Pszenica kamut ‒ opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica kamut ciekawostkiPszenica kamut ‒ opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica kamut ciekawostki
Pszenica kamut to jedno ze starożytnych zbóż, które odeszło w zapomnienie wskutek masowej komercjalizacji i „udoskonalania” upraw. ...
Mandarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mandarynekMandarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mandarynek
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze ...
Bakalie – właściwości, skład i wartości odżywcze bakalii
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza po prostu kupca. Skojarzenie jest dość prostolinijne - bakalie, czyli suszone owoce, rozpoczęły ...
Fasola pinto – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli pinto
Fasola pinto – zdrowie w artystycznym wydaniu
Fasola, niezależnie od rodzaju, jest cennym warzywem, które dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i białka, dlatego stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie wegan i wegetarian. Na świecie istnieje wiele odmian fasoli, a ...
Wiórki kokosowe – właściwości, skład i wykorzystanie wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe – egzotyczny dodatek do deserów
Wiórki kokosowe to produkt otrzymywany z egzotycznego kokosa. Kojarzone są przede wszystkim jako dodatek do wielu słodkich ciast i deserów. Jak się okazuje, wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - znacznie cenniejsze od samego kokosa pod względem wartości ...
Pomarańcza owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomarańczy
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego.
Mąka z amarantusa – właściwości, skład i zastosowanie mąki z amarantusa
Mąka z amarantusa – najzdrowsza mąka na świecie?
Mąka z amarantusa to produkt, który podbił sklepowe półki w związku z zataczającą coraz szersze kręgi modą na dietę bezglutenową. Szarłat (Amaranthus), podobnie jak gryka, nie jest jednak oficjalnie zbożem i po zmieleniu ma dość charakterystyczne właściwości ograniczające potencjał jego ...
Płatki owsiane ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków owsiane
Płatki owsiane – źródło witalności i wytrzymałości
Płatki owsiane to nie tylko przysmak, który sprawdzi się w tradycyjnej owsiance. To również świetny dodatek do ciast, ciasteczek, racuchów czy naleśników. Z ich wykorzystaniem przygotowywało się słynne australijskie anzac biscuits, czyli ciasteczka przygotowywane z myślą o żołnierzach ANZAC ...
Zakwas z buraków – właściwości lecznicze i zastosowanie zakwasu z buraków
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje właściwości, które uchronią nas nadciśnieniem, wirusami, a nawet rakiem!
Kimchi – właściwości, skład i wykorzystanie kimchi
Kimchi – kulinarny symbol Korei Południowej
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną przystawką, którą możemy zignorować lub równie dobrze spałaszować bez zastanowienia w przypływie ...
Skórka pomarańczowa – właściwości, skład i wykorzystanie skórki pomarańczowej
Skórka pomarańczowa – nieznany sprzymierzeniec naszego zdrowia
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Ich miąższ można wykorzystać na wiele sposobów. A co ze skórka pomarańczy? Zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ ...
Płatki – właściwości, skład i rodzaje płatków
Płatki – nie tylko na śniadanie!
Historia płatków wbrew pozorom nie jest przesadnie długa. Dawne poranne kasze uzyskiwano bowiem przede wszystkim poprzez rozgotowywanie całych lub częściowo rozdrobnionych ziaren zbóż. Dopiero w 1894 r. John H. Kellogg wymyślił płatki kukurydziane, które pierwotnie służyć miały jako… sposób ...
Pasaż zakupowy