Kozieradka nasiona (Trigonella Semen)

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

W formie naturalnej występuje w Azji – na terytorium Kaukazu, Uzbekistanu oraz Turkmenistanu, a także w Europie Wschodniej – na Ukrainie, Litwie oraz w Mołdawii i Estonii. W formie uprawnej występuje prawie na całym świecie. W Polsce kozieradka występuje, jako roślina zawleczona, jak również roślina, która dziczeje z upraw.

Wygląd

Łodyga jest rozgałęziona tylko u podstawy. Liście trójlistkowe, mają kształt jajowaty, są ząbkowane. Kwiaty mają barwę żółtawą. Owoc to strąk, który jest albo prosty, albo wygięty. Zawiera około 15-20 nasion, które są koloru beżowego.

Czy wiesz, że...Kozieradka wykorzystywana jest w kuchni, jako aromatyczna przyprawa. Stosuje się ją do przygotowywania marynat czy mieszanek przyprawowych curry.

Jest bardzo popularną przyprawą kulinarną w Indiach i Tajlandii.

W dawnych czasach kobiety Wschodu używały kozieradki, jako dodatek do wielu potraw, wierząc, że nada im ona oczekiwane, pulchne kształty. Pogląd taki wynikał z tego, że kozieradka ma dużą wartość odżywczą.

Kozieradka była stosowana jako pasza dla bydła, która jednocześnie zwiększała mleczność krów. Obecnie nie jest już stosowana ze względu na swój charakterystyczny zapach, który przenika do mleka.

Z nasion kozieradki warto wyhodować zdrowe kiełki, które będą świetnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Smak kiełek jest ostry.

Wysuszone liście kozieradki świetnie nadają się na herbatę, wystarczy zalać je wrzątkiem.

Zbiór

Zbiory przeprowadza się, gdy około 2/3 strąków kozieradki zaczyna dojrzewać. Po zebraniu nasiona dojrzewają całkowicie.

Właściwości lecznicze

Kozieradka stosowana jest przede wszystkim do leczenia wielu schorzeń układu pokarmowego. Stosuje się ją na wrzody żołądka, ponieważ powleka ten organ śluzami, które ochraniają błonę śluzową żołądka przed działaniem kwasu solnego. Co więcej, poprawia procesy trawienne, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych oraz jelitowych. Wzmaga również produkcję śliny oraz pobudza trawienie, a także działa przeciwskurczowo. Zawarty w roślinie błonnik pomaga zwalczać nieprzyjemne zaparcia. Poprawiając trawienie, przyczynia się również do przyspieszenia przemiany materii. Nasiona stosuje się również w leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego. Stosowana profilaktycznie pomaga dbać o wątrobę oraz prawidłowe procesy żółciotwórcze i żółciopędne. Kozieradka to także naturalny środek antynowotworowy – przeciwdziała nowotworowi jelita grubego. Wykorzystywana jest również w sposób zewnętrzny, ponieważ posiada właściwości kojące skórę – pomaga leczyć czyraki czy ropnie. Ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nasiona kozieradki stosowane są również do wzmagania laktacji. Mają działanie moczopędne oraz anaboliczne. Regularne spożywanie nasion przez około 3-4 miesiące powoduje przyrost tkanki mięśniowej.

Praktyczne zastosowanie

Odwar stosowany ochronnie na błonę śluzową żołądka, pomocny w problemach trawiennych

Składniki:
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion kozieradki
Woda

Nasiona zalać szklanką wody i gotować przez około pół godziny. Przecedzić. Pić przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Kozieradka "Mentulu 2" autorstwa Bhaskaranaidu - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Kozieradka

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:bobowce
Rodzina:bobowate
Rodzaj:kozieradka
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź