Ostropest to roślina, która pochodzi z terenów śródziemnomorskich – Afryki Północnej, Azji Zachodniej i Środkowej oraz Europy Południowej oraz południowo-wchodniej. Jest to gatunek zawleczony na inne rejony całego świata. Obecnie występuje dziko również w innych krajach, które nie zaliczają się do naturalnych terenów jego występowania, czyli w Afryce, Australii, Nowej Zelandii, niewymienionych wcześniej obszarach Europy oraz Ameryce Północnej i Południowej.
Składniki:
Nasiona ostropestu
Woda
Nasiona rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę tak powstałego proszku zalać szklanką gorącej wody. Gotować na małym ogniu przez około 5-10 min. Pozostawić do wystygnięcia. Przecedzić.
30 minut przed posiłkiem należy spożyć schłodzoną łyżkę naparu.
Wygląd
Ostropest przypomina oset. Łodyga ostropestu jest wzniesiona i rozgałęziona, może mierzyć nawet do 2 m wysokości. Liście rośliny posiadają białe plamki, a na brzegach kolce. Kwiaty są zebrane w koszyczki, które mogą mierzyć nawet od 4 do 5 cm długości, mają kolor purpurowy. Owoc to niełupka z puchem kielichowym.Zbiór
Zbiory ostropestu przeprowadza się pod koniec sierpnia, albo na początku września – nasiona zmieniają wówczas swój kolor na brązowy. Po zbiorach następuje suszenie koszyczków kwiatowych w odpowiednio zacienionym i przewiewnym miejscu. Dopiero po wysuszeniu oddziela się nasiona.Właściwości lecznicze
Ostropest znany jest ze swoich właściwości leczniczych głównie w przypadku chorób wątroby. Pomaga bowiem w leczeniu marskości wątroby, alkoholowym oraz niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zapaleniach wątroby czy zaburzonych czynnościach tego organu. Doceniane są jego właściwości detoksykujące – skutecznie wspomaga w leczeniu uszkodzeń wątroby lub nerek spowodowanych substancjami toksycznymi takimi jak alkohol, leki, trucizny pochodzące z grzybów, pestycydy. Ostropest plamisty doskonale regeneruje wątrobę. Pomaga usuwać toksyny z organizmu i chroni narządy wewnętrzne. Stosuje się go również do leczenia kamicy żółciowej oraz nieżytów dróg żółciowych, w tym bólów pęcherzyka żółciowego. Sprawdza się również w profilaktyce przeciwnowotworowej – chroni przed rakiem wątroby, a ponadto jest stosowany podczas chemioterapii, gdyż pomaga usuwać z organizmu szkodliwe, toksyczne substancje, które przekazywane są wraz z chemioterapią. Działa przeciwzapalnie. Posiada właściwości przeciwkrwotoczne – hamuje krwawienia z nosa, jelit, żylaków odbytu,. Wzmacnia przy tym ściany naczyń krwionośnych. Ostropest plamisty polecany jest również osobom, które uskarżają się na problemy z trawieniem, wspomaga trawienie poprzez zwiększanie soków żołądkowych, eliminuje wzdęcia i nieprzyjemne odbijanie się, zwiększa apetyt. Roślina ta jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a do tego wzmaga laktację u kobiet karmiących. Działa doskonale na nudności związane z chorobą lokomocyjną, a także bóle głowy, również te typu migrenowego. Sprawdza się także w profilaktyce chorób wątroby oraz nerek.Praktyczne zastosowanie
Napar na zaburzenia trawieniaSkładniki:
Nasiona ostropestu
Woda
Nasiona rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę tak powstałego proszku zalać szklanką gorącej wody. Gotować na małym ogniu przez około 5-10 min. Pozostawić do wystygnięcia. Przecedzić.
30 minut przed posiłkiem należy spożyć schłodzoną łyżkę naparu.