Wierzba to roślina występująca pod postacią krzewów, drzew lub krzewinek – szacuje się, że istnieje około 400 gatunków wierzby. Wierzba występuje na wszystkich kontynentach. Nie można jej spotkać tylko w Australii i na Antarktydzie.
Składniki:
1 łyżka kory wierzby
Woda
Korę wierzby zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Napar gotowany przez około 10 minut, będzie idealnie nadawał się do stosowania na skórę w postaci okładów lub oczyszczającego toniku.
Wygląd
Wygląd wierzby zależy od jej gatunku. Liście są najczęściej wąskie i mają lancetowaty kształt. Na brzegach są piłkowane. Kwiaty są najczęściej zebrane w kotki, osadzone są na przysadkach. Mogą być owadopylne lub wiatropylne – w zależności od konkretnego gatunku.Zbiór
Korę wierzby pozyskuje się w okresie wiosennym. Należy zbierać ją podczas wyrębu drzew lub ich obcinania, można również pozyskiwać korę z już ściętych gałęzi.Właściwości lecznicze
Kora wierzby ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe – wykorzystywana jest podczas przeziębień oraz grypy. Płukanka z kory dęby uśmierza ból gardła i pomaga w leczeniu nieżytów gardła. Znane są również jej właściwości przeciwbólowe, dlatego wykorzystuje się ją do leczenia chorób reumatycznych, na przykład choroby reumatoidalnej stawów czy osteoartrozy. Pomaga również w leczeniu bólów migrenowych oraz nerwobólów o różnym nasileniu. Pomocna w czasie biegunek. Stosowana pomocniczo w chorobach układu pokarmowego – chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz stanach zapalnych jelit. Uśmierza również inne dolegliwości żołądkowe. Zewnętrznie stosuje się ją na rany – pomaga w gojeniu, działa ściągająco. Polecana jest również przy nadmiernej potliwości, na przykład w okresie menopauzy oraz pocenia nocnego. Ma lekkie działanie moczopędne, dlatego zaleca się ją pomocniczo w przypadku wystąpienia zapalenia pęcherza i nerek. Jest stosowana profilaktycznie do przeciwdziałania chorobom serca (podaje się, że właściwości te sprawdzają się przede wszystkim u osób z grupą krwi B). Kora wierzby jest wykorzystywana w medycynie naturalnej do rozrzedzania krwi pacjentów z dolegliwościami kardiologicznymi, zastępuje wówczas leki apteczne. Jest naturalną salicyną – nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Kora wierzby wykorzystywana jest również w kosmetyce – przeciwdziała łupieżowi, działa złuszczająco i oczyszczająco na skórę twarzy.Praktyczne zastosowanie
Napar polecany podczas grypy i przeziębieniaSkładniki:
1 łyżka kory wierzby
Woda
Korę wierzby zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem około 5 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Napar gotowany przez około 10 minut, będzie idealnie nadawał się do stosowania na skórę w postaci okładów lub oczyszczającego toniku.