W formie naturalnej występuje w Azji – na terytorium Kaukazu, Uzbekistanu oraz Turkmenistanu, a także w Europie Wschodniej – na Ukrainie, Litwie oraz w Mołdawii i Estonii. W formie uprawnej występuje prawie na całym świecie. W Polsce kozieradka występuje, jako roślina zawleczona, jak również roślina, która dziczeje z upraw.
Składniki:
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion kozieradki
Woda
Nasiona zalać szklanką wody i gotować przez około pół godziny. Przecedzić. Pić przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Wygląd
Łodyga jest rozgałęziona tylko u podstawy. Liście trójlistkowe, mają kształt jajowaty, są ząbkowane. Kwiaty mają barwę żółtawą. Owoc to strąk, który jest albo prosty, albo wygięty. Zawiera około 15-20 nasion, które są koloru beżowego.Zbiór
Zbiory przeprowadza się, gdy około 2/3 strąków kozieradki zaczyna dojrzewać. Po zebraniu nasiona dojrzewają całkowicie.Właściwości lecznicze
Kozieradka stosowana jest przede wszystkim do leczenia wielu schorzeń układu pokarmowego. Stosuje się ją na wrzody żołądka, ponieważ powleka ten organ śluzami, które ochraniają błonę śluzową żołądka przed działaniem kwasu solnego. Co więcej, poprawia procesy trawienne, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych oraz jelitowych. Wzmaga również produkcję śliny oraz pobudza trawienie, a także działa przeciwskurczowo. Zawarty w roślinie błonnik pomaga zwalczać nieprzyjemne zaparcia. Poprawiając trawienie, przyczynia się również do przyspieszenia przemiany materii. Nasiona stosuje się również w leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego. Stosowana profilaktycznie pomaga dbać o wątrobę oraz prawidłowe procesy żółciotwórcze i żółciopędne. Kozieradka to także naturalny środek antynowotworowy – przeciwdziała nowotworowi jelita grubego. Wykorzystywana jest również w sposób zewnętrzny, ponieważ posiada właściwości kojące skórę – pomaga leczyć czyraki czy ropnie. Ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Nasiona kozieradki stosowane są również do wzmagania laktacji. Mają działanie moczopędne oraz anaboliczne. Regularne spożywanie nasion przez około 3-4 miesiące powoduje przyrost tkanki mięśniowej.Praktyczne zastosowanie
Odwar stosowany ochronnie na błonę śluzową żołądka, pomocny w problemach trawiennychSkładniki:
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion kozieradki
Woda
Nasiona zalać szklanką wody i gotować przez około pół godziny. Przecedzić. Pić przed posiłkiem 3 razy dziennie.