu z buraków
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje właściwości, które uchronią nas nadciśnieniem, wirusami, a nawet rakiem!
Fasola czarna warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarnej
Fasola czarna – zdrowie na talerzu
Na świecie istnieje wiele odmian fasoli. Wydawać by się mogło, że różnią się tylko rozmiarem i kolorem, ale to właśnie kolor odpowiada za prozdrowotne właściwości. Im ciemniejsza jest fasola, tym więcej posiada wartości odżywczych. W Europie czarna fasola nadal nie cieszy się zbyt dużą ...
Skorzonera warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze skorzonery
Skorzonera - magiczne antidotum czy królewski przysmak?
Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych stołach, bynajmniej nie w roli antidotum na jad węży. Ciemny korzeń spichrzowy z pewnością sprawi, ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z racji tego, że wybór między kefirem, maślanką i jogurtem może nieraz przyprawić o zawrót głowy, ...
Pasaż zakupowy