Babka lancetowata to znana roślina lecznicza, która jest rozpowszechniona w wielu miejscach na świecie. Występuje prawie we wszystkich krajach w Europie, w Azji i w Afryce, w Australii, na Madagaskarze, a także w Ameryce Północnej, Południowej i Środkowej. Ten gatunek, należący do roślin babkowatych, łatwo przystosowuje się do różnych, zmiennych warunków, stąd właśnie tak szerokie jego występowanie.
Zastosowanie liści babki lancetowatej w lecznictwie jest bardzo szerokie. Liście stosuje się do leczenia stanów zapalnych jamy ustnej oraz krtani czy przewlekłej chrypki. Dzięki właściwościom wykrztuśnym oraz rozkurczającym mięśnie, babka polecana jest przede wszystkim do leczenia schorzeń górnego oraz dolnego układu oddechowego - kaszlu, astmy oskrzelowej czy gruźlicy. Sprawdza się również w leczeniu kaszlu palaczy. Liście, a dokładniej napar z nich stosuje się do leczenia nieżytów żołądka i jelit, a także chorób wątroby – liście działają osłonowo, dzięki substancjom śluzowym. Babka działa moczopędnie, dlatego zalecana jest również do leczenia nieżytów związanych z układem moczowym. Znane są również jej doskonałe właściwości oczyszczające. Spożywanie liści babki pomoże oczyścić płuca, żołądek, a nawet krew. Liście babki charakteryzują się właściwościami antybiotycznymi. Idealnie sprawdzają się w leczeniu stanów zapalnych oczu. Roślina ta działa na nie tylko od wewnątrz, ale również z zewnątrz. Z liści babki lancetowatej można przygotować specjalne okłady, które pomogą w leczeniu owrzodzeń, ran, a nawet zwichnięć. Okłady sprawiają, że rany goją się szybciej. Babka to roślina, której cenne właściwości znane są na wszystkich kontynentach.
Składniki:
4 garście liści babki
300 g cukru
250 g miodu pszczelego
Woda
Zblendować liście z odrobiną wody, tak aby powstała papka o konsystencji, która nie będzie się przylepiać do naczynia. Do powstałej papki dodać miód oraz cukier. Przełożyć masę do garnka. Garnek postawić na małym ogniu. Gotować. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, gdy powstanie gęsta ciecz. Przelać do słoików. Przechowywać w lodówce.
Nalewka na użądlenia i ukąszenia
Składniki:
Garść świeżych liści babki
Szklanka wódki
Starannie opłukać liście, a następnie osuszyć. Liście przesypać do zamkniętego naczynia, najlepiej do słoika, zalać szklanką wódki. Tak powstałą miksturę zamknąć i odstawić na około 7 dni, od czasu do czasu należy potrząsnąć pojemnikiem. Po 7 dniach należy odcedzić nalewkę. Płyn doskonale sprawdzi się do łagodzenia bólu oraz świądu po ukąszeniach i użądleniach owadów.
Wygląd
Babka lancetowata to gatunek byliny, który charakteryzuje się krótkimi kłączami pod powierzchnią ziemi oraz długimi kłączami nad ziemią, które osiągają do 40 cm długości. Liście babki są długie i wąskie. Owoce babki występują w tak zwanej jajowatej torebce w ilości od 1 do 2 szt. Kwiaty babki zbierają się w krótkie i długie kłosy.Zbiór
Roślina kwitnie od maja do września. Zbiory przeprowadza się w okresie kwitnienia.Właściwości lecznicze
W ziołolecznictwie wykorzystuje się liście babki lancetowatej lub całą roślinę. Liście są bogate we flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe oraz uszczelniające naczynia krwionośne. Liście zawierają kwasy organiczne oraz garbniki i witaminy A, C i K. Są również źródłem soli mineralnych oraz substancji śluzowych.Zastosowanie liści babki lancetowatej w lecznictwie jest bardzo szerokie. Liście stosuje się do leczenia stanów zapalnych jamy ustnej oraz krtani czy przewlekłej chrypki. Dzięki właściwościom wykrztuśnym oraz rozkurczającym mięśnie, babka polecana jest przede wszystkim do leczenia schorzeń górnego oraz dolnego układu oddechowego - kaszlu, astmy oskrzelowej czy gruźlicy. Sprawdza się również w leczeniu kaszlu palaczy. Liście, a dokładniej napar z nich stosuje się do leczenia nieżytów żołądka i jelit, a także chorób wątroby – liście działają osłonowo, dzięki substancjom śluzowym. Babka działa moczopędnie, dlatego zalecana jest również do leczenia nieżytów związanych z układem moczowym. Znane są również jej doskonałe właściwości oczyszczające. Spożywanie liści babki pomoże oczyścić płuca, żołądek, a nawet krew. Liście babki charakteryzują się właściwościami antybiotycznymi. Idealnie sprawdzają się w leczeniu stanów zapalnych oczu. Roślina ta działa na nie tylko od wewnątrz, ale również z zewnątrz. Z liści babki lancetowatej można przygotować specjalne okłady, które pomogą w leczeniu owrzodzeń, ran, a nawet zwichnięć. Okłady sprawiają, że rany goją się szybciej. Babka to roślina, której cenne właściwości znane są na wszystkich kontynentach.
Praktyczne zastosowanie
Syrop na kaszel i przeziębienieSkładniki:
4 garście liści babki
300 g cukru
250 g miodu pszczelego
Woda
Zblendować liście z odrobiną wody, tak aby powstała papka o konsystencji, która nie będzie się przylepiać do naczynia. Do powstałej papki dodać miód oraz cukier. Przełożyć masę do garnka. Garnek postawić na małym ogniu. Gotować. Od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, gdy powstanie gęsta ciecz. Przelać do słoików. Przechowywać w lodówce.
Nalewka na użądlenia i ukąszenia
Składniki:
Garść świeżych liści babki
Szklanka wódki
Starannie opłukać liście, a następnie osuszyć. Liście przesypać do zamkniętego naczynia, najlepiej do słoika, zalać szklanką wódki. Tak powstałą miksturę zamknąć i odstawić na około 7 dni, od czasu do czasu należy potrząsnąć pojemnikiem. Po 7 dniach należy odcedzić nalewkę. Płyn doskonale sprawdzi się do łagodzenia bólu oraz świądu po ukąszeniach i użądleniach owadów.