Za miejsce pochodzenia uznaje się południowo-wschodnią Azję. Obecnie roślina ta uprawiana jest na całym świecie. Nie występuje już w formie dzikiej.
Składniki:
2 g rozdrobnionych owoców kopru
Woda
Owoce zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Przecedzić. Pić co 3 godziny w niewielkiej ilości.
Wygląd
Łodyga może dorastać do 120 cm. Jest bardzo aromatyczna, ma barwę sinawozieloną, jest pusta w środku. Liście są 3 - lub 4 -krotnie pierzaste. Kwiaty mają barwę żółtą, są zebrane w baldachy złożone. Owoce są soczewkowato spłaszczone. Koper to roślina owadopylna.Zbiór
Zbiory liści należy przeprowadzić jeszcze przed kwitnieniem, czyli wiosną lub latem. Owoce zbiera się po ich dojrzeniu, czyli latem. Suszenie surowców należy przeprowadzić w zacienionym i przewiewnym miejscu.Właściwości lecznicze
Koper działa korzystnie na układ trawienny, pomaga regulować procesy trawienne, działa wiatropędnie, pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie pokarmów. Stosuje się go również pomocniczo w chorobach dróg żółciowych oraz związanych z wątrobą. Działa lekko uspokajająco, w związku z tym stosuje się go w bezsenności oraz kolce żołądkowej. Koper stosowany jest również w infekcjach układu oddechowego, pomaga zwalczać kaszel, chrypkę czy dychawicę. Wzmaga laktację u matek, a dzięki jego spożywaniu przenika do mleka matki, dzięki temu działa w sposób wiatropylny na niemowlęta. Wykorzystywany jest również w sposób zewnętrzny, dzięki działaniu antyseptycznemu jest pomocny we wszelkiego rodzaju zakażeniach skóry, grzybicach. Pomaga również leczyć nadmierną suchość skóry, trądzik, zmiany łojotokowe a nawet łysienie adrogenowe. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym koper często stosowany jest do leczenia różnych schorzeń oczu. Ma lekkie działanie obniżające ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go pomocniczo do leczenia pacjentów z nadciśnieniem.Praktyczne zastosowanie
Napar z kopru na lepsze trawienieSkładniki:
2 g rozdrobnionych owoców kopru
Woda
Owoce zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 20 minut. Przecedzić. Pić co 3 godziny w niewielkiej ilości.